måndag 7 december 2009

Megalomanierna dansar på bordet

Idag startar COP15 i Köpenhamn som arrangeras av FN. 192 länder ska medverka och tustentals delegater har flugit in. Denna cirkus har turnerat runt jordklotet och sist var dom på Bali. Trist ställe enligt dom själva. Vi andra kan drömma om att åka dit på semester om vi har råd och om vårt samvete tillåter det då flyget är en svår klimatbov enligt de som nu samlas i Köpenhamn. Vad kännetecknar många av de ledare som är i Köpenhamn? Definitionen av en megaloman är enligt Wikipedia: " Megalomania (from the Greek word μεγαλομανία; megalo-, meaning large, and mania) is a historical term for behavior characterized by an obsession or preoccupation with wealth, power, genius, or omnipotence - often generally termed as delusions of grandeur or grandiose delusions "

Ett annat ord som kommer upp är narcissism dvs man är kär i sin egen spegel. Den som man närmast tänker på då i klimatsammanhang är Al Gore, mannen som verkligen kapitaliserat på klimathysterin och nu ställer in sitt besök och föreläsning i Köpenhamn. Redan före Climategate hade han hårda krav för att ställa upp då han aldrig har tagit en öppen debatt om det som han blivit mångmiljonär på. Att skriva en bok göra en film men framförallt resa runt och föreläsa om klimatet för en utvald (läs betalande) skara människor.

Bloggelito har skrivit väldigt bra om vetenskap här och som sagt det är ingen demokrati och konsensus ska INTE råda då detta är ett tecken på politisk inblandning. Kom ihåg att den kanske mest briljante vetenskapsmannen genom alla tiderna, Albert Einstein, spenderade halva sitt liv med att jobba med en teori som han aldrig lyckades få ihop! Att som nu i klmatsammanghang förlita sig på några få forskare som mörkat sina data, tappat bort dom och som mobbat andra forskare är inte en liten skandal. Climategate kommer att tippa omkull denna skuta. Blogge tror även att sexindustrin kommer att blomstra nu de 2 veckor 15000 hycklande delegater är i Köpenhamn. Jag är böjd att hålla med.

Vår Miljöminister Andreas Carlgren intervjuades imorse i SR och som vanligt bara snackade snömos och vad har han åstadkommit hittills i sin karriär som politiker eller som ämbetsman? Inget vad jag vet. Kom ihåg att han var generaldirektör för integrationsverket under många år. Detta verk låt etta på floskeltoppen men producerade inget. Samma sak nu.

Barack Obama har senarelagt sitt besök på mötet och detta tolkas av många som att han ligger lågt och ser hur climategate och mötet utvecklar sig.

Mitt hopp är att mötet blir ett antiklimax och att hur FN jobbar kommer upp till diskussion och att FN refomeras kraftigt. Kom ihåg att världens största mutskandal Olja mot mat programmet i Irak hade FN som organisatör. Tillkommer hemliga expertrådet till WHO och nu IPCC. Vi behöver inte mer odemokratisk överstatlighet i världen. Transparens demokrati och forskning fristående från megalomanernas klåfingrighet.

Uppdatering: Nu har cirkusen börjat och frågan är om det är så smart att visa den live i TV. Direkt börjar obstrueringen om detaljer från några av delegaterna i deras 15 minutes of fame och en svettig mötes ordförande som kommer att bli mycket trött innan mötet är slut. Chefen för FN's klimatkonvention Yvo de Boer tog i alla fall upp climategate så skakade är dom nog i alla fall.

Media: SVD, SVD1, DN, DN1, AB,

1 kommentar:

 1. Jag vet inte hur man skall ta detta i ett helikopterperspektiv men den mänskliga egenskapen megalomani är nog en bra utgångspunkt vad gäller deltagarna.
  Alla är naturligtvis inte megaloamaner - en del är follower - vilket är en förutsättning för att en megaloman skall nå framgång.

  Det finns mängder av experiment vad gäller gruppdynamik eller hur vi funkar under ledning. Det där med studenten som bara krämar på mer och mer elektricitet, på en person som försetts med diverse kablar, bara för att ledaren säger så är sedelärande. Studenten vet att det är dödligt men han/hon gör som de blir tillsagda - ökar bara.
  Världen är full av människor som har sin utkomst i klimatdebatten, närmare bestämt ca. 1.000.000 st, nästan alla gör som dom blir tillsagda.

  Det är skrämmande!

  SvaraRadera