lördag 26 mars 2011

Joe hults syn på företagande

Håkan Juholt kommer från Smålandskusten och närmare bestämt Oskarshamn där hans släkt funnit i flera generationer och där hans morfar har gjort sina konstverk, dvs en typisk småföretagare som ju Småland är känt för. Vi har tex. Gnosjö men kanske mindre känt för sin totala motsats, Oskarshamn. Denna småländska hamnstad som är mycket ung har lyckats med konststycket att hamna sist i näringslivsrankingen 2006. Detta är anmärkningsvärt då kommunerna runt omkring ligger bra eller mycket bra till som tex. Mönsterås. Vad har dom gjort sedan dess? Jo ingenting förutom att sätta sig ytterligare ner i skiten genom diverse märkliga turer som är redovisade här, här och här. Enkelt uttryckt kan man säga att om man inte tillhör "gänget", maffian eller sekten, kärt barn har många namn, så kan man glömma att komma ifråga för något uppdrag i kommunen. Det gör att seriösa företagare skyr de offentliga upphandlingarna som pesten om dessa förekommer det vill säga. På konsultsidan upphandlar dom inte så mycket utan går runt lagen med diverse tricks. Så fast beslutna är dom i alla fall att stanna i bottenskiktet. För att ta ett konkret exempel så anlitar dom nästan konsekvent samma konsulter som SKB och då SKB har SWECO som huskonsulter så har också Oskarshamns kommun det.

Vad har detta med Håkan att göra? Jo som ordförande i arbetarkommunen och enligt egen utsago mycket engagerad i sin egen hemkommuns väl och ve så är han i högsta grad invecklad i kommunens syn på företagande och genom att kolla in hans sociogram så ser vi ju tex. Kommunalrådet i Oskarshamn, Peter Wretlund vars politiska visioner vid hans tillträde sträckte sig till att "Nu har jag råd med en ny fet Volvo", sagt på lokalmålet låter detta inte speciellt visionärt för att uttrycka sig milt.

Så med honom vid rodret kan vi förvänta oss ingenting som förbättrar företagsklimatet på riksnivå. Allt han kommer att säga i sitt linjetal kommer att vara politiska floskler på högsta nivå.

Uppdatering 11.30: Precis som jag trodde så kom ingenting om att hjälpa människor förverkliga sin drömmar utan mer nostalgiskt om folkhemmet och referenser till Olof Palme. Det enda man kan säga är att politiken kommer att bli roligare framöver. Dock kan man fråga sig varför vi ska betala för en kringresande cirkus?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar