lördag 16 april 2011

Tillståndet i Demokratin


För dom som inte fattar vad representativ demokrati är, här kommer en repetition från Wikipedia:

Representativ demokrati avser ett system där folket styr genom val av partier eller företrädare med beslutanderätt. Representativ demokrati kan också ses som en samlingsbeteckning för en mängd demokratiska modeller. Gemensamt för dessa är dock att kärnan består av regelbundet återkommande val mellan konkurrerande representanter. Folksuveräniteten åstadkoms genom att medborgarna påverkar styret genom att rösta i dessa val. Den är den absolut mest spridda metoden för att auktoritativt och legitimt utöva kontroll, utkräva ansvar och utveckla debatt i moderna demokratier. Med lättare ord kan man säga att folket väljer representanter till riksdagen, som sedan ska representera vad svenska folket tycker.

Jag har fetmarkerat sista 4 orden. sug på den karamellen lite och fundera lite om den verkligen stämmer med verkligheten. Vi som är ute i verkligheten och gillar att diskutera IRL träffar ju ibland på aktiva politiker och det märkliga är ju att idag 2011 så skäms nästan alla att berätta detta vilket ter sig ju helsjukt. Det borde vara tvärtom, att man är stolt över sitt förtroendeuppdrag. Förutom de 2 hatpartierna SD och V så finns en stor samstämmighet, så stor att man kan fundera på om man ska ha olika partier eller det bara beror på historiska skillnader och tradition eller olika personligheter som är min teori, dvs fokuserar man på individuell frihet så ligger liberalismen bra till och om man fokuserar på rättvisa så ligger socialdemokraterna bra till men alla dessa egenskaper har vi alla i oss mer eller mindre.
Antalet medlemmar är så idag i partierna att man kan fundera på om någon är vanlig medlem längre eller om man som Bodström går med när man får en post, annars skiter man i det. Han ska förresten skriva en bok om maktkampen inom (S) som ledde fram till valet av Juholt. Det är inte en enda i verkliga livet som jag träffat som ser en ledare i denna man från Oskarshamn. Logiken i hans politik blir ofta komisk då utförsäljningarna som han var så kritisk till i sitt invigningstal inte gäller lokalt i hans kära hemkommun där hans polare skänker bort makten till EON för att få bättre lyktstolpar. Citat " Till exempel när vi ska byta gatlampor är det viktigt att vi får den senaste och bästa tekniken, säger Peter Wretlund " Ni läste rätt, Peter Wretlund är om möjligt ännu sämre skolad än Juholt. så då frågar man sig om tycker om logiskt tänkande att det som var så fel på riksnivå är helt ok på kommunal nivå? Var finns logiken i detta eller är allt bara ett spel för galleriet och det dom egentligen säger är att rösta på oss så att vi kan bli ekonomiskt oberoende och alla våra kompisar också.

Det största partiet som borde krylla av intellektuella giganter har blivit ett skämt och driftskukkun och det kommer att bli värre. Illa är det och inte mycket bättre i alliansen där bävern från högfors, Maud öppet utmanas av alla 13 medlemmar i Stureplanscentern. Känns inte riktigt som Centerrörelsen rör sig så mycket längre eller för den delen Carl Bildt som inte vet vilket diplomatiskt ben han ska stå på när Ghaddafi begår den ena grymheten efter den andra.

Vem av dessa är ledare i den rätta bemärkelsen och har dom folket med sig i sina beslut?

2 kommentarer:

  1. G och H ligger bredvid varandra på keyboarden. Om man fumlar med fingersättningen så kan det bli Jugholt i hastigheten.

    Mvh TJT

    SvaraRadera
  2. Ja s har ju bara pajaser som vill bli ministrar. Alla med vett i huvudet vill inte längre vara med. S har blivit ett driftkukuparti

    SvaraRadera