onsdag 20 januari 2010

döden, döden, döden


Jag hade tänkt att det nya årets inlägg skulle handla om demokrati men vargjakten varande i media och i de sociala medierna är ju så märklig att det inte går att hålla sig ifrån den.

Det senaste nu är att vargarna vid obduktionen var vid gott hull och inte några synliga genetiska defekter vilket får alla som blivit upprörda över jakten att ännu en gång hoppa i taket. Att Miljöminister Carlgren inte vet vad han pratar om visste vi redan från klimatdebatten men det förtar inte det odramatiska i beslutet att skjuta av 10% av vargarna i Sverige och att fortsätta göra så samtidigt som man förser populationen med nytt genetiskt material från öst.

Att stammen är inavlad syns framförallt på de små kullarna. Vi som har hundar vet ju att alla rashundar är ett resultat av kraftigt inavel eller linjeavel som vi hellre kallar det i Småland och vi ser ju inte resultatet av det på våra hundar annat än att vissa hundraser dör tidigt, får cancer och uttjänta leder osv men det syns dåligt eller inte alls vid en obduktion.

Men min slutsats och eftersom jag inte modererar kommentarerna så hoppas jag att alla ni som upprört er över vargjakten och kanske jakt överhuvudtaget kommenterar min teori varför samhället har utvecklats att vi upprörs över död men inte om djur lider eller människor lider.

Min kära hädangångna mor så alltid som rubriken, döden, döden, döden och livet är ju en sexuellt överbar sjukdom som alltid leder till döden men att vi i vårt moderna samhälle har rationaliserat bort den så att mat för 95% av oss alltid kommer i fyrkantiga paket och inte är något man slaktar på gårdsplanen och bereder själv. Vi har till och med rationaliserat bort våra egna nära släktingars sjukdomar och bortgång då vi överlåter det åt proffs att ta hand om dom när dom inte själva kan ta hand om sig. Detta gör att döden inte kommer in naturligt i våra liv längre och därmed blir plötsligt ett djurs för tidiga död ( dvs det kommer att dö frågan är bara när ) att bli en stor fråga.

Ett bevis på detta symptom är att SOS alarm slår larm om att vi ringer om en trafikolycka men vi STANNAR INTE, vem vill se döda eller lemlästade människor? Själv har jag tappar räkningen efter hur många gånger jag stannat för att döda en räv, grävling, rådjur eller vildsvin när bilisten före mg bara dragit vidare. Jag hatar att se djur lida och varit så sedan jag var liten och kunde inte ens som liten slita av vingarna på flugor som så många andra smågrabbar gjorde men tack vare intresse och familj fått vara en del av det mycket naturliga verksamheten att jaga och döda sin egen mat. Jag kan inte tänka mig en bättre livskvalitet som de vilda djuren har haft innan dom blev vår mat. Vi äter gärna kyckling trots att den moderna gödkycklingen är så fet att den inte kan gå och vi köper revbenspjällICA för 29.90 men upprörs om det står något negativt om grisar i media, men vi vägrar konsekvent att se vår egen del i systemet. Rätta mig om jag har fel.

Bilden visar en urtagning av ett vilt ihop med bästisen, min egen vargkopia.

Uppdatering: Hanne Kjöller skriver om debatten på känt onyanserat sätt. Mer känslor än argument tyvärr.

Uppdatering: Som ett brev på posten så kommer detta upp att döda inte hanteras med respekt på Karolinska vilket om man tänker efter är helt naturligt då de som hanterar dom måste stänga av sina känslor för att klara av jobbet. Vi borde själva hantera våra döda vilket också hjälper till i sorgearbetet. Detta är naturligt men inte att lägga ut denna hantering på andra.

Uppdatering: Zoologer som inte ser vitsen med jakten.

10 kommentarer:

 1. Läs på Newsmill en förfärlig drapa undertecknad av bl a Parrika-Altenstedt . Organisationen Nordiska Rovdjursnätverket ordnar möte på Mynttorget. Det som är påfallande likt alla andra liknande uttalanden är att dom är grovt okunniga om jakt och biologi. P-A utmärkte sig för några år sedan för grova hot mot en skånsk prostituerad. Då var hon någon sorts länsstyrelseanställd. Bloggvärlden mobbade bort henne från nätet den gången

  SvaraRadera
 2. Symptomatiskt att dom just träffas på mynttorget mitt i Stockholm. Var dom intresserade av rovdjur borde dom ju träffas inne i ett värgrevir eller ännu hellre göra som i USA, hjälpa till att bygga stängsel.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle sticka en påkörd älgkalv men hade inte kniv i bilen (vilket slarv!) så jag bad en förbipasserande raggare om hjälp. Han hade kniv och såg väldigt tuff ut men när det kom till att hjälpa till med älgen spydde han!
  Folk är inte så tuffa som dom verkar och det är antagligen därför dom inte stannar.

  SvaraRadera
 4. Jag hade hoppats få igång en diskussion med de som är så upprörda men tji det gick inte.

  Visst är det så Wolter att döda eller halvdöda djur är obehagligt om man inte är uppväxt med det, och ännu värre med döda och lemlästade människor vid en bilolycka.

  SvaraRadera
 5. Att vara uppväxt med halvdöda djur verkar otrevligt, misskötte du dom eller? Vill du se halvdöda djur nu så gå ut och kolla vildsvinen de av jägarförbundet inntjatade djuret i Sveriges Fauna, inte så lyckat, för att utrycka sig diplomatiskt. Var finns dom fantastiska kunskaperna jägarkåren utrycker att dom har, tycker mest det liknar en feg mordbrännare som just nu undrar "vem fan har ställt till det här" när dom diskuterar vildsvinsplågan....

  SvaraRadera
 6. Vet inte var då fått halvdöda djur ifrån?

  Vi gör så gott vi kan med vildsvinen, dvs jagar dom med samma etik som annat högvilt och då vinner vildsvinen dvs de kommer att öka mer i Sverige då dom är svårjagade.

  Denna vinter med mycket snö gör dock att smågrisarna tar mycket stryk alternativt att kullarna uteblir eller blir mindre.

  När det gäller förvaltningen av vildsvin är nog de flesta jägare överens dvs vill vi ha en stark viltstam så måste vi gynna jordbruket och då grisen är en stor skadegörare för jordbruket så måste de hållas kort.

  SvaraRadera
 7. Obegripligt...visste ni inte, när svinen tjatades in i våran fauna, att dom uppför sig på detta vis.Jägarna skulle vara garanter för att stammen skulle hållas på en rimlig nivå osv.. bullshit som vanligt. Verkligheten ser man genom ett sugrör, eller varför inte ett blåsrör.. kommer nog förslag om det snart från jägarhåll, pilbåge är redan på tapeten...etik, tja det är inte ett ord som passar i jägarkretsar. Etiken i att ha 150 000 grisar som föder kultingar rakt ut i döden i 25 minusgrader, efter att förstört fortplantningscykeln, resultat av massiv utfordring ger jag inte mycket för. Etiken i att låta hela jämtlands befolkning vara livrädda för björn, när man vägrar att gå ut och tala om att Kerstin Ekmans kompis, den björndödade storjägaren, faktiskt hade 3,8 promille i blodet då han dödades av björnen, dessutom skulle han sitta på sitt älgpass ett par timmar senare!!!!Den mannen var alltså inte ett av rötäggen, hur ser dom andra ut??

  SvaraRadera
 8. Att du inte gillar jakt och jägare framgår tydligt men för att kunna svara dig behöver du relatera till min text och inte slunga ut anklagelser till höger och vänster som inte går att bemöta.

  SvaraRadera
 9. Min farfar jagade 6o säsonger fram till 1973
  han sköt 9 älgar och hade historier om dessa älgar så det räckte hela min barndom, han jagade mint 50 dagar om året ofta med sina hundar, med andra ord han njöt av att vara i naturen.En gammal hederlig jägare var han, inte den hycklande skara jägare som gråter krokodiltårar över sin dödade hund och påstår att älgen håller på att ta slut pga vargen. Dagens älgjägare skjuter 2 älgar på 3 säsonger rent statitistiskt, farfar sköt alltså en älg vart sjunde år, 1970 sköts 30 000 älgar i år 80 000!! säg åt dom anhöriga till 800 dödade sen 1970 och dom 1000 tals som fått sina liv förstörda i svåra älgolyckor att det får dom tåla för att 1 procent av befolkningen ska få hålla en idiothög population älgar för sitt nöjes skull..jag hatar inte jägare, jag hatar dummhet..

  SvaraRadera
 10. I södra Sverige skjuter vi ungefär en älg per 10 jägare dvs ungefär som din farfar, däremot har vi annat vilt.

  Det som framförallt skiljer gårdagens jägare mot dagens är att alkoholen är borta vilket är mycket bra plus att utbildningen är högre och obligatorisk, så jag skulle inte säga att allt var bättre förr.

  Att älgen ökat i antal beror inte på jägarna utan att vi ändrat vårt sätt att bruka skogen från bladning till kalhyggen med åtföljande lövskog som är älgens primärföda.

  Vargen är inget problem i Sverige utan bara på några få ställen då den inte är jämnt spridd i Sverige och dessutom är antalet 210 stycken bestämt av riksdagen. Så hacka på dom istället om du vill ha fler.

  SvaraRadera