fredag 13 november 2009

Queerteori i hönsgårdenStackars hönan Adga hade blivit lämnad ensam efter en attack från räven. Anledningen till att Aga överlevde var att hon inte sov över i hönsgården utan smög undan vilket alltid en eller flera gör. Dessa tillhör inte hierarkin i hönshuset utan förlitar sig på att klara sig själva. Vi kan även se detta bland oss människor där vissa av oss tänker självständigt och andra hellre klamrar sig ihop med andra. Dessa människor och höns tycker att tänka självständigt och bo för sig själv är det värsta de kan tänka sig medan de andra för motsvarande ångest av att hela tiden vara med i en grupp och icke-tänka. De förstnämnda kallar vi politiker och de bor i denna hönsgård. Trots att det egentligen bara ska användas till sammanträden på dagtid så bor de över där och partnerbyten har skett under dessa nattliga överläggningar.

Nu fick jag några ägg av vår snälla granne och nu har det värpts fram 2 kycklingar. Dessa visar gott gry och har redan visat prov på olika personligheter. Den största, vi kan kalla henne Gudrun, tog för sig av råproteinet direkt. Den andra är mer försiktiga för att inte säga förvirrad, som vi kan kalla Maria. Men som den goda modern Adga är så visade hon dom vad som är ätbart och inte ätbart. Kycklingar, trots att dom går på i huvudsak vegetabilisk diet som vuxna är helt beroende på 100% protein som nyfödda. Detta är en av deras dinosarie-rester som man kan bli mycket fascinerad över. Det gör också att hönskycklingar i naturen är väldigt känsliga för dåligt väder då om det är för kallt så finns inga insekter = inget protein = död.

Det ska bli mycket intressant att leka Konrad Lorenz, min första favorit som etolog, nu under vintern och observera dessa när dom växer upp och se hur deras personligheter utvecklas. Det sägs att kycklingen Maria är mycket intelligent, men vi har sett prov på motsatsen här. Gudrun verkar vara en bully och vi får se om hönan Adga kan kontrollera henne eller om hon tar över hönsgården när hon har växt till.

Jag vet inte ännu könen på dessa kycklingar men det spelar väl ingen roll. Jag är övertygad om att Adga kan uppfostra dom jämlikt och inte favoriserar en eventuell framtida tupp som hon kan ha kärlekstunder med. Vi får se tiden an.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar