torsdag 5 november 2009

Ytterliggare ett felbeslut


Nu har då den politiska farsen tagit slut och efter "nogrann" läs tidsödande prövning så har regeringen gett sitt tillstånd till Nordstream konsortiet om att bygga en naturgasledning genom Östersjön.
När ledningen nu ändå går nästgårds skulle vi ju givetvis dragit den uppe på land genom östra Sverige för att på så vis koppla ihop Sverige med övriga Europa när det gäller energisystem där naturgas är en stor eller mycket stor del. Vi hade kunnat förhandla med konsortiet så att dom hade byggt upp en infrastruktur åt oss gratis så att när naturgasen är slut hade vi en färdig infrastruktur för biogas som ju är samma molekyl CH4 och som idag är det bästa drivmedlet för fordon. Då hade man kunnat haft flera pipelines med rågas i en och uppgraderad i den andra och fått ett rikstäckande nät med mackar. Vidare skulle man byggt ihop denna med det naturgasnät som finns i Sydvästra Sverige och upp mot Norge så att vi hade fler än en leverantör av gas i nätet.

Tyvärr så är politikerna inte kunniga i energisystem och de som jobbar under dom, juniora akademiker utan erfarenhet och den pondus som krävs för att kunna ta fram vettiga beslutsunderlag. Andreas Carlgren är som vanligt ute och cyklar någonstans i förvillningen.

2 kommentarer:

 1. Ja det verkar som om du vill ha pipelines över hela sverige hur som helst 2 vid sidan av varann.våra åkerjordar tål inte mycket mera.
  Det är inte endast- mera energi- som gäller
  konsumera mindre vår jord klarar inte mera.

  SvaraRadera
 2. En retorisk motfråga är då om du tycker att vi och resten av världen inte skulle byggt upp landsomfattande elnät?

  Ska vi få biogas på bredden så måste man satsa och naturgas är en bra inköraport och betydligt bättre som fordonsbränsle än bensin och diesel.

  SvaraRadera