tisdag 26 maj 2009

Byggebo, Oskarshamns egen skandal


Detta lokala allmännyttiga bolaget Byggebo, har under lång tid varit på obestånd. Felet togs redan under 90 tals krisen då en större renovering av hela beståndet gjordes samtidigt som räntan sköt i höjden. I Haninge gjorde man konkurs vilket nog borde ha gjorts även här. Efter det har man dragits med en hemsk balansräkning och fastighetsbeståndet är bland de högst belånade i Sverige vilket gör att manöverutrymmet är minimalt. För att undvika konkurs har kommunen genom åren gjort betydande ägartillskott dvs skattepengar har gått ner i en kista med hål i. Under 2007 omsatte dom 165 miljoner och gjorde nästan 19 miljoner i förlust eller minus 11,5%. 2008 minskade förslusten till 11,5 miljoner. Bra jobbat! Med en total belåning på 1.57 miljarder och belåningsgraden är på hiskeliga 8,200 kr/kvm. Av någon konstig anledning står inte denna siffra nerskriven och kommenterad i deras årsredovisning. Istället är den en orgie i corporate bullshit. Här är ett citat från deras hemsida "Byggebo är ett modernt bostadsbolag med entreprenörskultur", stor humor i detta citat. Det klassiska tricket för att dölja detta trista faktum är ju att ge en illusion till skattebetalarna att bolaget utvecklas positivt och vad kan vara mer positivt än att köpa och sälja fastigheter i Oskarshamn? Så detta har dom gjort men det har ju förstås inte ändrat de grundläggande problemen. Under en lång tid har dom haft en dynamisk VD, Mats Adelgren som har genomfört alla dessa fantastiska saker som man varit överens om i styrelsen där alla lokala partier sitter med förutom V. Listan är lång. Ordförande var Ulf Nilsson(S) en mångsysslare inom politiken som haft politiken som karriär i hela sitt liv. Ulf Nilsson och Mats Adelgren har jobbat ihop under många många år och som alla andra använder dom ju inte själva sin egen produkt, det ska ju ANDRA göra. Nu efter en lokal granskning så har dom kommit på denna VD med att tanka alla sina privata bilar med Byggebo's pengar. Inte så stor grej egentligen men turerna kring detta är anmärkningsvärd och läs gärna den inskannade artikeln. Av någon konstig anledning finns den inte i digitalt format på webben. Samma dag som dom ger ansvarsfrihet sparkas Mats Adelgren för detta tilltag.

Ännu märkligare är att en person som INTE sitter i styrelsen men som är kommunalråd, Peter Wretlund, har varit inblandad som framgår av artikeln. Man får känslan att det finns betydligt mer under mattan om man bara lyfter och tittat efter. Nu ska gamla VD's vara polisanmäld men varför bara han och tidigare ordföranden Ulf Nilsson fått gå? Hela styrelsen är ett utmärkt exempel på imkompetens då de flesta bara sitter i denna styrelse och därmed har liten eller ingen kunskap om branschen.

Detta bolag är ett typexempel på att förtroendevalda på kommunalnivå INTE ska driva bolag med skattebetalarnas pengar, dvs inte sina egna utan andras pengar.

Media: OT, OT1, OT2, OT3,

3 kommentarer:

  1. Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål. Men det är inte svårt att se mönstret, kan Stig Malm (lät dottern gå före i bostadskö bl.a.), Björn Rosengren (Tabu), Marjasin (klippte kvitton)Mona Sahlin(förkl.överflödiga) Skandia direktörerna, SEB-Banken, Wanja Lundby Wedin med flera med flera... Kan dom så kan väl vi? Eller?

    SvaraRadera
  2. Den stora filosofiska frågan är dom dessa personer dras likt flugor kring koskit eller om koskiten dras till flugorna. Denna djupa fråga kräver ett mediterande över ett glas whiskey!

    SvaraRadera
  3. Som kund hos byggebo kan man bara konstatera att inkompetens finns i de flesta led på det företaget. Kundtjänst klarar inte ens av att skicka ut brev där någon har korrekturläst texten. Fel uppgifter lämnas och riktiga rutiner verkar saknas. Man får en känsla av att byggebos kundtjänstpersonal i själva verket är pryoelever i från högstadiet. Pinsamt!

    SvaraRadera