måndag 9 november 2009

Diktaturens kreatur, Swedish style


Nu när vi fira 20 års jubileet av berlinmurens fall och kollapsen av kommunismen är det intressant om vi kunde skriva nutidshistoria. DDR's arkiv är öppna men den demokratiska kungadömet Sveriges arkiv är inte ens öppna för det som hände under andra världskriget dvs 70 år verkar vara en lagom gräns i Sverige då har alla inblandade dött och deras barn likaså. Det skulle vara mycket intressant att få en nutidsdokument på hur de medlöpare som då utryckte sin beundran över DDR tycker nu och hur dom kunde tänka så fel att stötta en regim där 50% a befolkningen spionerade på den andra hälften. Tiina Rosenberg som är professor i Lund utan att ha presterat en enda forskningsrapport har ju fått sin utbildning där och det skulle vara mycket intressant att få veta vad hon tycker om systemet då och nu. Politik verkar hon ju upenbart gilla, dvs att med list ta sig upp på maktstegen.

Nu till 20 års jubileet för kollapsen av ett av mänsklighetens mest grymma regimer så har man gjort en undersökning av hur stor tilltron är till marknadskapitalism. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Att försvara ägande går miljoner år tillbaka på den här planeten och vi delar samma instinkt med i princip alla däggdjur och troligtvis alla flocklevande djur. Att tro att man genom en ideologi som är uppfunnen på 1800 talet ska kunna avveckla det är inte bara naivt, det är otroligt korkat att man under tjugoförsta århundradet fortfarande tror på det.

2 kommentarer:

  1. Allt detta är skandal - ett mänsklighetens svarta hål bland många. Allt det vet vi.

    Jag visste inte att Tiina R var en av dom som blivit påverkade/utbildade från DDR. Jag visste inte heller att hon inte presterat något större akademiskt arbete. Hur tusan kan man släppa fram sådana här pajasar? (vet inte om pajas finns i femininum - antagligen inte, så det skulle ju kunna var ett ips för Tiinas genusforskning).

    SvaraRadera
  2. Hennes egentliga jobb består väl i att vara genuskommisarie på Lunds universitet vilket borde passa henne väl ;)

    SvaraRadera