söndag 3 april 2011

The Warthog rules!

Man kan tycka att JAS Gripen är ett fantastiskt flygplan men i krig är inte planet intressant utan kill ratio dvs hur många kan skjuta ner innan du själv blir nerskjuten och den Svenska filosofin som tyvärr fördes över från Viggen till JAS dvs ett flygplan för alla roller och det gjorde att man fick ett flygplan som passade leverantören SAAB perfekt men oss skattebetalare uruselt, dvs ett mycket dyrt system där fokus varit på flygplanet och inte vapensystemet där flygplanet ingår.
Det skulle inte gjorts instabilt då liten svängradie har mycket liten fördel då piloten alltid är den svagaste länken att stå ut med stora G krafter. Istället skulle man ha haft svängbara nozzlar på utblåset då skulle man kunnat komma runt på en femöring. Motorn kommer dock från General Motors ....

Detta fattar förstås Håkan Juholt som den erfarne försvarspolitiker mycket väl..... Självklart inte lika lite som tomhylsan. Vi har verkligen ett uselt försvar som väl uppfyller alla kriterier som stipuleras i Parkinsons lag. Det vill säga vi betalar 40 Miljarder varje år i utgifter och har gjort så under alla år samtidigt som försvaret faktiskt har monterats ner. Många generaler har vi dock.

För att slåss mot underlägsna motståndare är USA's gamla flygbara stridsvagn det ultimata vapnet så håll till godo!

8 kommentarer:

 1. Hur (bort)förklarar du att Czech Air Force 211th tactical squadron vann NATO Tiger Meet 2010, mot ett dussin andra NATO-enheter?

  A-10:an kan en sak väldigt bra: Markanfall. Men det är också allt.

  Professor JQ

  SvaraRadera
 2. Kära Professor JQ, Om du läser vad jag skriver så förordrar jag A10 Warthog som egentligen är ett pensionerat flygplan just för att den är så bra på markanfall så jag fattar inte din invändning eller vad det är jag måste förklara.

  Vilka som vinner simulerade krig är helt ointressant.

  SvaraRadera
 3. Professor JQ har helt rätt. A10 lämpar sig endast för markanfall och då endast om man redan har totalt luftherravälde. Har man inte det och motståndarsidan har gripen, eller bilket annat jaktplan som helst. Så blir samtliga anfallande A10 nerskjutna innan de hunnit använda sin mäktiga kanon.

  Syftet med Gripen är att omöjliggöra för en fi att operera ostört över sverige. Kan de inte ta luftherravälde så får invasionen svårt att ta fäste. Därför är prestanda viktig och Gripens lilla storlek är i sig en viktig faktor och instabila utformning med dess höga svängprestanda av yttersta vikt. ja, Gripen är ett riktigt bra plan.

  SvaraRadera
 4. Dacke har också rätt. JAS är varken J eller A medan den gamla A10 är ett mäktigt attackplan. Det verkar som SAAB först byggde ett flygplan för att sedan börja fumla fram plattformens vapensystem (och en hel del annat som ströks av kostnadsskäl). I fallet A10 började man med den elaka 30mm Gatlingkanonen och byggde ett plan omkring den. När fiendens jaktflyg ligger på marken och ryker då är det dags för Warthog. TJT

  SvaraRadera
 5. Gripen är ett bra plan ur ingenjörssynvinkel men ett uruselt plan ur militärstrategiskt och valuta för skattepengarna. Det var många vapensystem som ströks bland annat det som jag jobbade med.....

  SvaraRadera
 6. Nja, JAS 39 har antagligen världens lägsta flygtimmekostnad för den generationen av flygplan, och är byggd för att under fältmässiga omständigheter (=vägbanor) kunna klargöras (tankas och laddas om och gås igenom) på 10 minuter av värnpliktigt utbildad markpersonal.

  Det kan jämföras i andra ändan med t ex F-22 eller FA-35 som kräver extremt mycket markunderhåll och proffs med årslång utbildning för att kunna utföra enkel service eller klargöring. Samma sak är det med F-18 eller F-16 för den delen. Plan gjorda för heltidsproffs, med tillhörande kostnader på marken.

  JAS 39 var utmärkt för det svenska värnpliktiga försvaret och ger oss väldigt mycket flygtid för pengarna.

  SvaraRadera
 7. Man kanske kan tillägga att även A-10 är designad för att kunna klargöras under fältmässiga förhållanden, men få jaktplan är det. A-10 skulle alltså kunnat fungera i en attackroll i det svenska försvaret, förutsatt jaktskydd.

  SvaraRadera
 8. I strid med vildsvin såväl som lede fi gäller kill ratio och det är inget fel på planet då jag själv varit med i projektet men specen på det och framförallt systemet som de ska ingå i.

  Du har låga flygkostnader i en piper cub med ;)

  SvaraRadera