onsdag 27 januari 2010

Bagdad Jan does it again

Man kan inte annat än att bli imponerad av SAABs avsatte, tillsatte och tilltufsade VD, Jan-Åke Jonsson för hans osvikliga tro på sin egen och hans medarbetares kompetens att ro SAAB i hamn. Nu verkar affären vara klar med Spyker och deras VD, Victor Muller har enligt mig helt rätt i att SAAB måste hitta tillbaka till sin egen nisch och inte bli en standard bil inom GM eller en Opel klon med ett SAAB märke fram. Med Spyker så borde det gå att få till spännande bilar igen och jag önskar dom lycka till. Även det faktum att Spyker är Holländskt är positivt då företagskulturerna skiljer sig inte så mycket jämfört med USA eller ännu värre Kina. Även om de misslyckas så har dom i alla fall provat vilket vi gör alldeles för lite i Sverige.

Problemet med SAAB och de flesta industriella satsningar i Sverige visar att vi har brist på riskvilligt kapital som sitter på enskilda entreprenörers händer. Pensionskapital som administreras av administratörer har vi så vi kan gödsla med och även även rena corporate raiders som tex. Christer Gardell. Dessa tillför inget nytänkande då de förstnämnda inte själva har byggt en förmögenhet och bara förvaltar och inte fattar industriell utveckling och de sistnämnda bara gör finansiella tricks.

Detta fenomen som yttrar sig i den Svenska paradoxen där vi patenterar och grundforskar i världsklass men att det inte blir motsvarande företagsutveckling kring dessa och det beror på Socialdemokraternas historiska misstag ( läs Gunnar Sträng) att inte vilja tillåta privatpersoner att bli rika och det har medfört en kapitalflykt från Sverige och en ovilja att ta risker, tvärtemot vad som händer i slutet på 1800 talet då vi verkligen tog oss ur ett armod och expanderade.

Regeringen har väl skött detta så bra de kunnat och oppositionen med minimal kunskap om industriell verksamhet verkar mest gny och gnälla.

Är det någon mer än jag som tycker att Jan-Åke är en äldre kopia av galenskaparna......Media: SVD, DN, SVD1, Expressen, AB, AB1,

4 kommentarer:

 1. Dacke!

  Sant som du skriver! Vi är i världsklass när det gäller grundforskning och patent, men har oerhört svårt att applicera detta i nya produkter och nya företag. Vårt företagsklimat stimulerar heller inte till långsiktighet och att tjäna pengar på att år efter år förse en marknad med nya produkter. Istället är det snabba ekonomiska klipp som stimuleras. Det gäller både på företagsnivå och för privatpersoner. Långsiktigt och enträget arbete har blivit något fult som belastas med världens högsta skatter. Klart att ingen satsat på att tjäna pengar på arbete och långsiktighet, när man kan tjäna så mycket bättre på snabba ekonomiska klipp (eller på att helt hoppa av jobbsvängen och försöka leva på bidrag istället)!

  SvaraRadera
 2. Man hade hoppats att en ny regering skulle gjort något åt detta men de verkar fullt upptagna med att triangulera sig åt helvete!

  SvaraRadera
 3. Grundproblemet är nog politiskt. Det är svårt för oss, i detta "rättvisa" land, att se någon bli rik på eget arbete.
  Lotto är OK, idrottande likaså men afärer och företagande är det inte. Fyller man på med massa anställda så "utnyttjas" dessa.
  All den stund dessa tillstånd råder kommer det också att råda kortsiktighet - en vilja att skrapa undan pengarna fort, långt från skattmasens fingarar, med så få anställda som möjligt.

  SvaraRadera
 4. Man hade hoppats att detta 70 tals fenomen skulle dö ut men icke sa nicke, det verkar segt att ta bort byrå kraterna från näringslivet och göra kapitalet riskvilligt igen.

  SvaraRadera