söndag 25 juli 2010

Kriget mot knarket - Feltänk på hög nivå

Väl hemkommen till Sverige och det extrema sommarvädret.... Känns som om hela landet lider av nyhetstorka och en enorm snäv världsuppfattning. Guatemala där jag kom ifrån, dog kanske 200 personer de sista 2 månaderna i väderrelaterade olyckor där Agatha var värst men även vulkanen Pacaya bidrog till eländet genom att puffa ut aska som la sig över huvudstaden, Guatemala City och därmed täppte till avloppet och gjorde att staden dränktes av regnet som kom efter Agatha stormen. Här utfärdar SMHI klass 1 varning för ett enkelt regn.....

Men det som känns värst är ändå våldsnivån som ligger i världsklass för de centralamerikanska länderna Guatemala, Honduras och El Salvador. Det som kännetecknar dom är att dom alla haft inbördeskrig och att politikerna är genomkorrumperade. Jämför gärna med Serbien som ligger strax över Sverige med 1,47 mord per 100.000 invånare jämfört med 52 för Guatemala och det går uppåt där. Men det är inte hela förklaringen då vi har en stor skuld i våldet genom vår politik att förklara krig mot knarket. Detta innebär att det är väldigt lönsamt att smuggla knark till väst och då USA har hjälpt till att knäcka de största knarkkartellerna i Colombia flyttade distributionen norrut till Mexico och då Mexico krigar mot kartellerna så har dom delvis flyttat söderut till Guatemala, El Salvador och Honduras. Dessa stater är inte så utvecklade så här har dom i princip fritt spelrum och kan muta sig upp till toppen.

Bilden visar på medlemmar i något av de gäng som härskar i huvudstaden. De står på den nyligen nedlagda järnvägen till Atlantkusten. Trafiken stoppades nyligen då folk helt enkelt tar vitala delar av den. Mängden tatueringar visar hur många människor man tagit av daga och jag själv var mycket nära dessa människor vid minst 2 tillfällen nu på denna resa. Först på en restaurang där vi åt och in kom först gorillorna och sedan chefen plus inhyrda eskorter modell silikonbrudar extravagante. Efter det satt man och funderade hur man kunde hoppa in bakom något skydd om de skulle bli attackerade. De andra gången var när jag kom jämsides med en sliten pickup och inne i pickupen satt den mest tatuerade man jag någonsin sett. Denna pickup på grund av trafiken körda jag jämsides med i kanske 5 kilometer. Inte så kul och man är inte kaxig i dessa tillfällen, inte jag i alla fall. I Jämförelse är Sverige blaha blaha.

Vår politik där vi är extremt hårda mot distributörerna men inte användarna leder till extremt mycket våld i dessa länder och vi måste bestämma oss om detta verkligen är en framgångsrik strategi. Antingen måste vi vara hårda mot alla inklusive alla kändisar som tex Paris Hilton som helt egoistiskt brukar kokain och därmed spär på problemet plus att vi måstes ställa upp med polis alternativt militära insatser mot kartellerna som vi gör idag i Afghanistan eller om vi ska gå en annan väg och erkänna att vi inte kan vinna kriget mot knarket och ta bort lönsamheten i branschen.

4 kommentarer:

 1. Jo, det är en ruggig värld där i Centralamerika med allt våld pga knarket. Jag såg en dokumentär om en fransk journalist som blev mördad för att de han skildrade trodde att han skulle tjäna pengar på filmen om dem. Någon hade prånglat ut piratkopior av hans film på marknaden.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt är det svårt att inte bli förälskad i länderna också så det är ett splittrat intryck.

  Risken att bli dödad av en gangster är ändå väldigt liten trots hög mordfrekvens.

  SvaraRadera
 3. Synd att du inte hade din bygelrepeter till hands. Det tatuerade skinnet skulle ha passat bra på din trofevägg bland skinnen från de småländska svinen (nä jag menade inte Juholtarna!)

  TJT

  SvaraRadera
 4. Vill man bygga upp ett samhälle som inte diskriminerar någon är det nog en mycket dålig ide, ungefär som strategin i Afghanistan. Ett fungerande samhälle måste ha en rättsapparat som är säker, dvs ingen avrättning på stället.

  SvaraRadera