fredag 29 januari 2010

Dags för en haverikommision


Veckans avslöjande att Göran Lindberg blivit häktad misstänkt på en rad olika sexbrott har slagit ner som en bomb i etablissemanget Det är lätt här att börja raljera då hans öknamn varit kapten klänning vilket han själv använt men brottet och att han trots denna mörka sida av hans personlighet kunnat göra en sådan karriär måste föranleda till att vi måste ställa oss kritiska frågor om tillståndet i en av grundbultarna i en demokrati: Rättsväsendet. En fråga som kommer fram direkt är görs det inga personlighetsundersökningar på de som får jobben som länspolismästare?

Vi har ju inte saknat skandaler nu inom rättsväsendet på senare år:

 • Lena Häll Eriksson, uppenbarligen helt inkompetent som GD för kriminalvårdstyrelsen får avgå efter massiva rymningar.
 • Götblad Bryter benet och ringer på Säpos larmklocka som sover sött.
 • Helikopterrånet visar ännu en gång hur ineffektiv Svenska polisen är.
 • Olle Liljegren fick härja fritt
 • Europas kanske sämsta uppklarningsprocent.

En kommentar på bloggen gjorde ett starkt intryck på mig och jag återpublicerar den igen från en polis. Jag lider med er på golvet.

"Jobbar som polis sedan mitten av 1970-talet o har varit med om många omorganiseringar. 1992-1994 inleddes en ny era då enskilda poliser fråntogs makt att själva bestämma hur var och när jobbet skulle utföras. Sedan dess har toppstyrningen bara ökat. 20 000 poliser som i praktiken inte har någon som helst makt att kunna påverka hur o när jobbet skall bedrivas tappar motivationen. För att göra ett gott jobb måste det finnas utrymme för egna initiativ och skaparglädje. Om enskilda poliser i polisbilar eller utredare på krim själva fick bestämma om att jobba övertid mot betalning (pengar är en morot) och om enskilda poliser själva fick bestämma mer hur jobbet utförs så skulle arbetsmiljön förbättras och effektiviteten öka markant.

Så länge toppstyrningen fortstätter och så länge det tillsätts odugliga karriärister utan goda ledaregenskaper som polischefer så kan det inte blir bättre. Inte ens 50 000 poliser som toppstyrs skulle kunna göra ett bättre jobbb än 16 000 poliser som själva fick mer makt över hur, var och när jobbet skall utförsa och att vanliga poliser fick betalt för övertid. Förr fanns enskilda rötägg på chefsposter, färre än 10 procent och nu är det undantag från reglen med bra chefer.. dom finns men mer än 90 procent av dagens chefer har fått sina positioner endast för att dem är fega ja-sägare som absolut inte vågar säga emot högre chefer.

På Toyota premieras anställda som för fram kritik och förslag och det är ganska vanligt med månadslöner på mellan 70 000 - 100 000 kr i Japan. Den polis som för fram kritik och kommer med förslag till förändringar stoppas i karriären i Sverige. Varför har det blivit så? Jo, svaret finner vi i att det är genomruttet på chefsnivån inom polisen. Chefer finns mer till för sin egen status och position än för att leda verksamheten framåt. Majoriteten av dagens polischefer skapar extremt dåliga arbetsmiljöer. Förr när åldersprincipen och erfarenhet var en stark och nästan avgörande faktor vid chefstillsättningar var uppklarningesprocenten högre och trivseln enormt mycket bättre och poliserna kände glöd och glädje över att kunna se frukterna av deras egna iniativ. Nu toppstyrs nästan allt och ingenting fungerar.

Rikskriminalens chef Therse Mattsson är ett lysande undantag på en mycket bar chef. Hon är kanske allra bäst av alla chefer och henne vill du Thomas Bodström sparka! Antingen vet du ingenting om det extrema missnöjet som gror inom dagens polis eller också har du beklämmande dåligt omdöme. För att ett jobb skall nå avsett mål måste beslut delegeras och det försöker Therese Mattsson göra. Hon litar på personalen medan andra polischefer som du förordar använder sig av den förhatliga och högst ineffektiva toppstyrningsmetoden. Nej, Thomas Bodsgröm.. 16 000 poliser som själva kan bestämma om att de skall jobba extra, jobba övertid (mot betalning) och hur och när jobbet skall genomföras kommer att göra ett mycket mycket bättre och effektivare jobb än 50 000 poliser som toppstyrs så som sker i dag. Carl Persson litade på underlydande och han delegerade nästan allt. Litar man på underlydandes omdömen så växer personalen med uppgiften och jobbet blir utfört på bästa sätt. Tyvärr har allt bara blivit sämre sedan Carl Persson avgick. Han sa ifrån mot Olof Palme och mot politikerna. Alla efterföljande rikspolischefer förutom Björn Eriksson har varit politiska nickedockor. När verkschefer bara gör som politiker så.. ja.. vad kallas sådana.. rövslickare eller.. kanske är det fega typer.. men politikerna får igenom sin vilja. Jo.. höll på att glömma att Therese Mattsson också har sagt ifrån ett par gånger. Är det så att du.. är som många andra av dagens politiker.. inte tål att bli emotsagd? Är det därför du vill sparka på Therse Mattsson som är populär bland sina egna? Är det härska genom att söndra principen du hyllar?"

Just Thomas Bodström ville i samband med helikopterrånet sparka den enda enligt polisen ovan kompetenta chefen Therese Mattsson. Ser någon mönstret? Jag ser det tydligt och det är att politikerna med start av Olof Palme förvandlat polisen till sin egen lekstuga med lydiga nickedockor. Thomas Bodström har raljerat om mig här, vilket ju är patetiskt och jag hoppas verkligen nu att han äter upp detta uttalande och kräver rikspolischefens avgång då han tycker mer synd om Göran Lindberg, hans familj och polisen än om offren. Vilken människosyn har dessa maktens män egentligen?

Dags för en riktig sheriff som rikspolis som kan jaga buset istället för att låta buset gå fria och sätta åt laglydiga medborgare i meningslösa pricktävlingar.

Media: DN, SVD, DN1, SVD1, SVD2,

Andra Bloggar: Blogge bloggelito, medborgarperspektiv, Pascalido,

2 kommentarer:

 1. Ja, det är nog hög tid! Antingen får de börja redovisa hur de arbetar eller så får de söka nytt jobb! En del är alldeles för många klantarsel och har till på köpet höga löner för sin klumpighet!

  SvaraRadera
 2. Då detta är en grundbult i samhället så är det otroligt allvarligt. Ska bli intressant att se hur nomenklaturan reagerar.

  SvaraRadera