tisdag 21 september 2010

Freudiansk valanalys


Så då har detta val gått till historien som det val när SD kom in i riksdagen och visionerna lyste med sin frånvaro. Som Niklas så vist framhäver så är det micromanagement som gäller det vill säga de avgrundsdjupa avstånd som de själva vill måla upp finns inte längre utan man debatterar några enstaka procent på marginalen.

Så å ena sidan vill alla hävda sina ideologier men i praktiken är dom döda eller i alla fall splattrande i dödsryckningar. Det som det handlar som är att få makten och behålla den för maktens skull.

Alliansen är precis så där förutsägbara som bara byrå krater kan vara. De fyras gäng har profilerat sig som Centern är småföretagarnas kompis, Major Rotting vill ha ordning i skolan, Kristdemokratena säger sig företräda verklighetens folk samtidigt som de tillber en saga och slutligen tvålkoppen Fredrik vill vara landsfader med Borg som den nya Sträng. Att det går bra för Borg är inte så svårt då hans företrädare som tex. Ringholm helt saknade skolning. Det anmärkningsvärda ärinte att Borg har en utbildning. Överhuvudtaget så är utbildningsnivån på de som bebor helgeansholmen skrämmande låg och tex. Monica Green(S) är ett lysande exempel på detta eller Jan-Emanuel.

Alliansen kommer att göra några rockader och sedan regera som minoritetsregering med MP utanför. Att Maria Wetterstrand de sista dygnet mest frustat som en tjur är ett synligt bevis på hennes besvikelse att inte få bli Vice statsminister i en rödgrön regering som såg så säker ut för bara 6 månader sedan. Maria är en äkta karriärmänniska och om hon lämnar politiken kommer vi att få se henne som GD på något obskyrt verk, plågandes de anställda med hennes ideologi smatidigt som hon flyger världen runt.

Sakfrågor som försvunnit ut i marginalen och spolats ner i toalettstolen är förstås statsfeminismen som nu är politiskt död i Sverige. Fortfarande pågår en massa låtsasforskning på våra högskolor men även detta kommer att ebba ut. Djurrättssalliansen försök att lyfta minkarnas situation har också misslyckats, mycket tack vare sociala medier där filmerna ifrågasätts.

Däremot kommer migration och invandringsfrågor att vara blyheta de närmaste 4 åren. Jimmie Åkesson är mycket skicklig som politiker och svår att debattera mot och även jag kan tycka att tex fokusera på att ge stöd till flyktingar i närområdet där ändå majoriteten finns låter vettigt än att ta emot ett fåtal här som kostar då enormt mycket. Faktum är att de allra fattigaste och utsatta aldrig kommer till Sverige för dom har inte råd. Vidare så det utanförskap som bildats i alla våra miljonprogramsområden är ju något som verkligen måste göras något åt men där står sig Sverigedemokraterna slätt då de har väldigt får förslag hur lösa den gordiska knuten. Men under ytan lurar rasismen och vi kommer nog att få se misstag gjorda av de andra 19 riksdagsledamöterna under de närmaste 4 åren. Sakpolitiskt kommer Sverige att anpassa sig de andra Europeiska länderna är min gissning, det vill säga minska antalet som får uppehållstillstånd.

Bilden ovan föreställer Blekinges stolthet Jimmie. Gorillan till höger, vem är det? Tillhör han partiet eller finns han vid Jimmies sida för att skydda honom?

Mona Sahlin har fortfarande ett massivt stöd av folk inom socialdemokraterna och kommer nog att sitta kvar i 2 år till så att de får tid att hitta en ny ledare. Vi som giller demokrati hoppas förstås att de ska demokratiseras internt dvs vidga sitt idag extremt toppstyrda parti och gå tillbaka till sina rötter. Just det faktum att dom skyller mycket på media att dom förlorat är ett tecken så tydligt om något att de anser sig stå över demokratin då just media alltid har varit i deras händer historiskt. Aftonbladet är ju deras megafon och fulspelet har funnits men jag trodde att deras kampanjgeneral Bo Krogvig skulle svinga mer faktiskt.

Peter Eriksson försvinner ut i marginalen precis som många av de andra språkrören före honom.

Lokalt i Kalmar Län så förlorade socialdemokraterna i Hultsfred, Västervik och Vimmerby. Mycket bra framförallt i Hultsfred där nepotismen brett ut sig med Rockparty folk överallt på viktiga positioner. I Oskarshamn, den sista sovjeten, så stärkte socialdemokraterna sina ställningar vilket är anmärkningsvärt med tanke på det urusla sätt dom leder kommunen. Likaså i Kalmar gick johan Persson som som en segrare. Obegripligt. Enda förklaringen är dålig opposition och en bruksmentalitet som heter duga.

Men det viktigaste med detta val är att socialdemokraternas hegemoni att abonnera på makten har fått sig en allvarlig törn och alla de politiskt tillsatta tjänstemän som skulle vara opolitiska ny förhoppningsvis ersätts med andra som tillsätts efter nit och förtjänst.

2 kommentarer:

  1. Kolla Anders Borg's CV lite bättre ... nån enstaka kurs är allt han klarade av.

    "Nationalekonom" ... verkligen inte.

    SvaraRadera
  2. Dock mer än Ringholm, men generellt är Svenska politikers ut och bildningsnivå skrämmande låg. I andra demokratier så letar man aktivt upp talanger som är intellektuellt skarpa och ger dom toppjobb. I Sverige är det tvärtom.

    SvaraRadera