fredag 9 juli 2010

Dacke i djungeln


I Guatemala har SIDA en omfattande verksamhet. Jag ska försöka rota runt och se om våra skattepengar används till något nyttigt eller om de bara göder organisationerna som lever på dom, det så kallade biståndsindustriella komplexet. Det består av cirka 8000 så få är dom inte. Via officiella uppgifter kommer man inte långt. Bara svammel med det obligatoriska kvinnor och barn argumementet som bara är en täckmantel för att dom vill åt dina skattepengar.

En av organisationerna är kristna fredsrörelsen som har en hemsida här och bloggar här. Jag åkte själv ut till en av de avlägsnaste regionerna de har mot Mexico och hittade ingen masssvält som de pratar om överhuvudtaget. I själva verket så är infrastruktursatsningar ypperliga för att lyfta en fattig region och jag såg med egna ögon hur många lokalanställda det var på vägbygget som jag åkte förbi. Det ger lokala inkomster. Mest avslöjande är ändå att de är emot Brasiliens president som då de propagerar för att ta andras mark, dvs ren uppvigling med Svenska statens pengar.

Däremot en massa mikroföretagande som vi västerlänningar kan stötta när vi är här som turister och som gör att pengarna går garanterat till ursprungsbefolkningen som SIDA folket så engagerat stödjer. Bilden ovan visar min jakt kompis lokalt som tog mig långt in i djungeln via en flod och vi fick tacke vare dessa lokala guider se en helt fantastisk djurvärld med däggdjur som jaguarer, pumor, ozeloter, myrslokar som exempel till de mindre trevliga ormarna där vi själva var strax efter en boa constrictor. Jag själv kom över min skräck för krokodiler och badade i floden och sjön där den ovanliga morelet krokodilen som "bara" blir 4,2 meter som längst...

I Mellanmjölkens förlovade land så fortgår det som vanligt. Trots att de 2 alternativ som står till buds bara har marginella skillnader så framförs dessa som avgrundsdjupa. Micromanagement av staten som Niklas så fyndigt kallar det. Kanske är det närheten till köttgrytorna som gör politiker över hela världen dimmiga i sitt omdöme. Sven-Otto Littorin har avgått men skälen verkar aningen diffusa och S-bloggarna som lovat ren bloggning lägger så klart sin ved in i brasan.

3 kommentarer:

 1. Jag känner mig lite äventyrlig när jag inser att jag har en kommentar i min blogg som har skrivits i GUATEMALA!!! Och du har sett en MYRSLOK .. min avund är ENORM!! Vilket spännande och intressant liv du verkar leva ..

  Visst är det politiska käbblet med medföljande journalistik lite svårt att förhålla sig respektfullt till?? Ibland verkar det som om världen tar slut vid Sveriges gränser? Och för en alldeles för stor del av befolkningen verkar det faktiskt vara så .???

  Från din synvinkel ute i världen måste det nästan vara både patetiskt och löjeväckande att följa cirkusen under Almedalsveckan.

  SvaraRadera
 2. Anybody hann före.Så spännande att läsa om Guatemala när vi sitter i vår lilla ankdamm. Precis som Any så ville jag också få se en livs levande myrslok. Jag får längtan ut i världen av det här inlägget, men men jag åker till Sicilien i september.Alltid något sa fan när han såg Åmål.

  SvaraRadera
 3. Åmål är aldrig fel ;)

  Myrslokar är treviga men tyärr kommer djungeln med en hel del annat, mindre trevliga djur som myror i max storlek och skorpioner som gillar att krypa in i mörka hål = skor.....

  SvaraRadera