söndag 13 september 2009

Strålar ända ner i avgrunden


För att förstå dagens kärnkraft och hur den kan tänkas utvecklas eller inte utvecklas måste vi gå tillbaka till folkomröstningen 1980 och dess icke resultat. Istället för ett tydligt ja eller nej så blev resultatet ett jasså med 3 alternativ som alla ville avveckla men i olika takt. Alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010 dvs om ett år. Alla politiker ville satsa på alternativa energikällor såsom sol, vind och vatten. Detta var för 30 år sedan och vi har ju sett hur det ha gått.
Eliten om ingenjörs och forskningsvärlden övergav kärnkraftsbranschen och kvar blev dom som av olika anledningar hade erfarenhet av kärnkraft och vill bo på de orter som verken fanns.
Dagens teknologi är relativt enkel och väldigt få människor behövs för att köra dom egentligen och de var bara några hundra i början men allt efter som tiden gick och myndigheterna ökade kraven så blev fler och fler anställda som inte hade fullt upp att göra utan fick uppfinna sina arbetsuppgifter. Och vad gör ingenjörer med för lite att göra? Jo de skapar administrativa rutiner och bäst i klassen är de Kärnkraftsbranschen som haft 30 år på sig att bygga in sig i ett myller av administration vars ursprungliga syfte var gott men som blivit det godas fiende.

Idag är det lika omständigt att bygga en barack som att ändra på styrstavarna som ju är verkligen ett kritiskt system vilket är helt horribelt och alla utanför branschen inser detta men myndigheten och kärnkraftsindustrin har blivit ett självspelande piano mot det ultimata för varje administratör: Ett regelverk som omöjliggör varje förändring. Ett tydligt exempel på hur illa det är ställt är det stängsel med vidhängande kameror som myndigheten tvingade på verken som ett resultat av 11 September. Detta var för Oskarshamnsverket beräknat till några hundra miljoner och kostnaden blev över en miljard.

Nu redovisar dn hur låg tillgänglighet det är på de Svenska verken och läget är egentligen ännu värre då vi tagit bort 2 verk i Barsebäck och ersätter dom genom att trimma dom andra. Alla som trimmat en Volvo Duett vet ju att sannolikheten att något händer men en sådan gammal konstruktion är överhängande och det bästa du kan göra är att göra så lite som möjligt. Sedan vet alla erfarna av stora projekt att ju fler människor i projektet desto långsammare går det och detta fenomen accelererar med det faktum att de erfarna på verken pensioneras och ersätts med oerfaret folk samtidigt som dom trimmas.

Receptet för att komma ur denna återvändsgränd är att politiker inte ska lägga sig i om vi har 10,5 eller 35 reaktorer utan ska medverka i att myndigheter sätter samma krav på alla energiproducenter och sedan är det upp till dom att leverera kraften. Omvärlden har inte stått still och med dagens teknologi kan vi använda kärnkraft ytterliggare cirka 200 år med det bränsle som redan finns i mellanlagret CLAB och då verkar det ju helt uppåt väggarna att gräva ner det när det dessutom nu är farligt för oss 100.000 år medan om vi upparbetar räcker med 10.000 år. Bad luck för alla geologer som forskat åt SKB under 25 år men deras jobb är mer eller mindre bortkastat. Detta företag som samägs av Fortum, EON och Vattenfall är syntesen av dess misslyckande och uppvisar så stora brister att en blind skulle hitta dom men inte strålskyddsmyndigheten..... Om alla 3 ägare har för stora och inkompatibla administrativa system så vad har då SKB? Gissa själva.

Felet från början är politikernas och då vi väljer dom själva vårt eget. För att komma tillrätta med detta måste vi antingen stänga dom bums eller göra kärnkraften till en framtidsbransch som attraherar de smartaste igen som det var på 50 och 60 talet.

Media: SVD,

4 kommentarer:

  1. Påpekande: Linje 1 och 2 i folkomröstningen var identiska, med enda undantaget att Linje 2 hade lite mer baksidetext. Linje 2 var en petigare variant av Linje 1. Slå upp folkömröstningen på Wikipedia så finns de fulla valsedelstexterna där.

    SvaraRadera
  2. En liten reflektion kring tillgänglighetssiffrorna:
    - Ringhals 1 och 2 står nere för de längsta planerade revisionerna i Ringhals historia.
    Ringhals 1 för RPS och SP2 (Reactor Protection System och Safety Pack 2) samt Ringhals 2 för TWICE (helt nytt kontrollrum samt ombyggnad av all säkerhetsrelaterat kablage och elektronk/logik).

    Självfallet påverkar detta tillgängligheten.

    O3 och F3 har kända problem med styrstavar - arbetet är inte "bara byråkratiskt" som texten påskiner - det är de facto mycket tekniskt komplext då man utöver fullt ut vill utröna bakomliggande orsaker även vill bygga en robust lösning - där är bevisbördan med rätta mycket tung.

    De senaste åren - och nu - drivs moderniseringsprojekt och effekthöjningar även på andra block än R1, R2. Ringhals 3 har genomfört GREAT med bl.a. turbinbyte, ombyggnad av reaktorsystem och kontrollinstrumentering i samband med effekthöjning. Självfallet drar dess arbeten på revisionerna ner upptiden.

    Oskarshamn 2 genomför den kanske största moderniseringen och effekthöjningen av alla svenska block - PLEX.

    Ringhals 4 driver FREJ som moderniserar anläggningen och möjliggör effekthöjning 8bland annat byte av ånggeneratorer).

    Alla de arbetsintensiva projekten har självfallet påverkat tillgängligheten de senaste åren, men de kommer att förbättra tillgänglighten och öka livslängden samtidigt som säkerheten höjs via anläggningsändringar såsom ökad redundans och diversefiering.

    Det är dålig research från DN att bara peka på enskilda tillgänglighetssiffror utan att sätta dem i perspektiv.

    Det allra bäste vore dock att påbörja byggande av nya reaktorer - projektering och byggtid är sannolikt minst cirka 15-20 år - då faller nästan alla svenska plantor för åldersstecket även om de nu moderniseras - man räknar nu livslängd till 40+, vilket sannolikt som mest blir 60 år - plantorna idag är 30+.......

    SvaraRadera
  3. Problemet med styrstavarna visar enligt mig på en brist i säkerhetstänkandet när en barack för lika mycket uppmärksamhet. Denna bransch har har för isolerad från andra och har inte tagit intryck av de som ligger före, dvs flyg.

    Dessa effekthöjande projekt skulle aldrig ha satts igång, bara de säkerhetshöjande enligt mig men men jag kanske har duschat för mycket i reaktorvattnet ;)

    Mitt förslag är nya reaktorer. O1 borde pensioneras snarast och ersättas av O4 och O5 kanske O6 också om den får plats. Annars borde man tänka utanför lådan och utnyttja värmen dvs bygga mycket närmare större städer.

    SvaraRadera
  4. @Ubbe: Du sitter inne i systemet och jag anklagar INTE er tvärtom så är de allra flesta av mycket kompetenta inom respektive område men helikoptersynen saknas och framförallt har politikerna totalt förstört detta område som en gång var en verklig Svensk spjutspets.

    Dessa moderniseringsprojekt skulle ju givetvis pågått hela tiden från 1990 och framåt. Istället har allt legat i träda fram tills nu då allt exploderar och besluten är tagna på styrelsenivå där kunskapen om sakens tillstånd är låg i bästa fall. De ingenjörsadministrativa systemen på verken är kanske sämst i hela landet oberoende av bransch när de borde vara bäst.

    SvaraRadera