onsdag 29 juli 2009

På MP's gård är grisarna finast


Så då har ett gammalt Språkrör från miljöpartiet, Marianne Samuelsson utmärkt sig och visat sitt rätta ansikte.

På en bandinspelning hos Länstyrelsen på Gotland så uttalar hon sitt oreserverade stöd till en enskild näringsidkare som överträtt lagen och ger denne dispens på strandskyddet med motiveringen att Gotland är beroende av sina företagare och alla kan inte sparka sand.


Marianne var språkrör tillsammans med Birger Schlaug, man kan undra om även han nu när han börjar bli gammal, överger sin gamla kritik mot tillväxtsamhället och förordar stöd till enskilda näringsidkare.

Principen likhet inför lagen gäller inte i Sverige och tydligare än så här blir det inte. Tack för hjälpen att förtydliga detta Marianne!


Media: DN, SVD, AB, Expressen,
Media: SVD1,

måndag 27 juli 2009

Ständigt denne Margot


Idag så lägger Timbro fram en rapport där dom belyser EU's propagandamaskin. EU lägger miljarder på denna propaganda och vi betalar för den varken vi vill eller inte. Högste chef och ansvarig är vår egen kommisionär Margot vilket gör det extra märkligt att vi i Sverige inte bättre belyser detta och kanske har synpunkter. Att Påverka kan vi glömma. Detta överlåter hon åt sin egen son, Viktor, som inte nog med att vi betalade all hans utbildning, hon fixade ett jobb åt honom i Bryssel som Lobbyist efter examen på känt nepoti(s)m maner.

EU behöver demokratiseras och Margot hade här kunnat gå i bräschen men har valt elitens väg. På Miljö området har hennes insats varit skral för att utrycka sig milt och tyvärr även på detta område verkar hon mest lulla runt. Dags för pension?

torsdag 23 juli 2009

klimat talibanerna och vad ska vi göra?

Så nu har en aktiv topppolitiker ihop med f.d. skrivit en debattartikel i SVD om klimatet. Inte en reflektion om klimatet i sig utan bara hur dom ska omfördela resurser. Detta är det stora problemet idag. Under 30 tals depressionen när de flesta infrastrukturjobb fortfarande var manuella var det enkelt att förstå hur samhället och utvecklingen hängde ihop. Bygg motorvägar så åtgår mycket folk och vi får något påtagligt för pengarna. När det gäller klimatet och den teknologi som måste in och var och hur är det inte lika enkelt men om man är politiker så bekymrar det inte dom. Ungefär som Alf Henrikssons klassiska uttryck "Alfabetets användning anar apan aldrig" kan användas med fördel idag för att beskriva politikernas famlande i mörkret.
Just Margit har i egenskap av kommisionär kunnat gjort underverk på till exempel tågsidan men har inte gjort någonting. Hon har ett stor skuld i att EU inte har samordnat sin tågstruktur och att så mycket gods fortfarande går på lastbil.

Även miljötalibanerna vädrar morgonluft och oändliga anslagsfinansieringar och skriver här i DN.

Idag träffas alla energi och miljöministrar inom EU för ett toppmöte i Åre och som demonstrationsprojekt hade Maud tänkt att visa upp Hammarby Sjöstad och ett fjärrvärmeverk. Knappast rocket science och om detta är Sveriges spets så ligger vi och världen risigt till.

Det är den tekniska utvecklingen som tagit oss hit och det är den tekniska utvecklingen som ska ta oss till ett långsiktigt hållbart samhälle.

onsdag 22 juli 2009

Fel fokus om löner


Lars Ohly har ihop med sin partikollega Ulla Andersson skrivit en debattartikel om ökande löneskillnader mellan kvinnor och män. Nu kan man tycka att detta är Vänsterns affärsidé att påtala ojämlikheter och profitera på dessa. Nu har dom låtit riksdagens utredningstjänst kolla upp om regeringens ändringar i socialförsäkringssystemen och den skatterabatt som genomförts. Inte helt oväntat kommer denna rapport fram till att löneskillnaderna ökar och att detta anses vara ett så stort problem att man tydligen ska genuscertifiera ekonomer också förutom Professorer som görs idag. Problemet är att Ohly med anhang antingen inte har fattat utvecklingen i världen eller inte vill fatta. Skiljelinjen mellan olika ideologiska system har suddats ut då länder med planekonomi kan räknas på en hands fingrar och resten av världen har anammat marknadsekonomi med frihandel mellan länderna. Om vi inte är rasister så inser vi att kreativitet och företagsanda är lika fördelat bland jordens befolkning och därmed har lågkostnadsländerna ett oerhört övertag att konkurrera med oss i högkostnadsländer. Då marknaden är global så kommer systemet att jämna ut alla skillnader vilket innebär att vi går en tuff tid mötes om vi inte inser detta och ändrar vår politik i grunden. Redan nu har vi en ungdomsarbetslöshet på 30% vilket kan om vi inte gör något drastiskt öka till 50% och utslagningen för övriga på arbetsmarknaden bli lika stor om inte större än på 90 talet. Problemet är att arbetsmarknaden inte fungerar som en marknad utan fack och Svenskt Näringsliv sätter lönerna för hela Sverige och hela arbetskollektivet vilket
innebär att högproduktiva jobb och motsvarande lågproduktiva jobb blandas i en sörja och utslagningen sker hela tiden. Förra regeringen gjorde allt för att dölja detta faktum och den nya identifierade det innan valet men efter så så döljer även dom detta faktum. Om vi inte ser upp så kommer vi att få en väldigt trist utveckling där 2/3 samhället kommer att bli mer som i Sydamerika dvs 10/90 samhälle.

Så sätt Stefan Fölster, Klas Eklund, Anders Borg och de andra oraklerna inom nationalekonomi på halstret och se om dom insett detta och i sin cynism undviker att prata om det.

måndag 20 juli 2009

Politiskt prestigeprojekt - höghastighetståg



Nu vill ett gäng politiker med för lite att göra att vi ska bygga höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö. Dessa kan inte ha varit vakna under geografi lektioner i skolan. Sverige är ett extremt glest befolkat land i Europas utkant. Att investera en massa miljarder i ett nytt tågsystem kan aldrig betala sig. vi har redan Botnia banan som skräckexempel. Fattas bara motorväg Pajala-Lycksele så är idiotin manifesterad. Problemet i Europa är att alla länder kör sitt eget politiska tågprojekt när dom istället borde bygga ihop systemen till ett och utveckla det så att alla tyngre transporter gick via järnväg istället för via lastbil som idag. Vidare borde man kunna utveckla konceptet tåg-bil-tåg så att det skulle vara lika lätt att boka en tågbiljett Stockholm-Berlin eller Berlin-Budapest som det är att flyga dessa sträckor. Här har vår kommisionär Margit misslyckats totalt eller rättare sagt hon har inte gjort någonting. Värst är väl ändå bloggkollegan Dick som tycker vi ska bygga ett magnetdrivet tåg precis som Kineserna. Att det bor 1.2 miljarder människor i Kina och 9 miljoner i Sverige är inget hinder för denna Svensk dom lider av stark hybris eller är det ett utslag av vår folksjuka: Högmodet. En av undertecknarna är Sten Nordin, samme man som sålde Stockholm Energi och gjorde dess nyss avgångne koncernchef nästan till miljardär, way to go Stenhuvud!

Uppdatering: Nu kastar sig Miljöfascisten Karin Svensson Smith in i debatten med att föreslå att vi ska bygga järnvägen ovanpå motorvägar. Vad har vi sagt om politiker och förslag. Ett säkert sätt att vandra mot katastrofprojekt.

Här kommer ytterliggare en artikel i svd.

Nu bråkar "experterna" om vad som är lönsamt i nyteknik.

Uppdatering: 20090914: Idag släpps en ny rapport av som vanligt en enmansutredare som väntas föreslå satsningar i storleksordningen 150 miljarder. Vansinne!

Uppdatering 20100407: Karin Svensson Smith

torsdag 9 juli 2009

Vem ska vi rulla i tjära och fjädrar?

Ja då har SVT sänt sin serie om Fanerdun och Johan Persson fick en lång intervju av den framgick att om inte den finansiella krisen kommit så hade Fanerdun lyckats. Helt fel Johan utan finanskrisen påskyndade bara floppen vilket ju är bra. Annars hade fler byggjobbare åkt hit och slitit för inga pengar alls och mer pengar hade gått ner i det svarta hål som vi idag kallar Fanerdun. Affärsiden är stendöd, har aldrig levt och kommer aldrig att fungera någonstans på denna planet av den enkla anledningen att affärer görs upp av människor och ingen vettig köper något avancerat utan att själv på plats sett den Kinesiska fabriken. Ingen jag känner i alla fall.



Nu kanske Johan får bära hela hundhuvudet vilket nog inte är så rättvist. En annan person som förjänar att granskas nogrannare är Magnus Gustavsson som idag jobbar heltid på regionförbundet i Kalmar Län. Denna odemokratiska institution som vi inte har bett om men som vi betalar via skattsedeln har hoppat på det ena katstrof projektet efter det andra och bara Magnus Gustavssons reseräkningar för denna flopp ligger på 0,5 miljoner enligt denna artikel i Östran. Det är inte bara han som åkt. Det har varit rena lämmeltåget med kommunalanställda från Oskarshamn och Högsby med. Totalt måste bara resorna för dessa byråkrater i Kalmar län räknas i mer än 10 miljoner. Som vanligt gör den lokala pressen ingenting för att reda ut detta för oss skattebetalare.

En annan person som verkar ha haft hela kroppen nere i syltburken är Roger Axmon, plåtslagaren som blev ekonom som blev kinaspecialist som blev blåst eller har han blivit det? I TV inslaget vill han inte berätta hur mycket Fanerdun är skyldig honom vilket är mycket märkligt om det är en ren affärstransaktion mellan 2 företag. Här är i alla fall hans moderbolag om jag fattat det rätt. Det är inte lätt med alla bolag och här är en artikel som försöker reda ut allt i Östran. Verkar som alla dessa herrar har haft mycket ihop.......

Tydligen så bor Lou's familj i Västervik i en lägenhet. Antagligen så är det nog inte så kul att vara skyldig pengar i Kina.......

Men vi ångrar oss inte!

onsdag 8 juli 2009

Tjära och fjädrar är beställt!


Vad ska man säga om Fanerdun debaclet i Kalmar? Skratta eller gråta? Kommunledningen som nu fullständigt står med byxorna nere hänvisar till en revisionsrapport trots att dom själva gjort alla misstag som tänkas kan:

  • Ingen granskning av ekonomisk styrka hos Fanerdun och dess ägare Lou Jinxing.
  • Ingen granskning av affärsiden
  • Säljer mark utan återköpsklausul
Hur har det kunnat gå så här snett? En av förklaringarna är den låga utbildningsnivå som våra politiker har och då speciellt Johan Persson(S) i Kalmar. Han precis som så många andra har gjort karriär inom SSU som enda merit och självklart så klarar inte en sådan person av en slipad lurendrejare som Lou. För mig räckte ett TV inslag 2006 där han "plötsligt" fick ett telefonsamtal från premiärministern väldigt lägligt när TV var där och inför hela den naiva delegationen från Kalmar Län. Sedan det faktum att så många varit inblandade och då bli det lätt "allas ansvar = ingens ansvar". Ett stort ansvar vilar på Invest in Sweden och dess Kina kontor som stöttat satsningen och Lou Jinxing hela tiden och det har nog gjort att Kalmar och dess ledning trott på detta utan att de själva gjort någon analys. Vilket dom förmodligen inte är kompetenta till. Tragiskt för regionen då flugor som bekant dras till koskit och nu fortsätter väl oseriösa företag att flockas till Kalmar med omnejd då här finns kommuner är lura skiten av.

Barometern1, Barometern2,

Andra Bloggare: Sebbe Hallen,

Reflektioner om Balkan


Väl hemkommen med livet i behåll. Inte för våldet eller kriminaliteten som är låg på de flesta håll utan att det är ormår i år och de har andra ormarter än vi och de är inte att leka med. Bilden föreställer dock en snäll sköldpadda som förekommer talrikt i dalgångarna.
Här hemma pågår livet i ankdammen fortfarande med oförminskad styrka. Trots att val hållits i Indien, Libanon och Iran för att nämna några viktiga val för demokratin i världen så kommenterar Mona Sahlin Michael Jacksons bortgång på Newsmill på grund av att hon inte kunde sova när hon fick reda på detta. Om detta är sant eller ett tafatt försök att solidarisera sig med alla Jackson fan i Sverige lär vi aldrig få veta. Hennes styrka att känna var vinden blåser verkar som sagt just vara borta med vinden. Fredrik Solar sig i EU glansen men EU är ett svårstyrt pastorat och svärdet kan lika gärna hugga Fredrik i ryggen. Det är omöjligt att förutse vad som kommer att hända annat än att något oförutsett kommer att inträffa. Kommisionen liknar mer en pratklubb än något operativt styre vilket båda illa. Balkan har en tendens för oförutsedda händelser men denna resa var mycket positiv i det avseendet att allt snack om att spela ut Europa mot Ryssland var som bortblåst och alla i Serbien är fokuserade på att anpassa sig mot ett framtida EU inträde vilket är mycket positivt. Denna SVD artikel är mindre positiv men jag delar inte Richard schwartz mörka analys. Vi människor över hela världen är så lika och det är ett enkelt liv vi alla vill ha och kan vi bara hålla psykopaterna borta från makten så ordnar sig allt. Nu har Serbien fått en stabil regering som fattar att det är hårt arbete och inte demagogi som gäller och det betyder mycket.