söndag 10 januari 2010

Ett projekt till alla vargvänner i Stockholm


Nästan som man tror att det är en koppling mellan den nu aktuella licensjakten och den händelse i Skånes djurpark där vargarna rymde och de blev till slut tvungna att skjuta dom. Denna tråkiga händelse startar förhoppningsvis en debatt om rätten att hålla djur instängda och påtvinga dom ett liv som inte är naturligt. I fallet varg så kan de vargar som inte trivs i flocken vandra iväg vilket dom gör i det fria. vi vet ju även från experiment med människor att en grupps relationer kan gå verkligen snett är vi inte har möjlighet att lämna den som tex. på en båt, ett fängelse eller ute i rymden.

För mig är det beklämmande att framförallt bese djuren på Skansen som inte på något vis har de utrymmen för att de ska kunna ha ett så bra liv som möjligt. Att stänga in dessa djur som på inget vis är utrotningshotade och då måste ingå i ett globalt nätverk är inget mindre än djurplågeri.

Här kommer då en skiljelinje kanske då jag anser att djur har rätt att leva gott när dom lever. Detta är viktigare än när dom dör då som bekant livet är en sexuellt överförbar sjukdom som alltid leder till döden. Kanske vi i den moderna kulturen tappat bort och rationaliserat bort döden som gör att vi blir mer upprörda över döda djur än djur som far illa när dom lever.

Här kommer en handske kastad till upprorsmakaren Scabor Nestor i Stockholm som precis startat ett nytt rovdjursnätverk. Istället för att stå på mynttorget och demonstrera i veckan mot licensjakten på varg, så gå till Skansen och se till att de stänger den delen av parken som har älg, ren, säl, visent, björn, varg, lo och järv framförallt. Det är inte värdigt ett land som anser sig ha en modern djurrätt att stänga in dessa vilda djur i så små inhängnader. Seså iväg nu och spika plakat!

Media: Svd, DN, AB, DN1, Skånskan, DN2, Svd1,

9 kommentarer:

 1. Dacke!

  Ja, visst är beklämmande att vi håller oss med en massa djur i bur. Det är i mina ögon betydligt mer förkastligt än att vi jagar djur.

  Under den senaste tidens debatt har det gång på gång påpekats att varg inte är speciellt farliga för människan och att ingen människa har dödats av varg i Sverige på hundra år. Då framstår det som lite förhastat att skjuta de djur som rymde på Skånes Djurpark. Om de inte är så farliga, varför inte bara släppa ut dem på byn?

  Annars kunde de väl ha ringt på Scaber så kunde han komma och hämta dem?

  SvaraRadera
 2. Nu bodde ju inte scaborskan i Stockholm utan i Skåne vilket var ju lämpligt!

  Dock så tror jag inte att återplantering av en gång tama vargar är en bra ide. Att dom dog en för tidig död är bättre än att dom fick fortsätta lida instängda.

  SvaraRadera
 3. Bra talat, Dacke. Varför man skall hålla icke utrotningshotade djur i park är för mig en gåta. Möjligen kan man göra det som på Nordens Ark, med så väl tilltagna hägn att man ofta aldrig får se djuren. Fast varför de har varg även där övergår mitt förstånd, den är ju inte utrotningshotad. Fast resten av djuren på Nordens Ark är hotade.

  SvaraRadera
 4. Nordens ark är ett bra projekt. Skansen däremot är en skam för Stockholmarna.

  SvaraRadera
 5. Vargdebatten handlar nog inte bara om vargar, utan mer om läget i landet, om centrum och periferi, om tro och vetande och om förmyndare och pupiller.

  I övrigt hittar du lite om vagar på bockgaard.blogg.se och om Nils Dacke och hans fejder kan du hitta lite framöver i en bok som jag jobbar med.

  SvaraRadera
 6. Spännande med en bok om anfadern Nils Dacke sr.
  En trevlig dock grälsjuk man....

  SvaraRadera
 7. Visst finns det nackdelar med att hålla djur i zoologiska parker. Men om jägarna och samern får sin vilja igenom kommer de fyra stora att utrotas, och vart ska då kommande generationer ta vägen för att se björn, varg, järv samt lo Antingen ska jakt på dessa djur förbjudas och beläggas med kännbara straff, eller så måste djurparkerna få finnas som ett sätt att bevara de djur som en gång funnits vilt i våra skogar.

  SvaraRadera
 8. Din logik haltar då Björnen har ökat kraftigt i antal trots jakten under de sista 20 åren. Det finns ingen som säger att de stor rovdjuren ska utrotas, bara förvaltas som de andra viltslagen.

  SvaraRadera
 9. Medborgare X:
  Så om älgarna blev tokiga och rymde så tror du att man skulle låta dem löpa runt i stan?

  SvaraRadera