torsdag 1 oktober 2009

Blixtbelysning av polisproblemet


Thomas Bodström har gått ut på sin blogg och recenserar och genomför en förflyttning av cheferna inom polisen i och kring Stockholm. Mycket anmärkningsvärt men samtidigt väldigt bra att vi andra för se det som alltid pågår bakom skynket dvs det schackspelande med högre chefer som pågår inom regeringskansliet och som var Göran Perssons stora intresse. Felet med polisen är just det som du skrivit och du hade inte kunnat göra en bättre illustration än denna att politiker INTE ska rekrytera chefer inom polisen då ni inte har kompetensen. Denna nedgång inom den Svenska poliskåren började med Olof Palme som satte Hans Holmer som Säpo chef för att få en lydig (S)-malaj och som inte skulle rota runt i Geijer affären. Sedan dessa har de politiska utnämningarna stått som spön i backen och polisens effektivitet sjunkit i motsvarande grad.

Det är ju ingen nyhet att skurkarna föredrar Sverige före andra länder och man måste ställa sig frågan varför inget gjorts under alla dessa år när statistiken talar så emot Sverige och du Thomas som varit justitieminister inte gjorde någonting.

Dags för de riktiga sherifferna att inta Sverige och att vi utser politiker som vill utveckla Sverige mer än sin egen makt.

Att vi sedan måste ha en mer modern konstitution som förhindrar att okompetenta politiker förstör statliga förvaltningar och i lag förbjuder schackspelande med chefer fattar alla utom de som håller till på helgeansholmen eller på ett advokatkontor i centrala Stockholm.

Media: Svd, DN, Expressen, Svd1, Svd2, SVD3,

5 kommentarer:

 1. Här gör skämtet Bodström hela Sverige en stor tjänst genom att möjligen omedvetet visa exakt vad polisens oduglighhet beror på! Det är politikernas äckliga fingrar i syltburken som gör att det som vanligt inte fungerar. Man tillsätter aldrig en kompetent person. Det vore alldeles för farligt för politrukerna. Minns bara när en stark chef som Carl Persson avslöjade politikernas rännande i horhus?! Det vill man aldrig mer uppleva och ser därför till att de som sitter på högsta posterna är lydiga Pinocciodockor och inte vet ett smack om verksamheten. Rikskrimchefen har ända sedan start varit ett stort skämt - om det inte vore så allvarligt. Götblad är givetvis sosse och har f.ö. inte en enda dags äkta polistjänst i ryggen. Så ser det ut över hela landet och resultatet? Tja - snart 20000 poliser klarar att lösa max 5% av vår brottslighet! Kommer Bodström om olyckan är framme åter 2010?? Arma alla laglydiga!

  SvaraRadera
 2. RPS och rikskrim sväller och sväller och i spetsen finns ett antal chefer som helt saknar erfarenhet av praktisk polisverksamhet, men samtliga har behov att visa sig och vara chefer. Ett tydligt exempel är att rikskrim tar helikopterrånet från Söderorts polisdistrikt. Vem har beslutat att ärendet skulle handläggas på rikskrim? Det vardagliga är inte intressant för eliten. Mitt förslag är:Halvera RPS . Rikskrim skall bistå med expertis till distrikten vid behov. Det är otroligt att högsta ledningen inte begriper att man inte kan bete sig på det sätt som rikskrim gör i det aktuella fallet. Det innebär att man saknar insikt om hur det fungerar på gräsrotsnivå. Under min aktiva tid fanns det en rikspolischef - Carl Perssson- Tyvärr är han pensionerad.

  SvaraRadera
 3. Jobbar som polis sedan mitten av 1970-talet o har varit med om många omorganiseringar. 1992-1994 inleddes en ny era då enskilda poliser fråntogs makt att själva bestämma hur var och när jobbet skulle utföras. Sedan dess har toppstyrningen bara ökat. 20 000 poliser som i praktiken inte har någon som helst makt att kunna påverka hur o när jobbet skall bedrivas tappar motivationen. För att göra ett gott jobb måste det finnas utrymme för egna initiativ och skaparglädje. Om enskilda poliser i polisbilar eller utredare på krim själva fick bestämma om att jobba övertid mot betalning (pengar är en morot) och om enskilda poliser själva fick bestämma mer hur jobbet utförs så skulle arbetsmiljön förbättras och effektiviteten öka markant.

  Så länge toppstyrningen fortstätter och så länge det tillsätts odugliga karriärister utan goda ledaregenskaper som polischefer så kan det inte blir bättre. Inte ens 50 000 poliser som toppstyrs skulle kunna göra ett bättre jobbb än 16 000 poliser som själva fick mer makt över hur, var och när jobbet skall utförsa och att vanliga poliser fick betalt för övertid. Förr fanns enskilda rötägg på chefsposter, färre än 10 procent och nu är det undantag från reglen med bra chefer.. dom finns men mer än 90 procent av dagens chefer har fått sina positioner endast för att dem är fega ja-sägare som absolut inte vågar säga emot högre chefer.

  På Toyota premieras anställda som för fram kritik och förslag och det är ganska vanligt med månadslöner på mellan 70 000 - 100 000 kr i Japan. Den polis som för fram kritik och kommer med förslag till förändringar stoppas i karriären i Sverige. Varför har det blivit så? Jo, svaret finner vi i att det är genomruttet på chefsnivån inom polisen. Chefer finns mer till för sin egen status och position än för att leda verksamheten framåt. Majoriteten av dagens polischefer skapar extremt dåliga arbetsmiljöer. Förr när åldersprincipen och erfarenhet var en stark och nästan avgörande faktor vid chefstillsättningar var uppklarningesprocenten högre och trivseln enormt mycket bättre och poliserna kände glöd och glädje över att kunna se frukterna av deras egna iniativ. Nu toppstyrs nästan allt och ingenting fungerar.

  Rikskriminalens chef Therse Mattsson är ett lysande undantag på en mycket bar chef. Hon är kanske allra bäst av alla chefer och henne vill du Thomas Bodström sparka! Antingen vet du ingenting om det extrema missnöjet som gror inom dagens polis eller också har du beklämmande dåligt omdöme. För att ett jobb skall nå avsett mål måste beslut delegeras och det försöker Therese Mattsson göra. Hon litar på personalen medan andra polischefer som du förordar använder sig av den förhatliga och högst ineffektiva toppstyrningsmetoden. Nej, Thomas Bodsgröm.. 16 000 poliser som själva kan bestämma om att de skall jobba extra, jobba övertid (mot betalning) och hur och när jobbet skall genomföras kommer att göra ett mycket mycket bättre och effektivare jobb än 50 000 poliser som toppstyrs så som sker i dag. Carl Persson litade på underlydande och han delegerade nästan allt. Litar man på underlydandes omdömen så växer personalen med uppgiften och jobbet blir utfört på bästa sätt. Tyvärr har allt bara blivit sämre sedan Carl Persson avgick. Han sa ifrån mot Olof Palme och mot politikerna. Alla efterföljande rikspolischefer förutom Björn Eriksson har varit politiska nickedockor. När verkschefer bara gör som politiker så.. ja.. vad kallas sådana.. rövslickare eller.. kanske är det fega typer.. men politikerna får igenom sin vilja. Jo.. höll på att glömma att Therese Mattsson också har sagt ifrån ett par gånger. Är det så att du.. är som många andra av dagens politiker.. inte tål att bli emotsagd? Är det därför du vill sparka på Therse Mattsson som är populär bland sina egna? Är det härska genom att söndra principen du hyllar?

