tisdag 9 juni 2009

Trianguleringens era slut?


Trianguleringen startades i en anglosaxiska länderna USA och England som en reaktion på att de stora ideologiska skillnaderna suddats ut och i syfte att få makten så tog man över motståndarens åsikter och gjorde dom på så vis till sina egna och samtidigt paralyserade de andra partierna.

Tony Blair bröt Tory Partiets långa dominans med att då således driva en konservativ politik med fortsatt avreglering tex och framförallt starka band till USA och dess dåvarande President Bush.

Denna politik har varit framgångsrik såtillvida att dom har lyckats behålla makten i 12 år nu men frågan är om inte fällan slagit till ordentligt nu. För Blairs efterträdare Gordon Brown så verkar det som om alla lämnar det sjunkande skeppet. Att han får problem nu är ju inte så konstigt då han är i högsta grad involverad i den kris som har uppstått genom att flöda marknaden på krediter.

Tar vi detta till Sverige är det dåliga nyheter för Moderaterna eller som de så fint heter de nya moderaterna. De har ju triangulerat sig in i Socialdemokraternas domäner med att försvara LAS, reglerad hyresmarknad osv. Frågan är hur fräscht trianguleringen känns och om det inte blir en väldigt fadd smak efteråt. Vill man inte rösta på några som brinner för sina frågor och om de inte för allmänhetens stöd försvinner och andra tar vid som brinner för sina istället får vi partier som är som amöbor där makten gör först och anpassningen är total.

Därför kändes det uppfriskande att EU valets vinnare nu är MP och FP plus PP som alla drivit en väldigt tydlig linje med vad dom vill och inte vill.

Vad socialdemokraterna vill är ju en fråga. Mona Sahlin vill ha makten lika mycket som Fredrik Reinfeldt och hennes problem som vindflöjel är att vindarna kommer från så många håll nu så det är inte lätt att navigera på ett stormigt hav. Tidigare har hon varit duktig på att plocka upp den fråga som varit inne som tex. HBT eller genus men nu tror jag ärligt att hon är riktigt vilse i pannkakan, stackars stylade tanten.

Kan det vara så att Mona och Fredrik med sin Blair inspirerade politik är slut? Vi väljare vill ha politiker med pondus integritet och glöd, till skillnad från retuscherade politiker där konturerna inte går att utskilja.

Media: SVD, AB, DN, SVD1, DN1,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar