tisdag 24 november 2009

Hur vill en gris leva?
Titta gärna på bilden ovan som är från i år och visar en äldre man i Serbien ihop med sin galt som varit och förlustat sig med någon lämplig sugga i byn. Ser ni något koppel? Nej det behövs inte då grisen är intelligentare än en hund och vet precis vad som kommer att hända. Vi som lever på landet och har eller har haft grisar eller jagar dess vilda kusin vildsvinet, vet ju hur smarta dom är och att de alltid far illa om de inte får utlopp för sina naturliga behov som är att leva i en social grupp med olika ålder på grisarna och att böka fritt. Bilden nedan är en linderödsgris som jag själv hade 2008 och som smakade underbart plus att den fick ett bra liv innan då den gick fritt och bökade.
Dessa behov tillfredställs om man köper grisar som går utomhus men dessa blir med naturlighet dyrare vilket gör att hela frågan åker som en bumerang tillbaka till oss konsumenter och det är vårt fel i slutändan att grisarna har det trist i sina boxar. För mig som är privilegierad och kan välja så kommer jag aldrig mer att äta dessa grisar då de inte smakar någonting jämfört med ett vildsvin eller en tamgris som fått gått ute och bökat. Detta är ett val som vi alla kan göra så bli inte upprörd nu över bilderna på grisar som dör i stora besättningar, det är helt naturligt dock ska man ta bort dom snabbt. Djurrättsalliansen har gått runt i 2 år och filmat så det vore konstigt om dom inte hittat döda djur.
Denna näring är extremt konkurrensutsatt och tro inte att grisar utomlands har det bättre. Köp närproducerat och att du själv kan gå och titta på dom är bästa garantin. Charlotte Perelli är inne på samma linje.

Media: SVD, Expressen, AB, DN, SVD1, SVD2,

5 kommentarer:

 1. Var är logiken i det du säger? Om grisarna är lika intelligenta som hundar (och vi känner lika stor vänskap), då borde grisarna kanske inte hamna på julbordet alls.

  Mina föräldrar höll grisar tills för två år sedan. De slutatade eftersom grisarna var helt enkelt lika trevliga och intelligenta som deras fem hundar.

  SvaraRadera
 2. Logiken du utöver fallerar som ett korthus. Vad sägs om att börja äta vegansk, för djuren, för miljön, för människan, för hälsan. Det finns inget försvar mot detta övergrepp. Enbart er egen ohämmade lust för kött som på intet sätt är livsviktigt i ett modernt samhälle.

  SvaraRadera
 3. Lätt att säga när man inte vet hur maten kommer på bordet. En gård i ekologisk balans kräver djur. Det djur som det finns för mycket av på denna planet är homo sapiens.

  SvaraRadera
 4. Jag blir alltid lika förvånad över veganer som tycker att djur inte borde ätas?
  Vart drar ni gränsen? leddjur, molusker? Jorden är uppgyggd av levande orgnaismer, även växterna kan tillskrivas liv och ger ifrån sig elektriska impulser. Att vägra äta gris med hänvisning till att dom är "smarta" är onaturligt. Människan är ett rovdjur precis som grisen, vi äter det mesta.
  Däremot ska givetvis djurhållningen vara bra, dock är det vi konsumenters fel att priserna är för låga vilket leder till stordrift.

  SvaraRadera
 5. Tack Dacke för ett balanserat inlägg.

  SvaraRadera