tisdag 1 december 2009

Grisarnas väl och ve


Hade tänkt att skriva ett längre avsnitt här om våra kära grisar men en av mina Småländska bloggkollegor har skrivit mycket bra om det här.

Bilden ovan föreställer stutar som går ute året runt och trivs utmärkt med det. Problemet med detta i Sverige är att många stadsmänniskor ringer in till kommuner och länstyrelser och anmäler bonden då de tror att djuren lider, när det är precis tvärtom. Denna Disneyfiering av världen som blivit ett resultat av att alla bor i städer och inte har egna erfarenheter av djur och slakt är allvarlig. Kanske det behövs mer folkbildning eller att värnplikten omfattas av 3 månaders tjänstgöring på bondgård som man gjorde under andra världskriget då försöjningen av befolkningen var viktig då männen var inkallade och unga och kvinnor jobbade i lantbruket istället.

Det ska bli intressant att se uppföljningen på avslöjandet om grisarna och visa alla tusentals hundar som vi håller inlåsta i lägenheter och som aldrig får utlopp för sina egna drifter utan finns enbart till för att tillfredställa våra behov. Nej, det kanske inte kommer......

Eller det faktum att många veganer har katter som husdjur och som bekant är de till 100% köttätare och om man inte ger dom kött är det ju ett allvarligt brott mot djuretiken.

Media: DN, DN1, SVD, SVD2,

7 kommentarer:

 1. Vad vill du ens få ut av sista stycket? Ser bara ytterst ointelligent skrivet ut.

  SvaraRadera
 2. Retas lite bara med det ologiska i att äga en katt och samtidigt vara vegan, men det var kanske en öm tå ;)

  SvaraRadera
 3. Katters naturliga revir består av ett antal utspridda "rum", förbindna av neutrala revirfria "vägar". Kan t ex vara "ladan", "huset", "potatisåkern", "bäcken", "skogsdungen" och "sjöstranden" och "södersluttningen". Till detta kommer några stycken "sovplatser", ex "huset", "ladan", "garaget".

  En katt kan alltså få någorlunda stimulans av ett hus eller en lägenhet med flera olika rum.

  Men en hunds revir handlar om flera kvadratmil, och hunden skall inte transportera sig några hundra meter mellan de olika jaktrummen, för att sedan bedriva jakt ganska passivt, utan skall springa flera mil om dagen.

  Det vore alltså mer naturligt att låta hundar springa helt fritt när husse och matte jobbar, än att släppa ut katter.

  Lägger man på detta att de flesta hundraser baserar sig på hårt avlade brukshundar, som i den moderna storstaden inte får utlopp för det psyke som avlats fram över hundratals år, så kan vi direkt tala om psykisk misshandel.

  Lägger man till detta att en del veganer ger sina hundar och katter veganfoder utan kött så pratar vi djurplågeri i den högre skolan.

  Nu tror jag att de flesta hund- och kattägare är bra djurägare, men att gnälla på instängda grisar som far illa och själva ha en hund i lägenhet är att kasta handgranater i växthus.

  SvaraRadera
 4. Kan inte annat än att hålla med om hundarna. Dock så ska man inte hålla katt i en lägenhet då den inte kan få utlopp för sina naturliga behov av jakt och den spänning som det är att få sätta klorna i en nyfångad liten gullig fågel ;)

  SvaraRadera
 5. Apropå rovdjur i fångenskap så stipulerar ju §4 i djurskyddslagen att djurhållaren har en skyldighet att se till att djuret/djuren kan "bete sig naturligt". Eftersom jaktbeteende torde räknas som ett högst naturligt beteende för ett rovdjur så vore det ett lagbrott att inte bereda jagande djurarter i fångenskap möjlighet att jaga. Schimpanser jagar som bekant i det vilda, företrädesvis guereza-apor. Således är t.ex. Kolmårdens djurpark, enligt djurskyddslagens §4, skyldiga att låta sina inhägnade schimpanser jaga något litet med mört kött som en guerezaunge. Ja, de kanske inte måste kasta just de utrotningshotade guerezorna i hägnet bredvid till de blodtörstiga schimpanserna, men en och annan kanin, rådjurskid, hundvalp eller spädgris kunde de gott få att slita i stycken emellanåt. Det kunde dessutom dra publik.

  SvaraRadera
 6. Bra ide! och vi borde bilda en allians för förbud för katter och hundar i städer eller åtminstone licensplikt. Alla de djur som då beslagtas kan vi lämpligtvis föda schimpanserna med.....

  SvaraRadera
 7. Att förbjuda katthållning i tätorter förefaller en smula överdrivet. Man kan t.ex. tillse kattens jaktbehov genom att kombinera katthållning med uppfödning av möss, som ormägare gör. På grund av katternas snabbare ämnesomsättning krävs det dock avsevärt större muspopulation för att föda en katt än en orm. Det enklaste är förstås att föda upp mössen utomhus och släppa ut kattfan på nätterna, så sköter saken sig självt.

  Katter, som är mer utpräglade rovdjur än hundar, kan inte födas upp ens på torrfoder för vovvar utan att utveckla näringsbrist. Det sägs att symtomet på en på det viset undernärd katt ofta är att den börjar bita folk i stället. Även människor som äter för lite kött kan ju bli aggressiva.

  Vad gäller Kolmårdens stackars schimpanser som inte får jaga, borde den vanvården polisanmälas. Varför "djurrättsalliansen" inte reagerat för länge sedan är verkligen märkligt. Bryr de sig inte om våra närmaste kusiner?

  Kan f.ö. varmt rekommendera primatologen Craig Stanfords bok "The hunting apes: Meat eating and the origin of human behaviour." som kan köpas eller tankas ned i pdf från:
  http://press.princeton.edu/books/stanford/

  SvaraRadera