  SvaraRadera
 4. Dagens poliser har ingen möjlighet att påverka hur, var och när jobbet skall utföras. Allt toppstyrs och det är detta som är orsaken till att nästan alla kriminalitet ökat i Sverige. Nästan alla av dagens chefer är karriärister som aldrig någonsin jobbat ut på fältet. Förr när de flesta blev chefer efter antal tjänsteår och erfarenhet så gjordes ett mycket bättre jobb och alla trivdes. Nu vantrivs nästan alla och ineffektiviteten ökar som en cancersvulst. Arbetsmiljön är katastrofalt dålig. Makten för chefer har blivit en status och det enda dagens polischefer duger till är att stramt hålla i pengarna och trixa med statistiken så att politikerna i polisstyrelserna skall bli nöjda. Enskilda poliser som gör det faktiska jobbet måste få möjlighet att själva bestämma om först övertid upp till t.ex. 200 timmar per år och för det andra måste enskilda poliser få bestämma hur jobbet skall utföras. Som t.ex. att ha på sig reflexvästar vid gripande av beväpnade farliga personer är urbota korkat och farligt för enskilda poliser på fältet men ändå finns polischefer som tvingar polismännen att gå omkring med reflexvästar. Snacka om levande måltavlor. Missnöjet är mastodont inom dagens polis och det är cheferna som det är fel på. Dagens chefer vågar inte säga ifrån uppåt och bryr sig inte om något annat än sin egen status och att dem tjänar mer än underlydande personal. Ingen med lägre rang får jobba övertid för då kan den få lika hög lön som chefen. Att sedan kriminaliteten ökar och hela polisverksamheten håller på att krackelera och att arbetsmiljön inte kan bli sämer det skiter uppenbarligen politikerna i.. bara man har lydiga nickedockor på ledande polischefsbefattningar. Therese Mattson är lite modigare än Carin Götblad och Therese Mattson kanske vågar säga ifrån mer och en sådan chef vill uppenbarligen Thomas Bodström inte acceptera. Vad är det man brukar kalla en person som inte tål att bli emotsagd? Jag kan i alla fall inte lita på personer som bara vill omge sig med rövslickare och ja-sägare.
  Carl Persson och Björn Eriksson bar bra men övriga RPS-chefer har varit nickedockor åt politikerna. Är det demokrati att bra tillsätta medlöpare och personer som anser att den egna positionen är viktigare än verksamheten. Sten H. var en katastrof och tålde inte att bli emotsagd. Är Sverige på väg att bli något annat än ett demokratiskt land? I varje fall så kan det inte vara utvecklande för demokratin när höga politiker vill topp- och delajstyra inom polisen.. då får vi bara fega ja-sägare.. men det är väl det du eftersträvar herr Bodström!

  SvaraRadera
 5. Den som inget kan.. den som inget törs.. den som ingen kan leda.. men som kan spela teater och hota underlydande och den som är taskig, den som har personliga behov att hävda sig, den som inte är riktigt mogen som människa och vill trycka åt andra, njuter du av känslan med hög status och vill du framhäva att du tjänar mer än andra.. ja, om du har dessa egenskaper då skall du absolut skyndsamt söka chefstjänst inom polisen... i alla fall om Thomas Bodström får bestämma om svensk polis i framtiden.

  Men den sorgliga sanningen i allt poliseländet är att 9 av 10 polischefer redan är exakt sådana fega karriärister, personer som vill hävda sin egen person och framhäva sin egen förträfflighet, d.v.s. helt olämpliga som ledare för andra.. dessa personer besitter redan idag 9 av 10 polischefstjänster och det är därför arbetsmiljön är så oerhört dålig inom polisen. Man till och med trixar med statistikundersökningar och mörkar sanningen för att politikerna inte skall få veta hur fruktansvärt illa ställt det är inom svensk polis år 2009. 16 000 poliser som själva får bestämma om när, var och hur jobbet skall utföras och byt ut alla chefer. Låt bara antalet tjänsterår och personliga erfarenheter ligga till grund för chefstillsättningar. Så som det var förr innan alla odugliga karriärister rekryterades. På 1970 och 1980-talen hade 9 av dagens chefer blivit stoppade och en del även avskedats för odemokratiskt och olämpligt agerande. Men nu är det år 2009 och ordet demokrati har blivit ett fult ord, i alla fall om man är politiker eller chef inom polisen. Vi får kanske trösta oss med att nästan en av tio polischefer är bra.. kanske finns det hopp.. men då måste man delegera besluten så som det var förr.. när polisen hade möjlighet att hjälpa, skydda och ställa till rätta.

  SvaraRadera