lördag 18 april 2009

Nepotism och Lobbyism i ful förening


Så då har vår egen EU kommissionärs barn vuxit upp och är klara med sin utbildning. Om man inte vill traggla sig fram i politiska partier och göra allt det är fotarbetet som är så viktigt för demokratin utan vill åka på en räkmacka in i maktens boningar, ja vad gör man då?

Jo man blir Lobbyist! Precis vad Margot fixat åt sin son Viktor på firman Diplomat PR. Inte nog med det, han skriver en debattartikel i Expressen som visar att han inte fattat någonting, men det är ju heller inte att förvänta för en ung man på 23 år.

Lite folkbildning till dig Viktor och Margot: En grundbult i demokratin är en man en röst och genom starka lobbyister så går man runt detta då företag och organisationer har de finansiella muskler att på plats i Bryssel påverka kommissionärer och ledamöter i parlamentet vilket ingen enskild medborgare i EU har. Principen heter representativ demokrati och innebär att dom vi väljer ska representera oss och inga andra. Detta är ett stort demokrati problem och fjärmar er i eliten från oss. Det finns ett demokrati underskott i EU och detta underlättar ju inte, snarare tvärtom.

Denna cancersvultdemokratin har även växt in i Sverige nu och medfört att när politiker väl är inne i ekorrhjulet så kan dom ledigt hoppa från att vara aktiva politiker till att bli välbetalda lobbyister som tex. Göran Persson eller tvärtom som Littorin. Detta suddar ut gränserna och gör politikerna ännu mer alienerade från sina väljare.

Slutsats: Dags att starta arbetet med att samla ihop lagstiftning kring hur kontrollera politiker och politikers ansvar och rättsskipning kring det i en egen balk, politikerbalk där nepotism och begränsning av lobby organisationers inflytande bland annat ska finnas med.

Media: Dagens Media, Ment, Politikerbloggen, KVP,

Bloggar: smygarn, alliansupproret, EU granskning, Scaber Nestor, Nyhetstorken,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar