söndag 9 augusti 2009

Röstboskapet reduceras självmant


Så nu visar det sig inte helt oväntat att antalet ledamöter som slutar frivilligt i riksdagen under pågående mandatperiod är den största i mannaminne och att man från ansvarigt håll är bekymrade. Trots detta verkar man inte klara av att dra rätt slutsats av fenomenet att ledamöterna tröttnat på att vara knapptryckare utan egen åsikt och att partierna gått från att vara folkrörelser till extremt toppstyrda organisationer där egna åsikter alltid straffar sig.

Sven-Erik Österberg(S) avslöjar den representativa demokratin sönderbrott i citat " I dag är det vanligt att det väljs in personer som är i 20-30- årsåldern, och som efter ett tag går vidare till studier eller annat" vilket säger allt. Att sitta i riksdagen innebär att man representerar oss och som representant är det viktigt att ha spetskunskaper och inte väljas in outbildad Sven-Erik, då kan vi ju istället avskaffa representativiteten då ni inte kan tillföra någon kunskap alls.

Bloggkollegan Peter Andersson som är anställd politisk sekreterare (S) tycker är förstås inte att det är något problem att antalet ledamöter är för många nu när 80% av arbetsuppgifterna är borta. Inte så förvånansvärt kanske men oroväckande att en miljardutgift inte ens reflekteras över.

I huvudledaren i dagens DN 10/8 så är dom inne på att ledamöterna måste få mer frihet och att personvalsinslaget måste öka. Detta har ju Storbritannien och vi såg ju i våras hur bra de förvaltar sitt förtroende.... Dags att backa bandet totalt och använda oss av det fina verktyg för folkbildning som håller på att tyna bort i Sverige och sätta oss alla på bänken och lära oss grunderna i demokrati plus de framsteg som gjorts inom vetenskapen de sista 200 åren vilket borde ha lärt oss ett och annat om Megalomaner och andra som förstör vår demokrati.

2 kommentarer:

  1. Tänk, ditt favvoämne om den sönderfallande demokratin serveras på ett silverfat. *S*

    Nog är det så att demokrati är ett uselt sätt att syra ett land på. Å andra sidan har ingen hittat något bättre - so far. Det är också uselt.

    SvaraRadera
  2. Iden är att utveckla den till något bättre då samhället och kunskapen om oss har utvecklats oerhört mycket de sista 200 åren. I princip alla ismer och grundlagar är ju mer än 200 år gamla så det är dags att kasta denna gamla skit överbord och ta fram något nytt.

    Jag behöver nog inte sitta och vänta. Demokratins kris är här och den trillar in regelbundet, dvs bloggen kan fortleva i oändlighet om man vill.

    SvaraRadera