måndag 25 april 2011

Ingen verkar fatta

varför Juholts beteende på sin egen semester är så dåligt och visar på hur framtiden kommer att te sig för vårt demokratiska system om vi inte gör något åt det. Vi kan raljera och skoja om det men hur många av våra topppolitiker är verkliga ledare i ordets rätta bemärkelse. Vi har genom historien haft flera och flera idag levande politiker också. Vi har Tjeckiens Vaclav Havel som egentligen är en poet som satt i fängelse och som blev Tjeckiens första president och ledde landet till en verklig demokrati. Men vår tids stora hjälte är ju Nelson Mandela som satt 27 år i fängelse för sin övertygelse och vem skulle inte blivit bitter och hatiskt och letat efter hämnde efter så lång tid i fängelse? Men Nelson Mandela ledde sydafrika ut ur aparthied.
Samtidigt idag så sker en omvälvning som världen inte skådat sedan berlinmuren rasade 1989 och det är demokrativågen i arabvärlden och denna verkar helt gå våra folkvalda förbi. Inte ett uttalande annat än Carl Bildts tafatta försök att blidka EU konsensus. Var finns ledarna som verkligen tror på demokratin och vill slåss för den? Inte i Sverige i alla fall där man i sista stund tvingar våra JAS plan att inte bekämpa markmål utan de åker omkring som på en fotosafari i Libyen. Hade Juholt trott på det han själv säger så skulle han givetvis varit på plats i Libyen för att själv bilda sig en uppfattning. Istället pimplar han drinkar i en skybar i Istanbul och klagar på priset.

Anledningen till att vårt demokratiska system inte får fram ledare är hur det är organiserat där starka människor som står för sin åsikt åker ut med badvattnet redan i förpuberteten medan de med länk och list kan ta sig hur långt som helst. Juholt är en bra exempel men även vår statsminister Reinfeldt har heller inte varit utanför bastuklubben eller bunkern som de själva kallar moderaternas högkvarter, numera inhyst i regeringskansliet och med 70 års sekretess på allt som görs.

Ingenting av detta kommer att bli bättre förrän vi byter system från representativ demokrati som idag när de vi väljer inte är någon utvald elit tvärtom, till ett system där de bästa ideerna vinner.

Andra bloggar: Högbergs mani, Niklas, Anybody, Sven-Erland, Sebastians upprapningar,

3 kommentarer:

  1. En buffel är väl alltid en buffel och en buffel som nyss blivit ledare för buffelflocken kan väl få vara redigt maktberusad och därför spela över en del.

    A pro pos vilddjur: Har du tankat frysen med några vildsvin nyligen - grillsäsongen stundar och sommartorparna skriker ve och förbannelse. mvh TJT

    SvaraRadera
  2. Jo visst är det så men frågan är om vi är betjänta av buffelspelet.

    Tyvärr är det dåligt med vildsvin ännu å länge. Vi för se de närmaste veckorna.

    SvaraRadera