söndag 8 augusti 2010

Korruptionen inom Oskarshamns kommun


Jag skrev den 2 Juli om Cosa Nostran och har nu kommit till del 2, nepotismen eller vänskapskorruptionen. Ett mycket bra exempel på denna är Nova högskolecentrum som drivs av Oskarshamns kommun under ledning av den dynamiske Bengt Karlsson. Denna Bengt som sitter som Caporegime i organisationen där Håkan Juholt är bossen och Peter Wretlund är underbossen, har varit mycket flitig och expanderat verksamheten till att ägna sig att öka Oskarshamns attraktionskraft genom diverse olika företag och organisationer , såsom atrinova som håller på med riskkapital och affärsutveckling. Hur detta faller inom kommunal kärnverksamhet är för mig en gåta men Johan Forneheim och Sten Göthe ser glada ut i alla fall på bilderna. Sidan med personer som jobbar på Nova högskolecentrum är intressant också såtillvida att du inte hittar en enda lärare, bara chefer och en strateg..... Ellinor Adler.
Mest iögonfallande är ändå organisationen kring UBC energikommision där spindeln i nätet är Stefan Vind. Stefan är en lokal kändis som varit/är IT entreprenör och socialdemokratisk politiker och när bolagen inte gick så bra.... så vips fick han detta uppdrag som sekreterare ( nu ändrat till Ordförande) utan att ha den minsta kompetens inom energiområdet. Det har inte hindrat honom att åka till Sydafrika, hitta på egna projekt och få kommunen att ställa upp med bidrag till hans egna bolag inom samma område. Stefan Windh bor i samma by som Peter Wretlund och hans fru Susanna är också engagerad som lokalpolitiker. Här är han engagerad i en diskussion på Oskarshamnsbloggen. Stefan är ett skräckexempel på hur det inte ska gå till och där sammanblandningen mellan politikern och entreprenören är total. Bengt Karlsson är utvecklingsansvarig på UBC..... någon som tycker att det är snårigt?

Websiten som dom ligger på är hostad av Artisan. Detta IT företag ligger i Oskarshamn och vann den prestigefyllda upphandlingen som gjordes... skojade bara. Jobbet har dom i alla fall.

11 kommentarer:

 1. ja, jösses! Ingen tycks bry sig - vi har inte korruption eller nepotism i Sverige, gubevars.

  Jag vet inte hur det här skall sluta, det förekommer överallt, i Göteborg var det en skandal med ett kommunalt byggbolag och vi har haft skandalen med Kineserna i Kalmar. Det här är bara toppen av isberget!
  "Någon måste ta tag i det innan det går för långt.

  SvaraRadera
 2. För det första måste vi inse att det existerar och är utbrett och att det är lika skadligt som den korruption där man byter pengar mot en vara eller tjänst.

  Sedan vässa lagstiftningen plus efterlevnaden.

  SvaraRadera
 3. Man skall inte vara fördomsfull och jag är det heller inte normalt.
  Om det nu vore så att jag trots allt vore fördomsfull så uppfyller i alla fall herr Vind mina fördomar vad gäller utseendet för en korrupt, opportunistisk politikerroddare.

  Normalt sett brukar framgångsrika bedragare vara såväl snygga som belevade. En ful, oartig typ har svårare att lura folk helt enkelt.
  I den politiska sfären tycks det vara tvärt om. Pampar talar med pampar - så är det kanske. Alla har vi den gamle transportfackpampen Eriksson och Stockholmspolitikern John-Olle i friskt minne. (nåja, åtminstone vi något äldre).

  SvaraRadera
 4. I Näringslivet är det ju just på det viset som du säger. Här är det nog snarare hederlig Svensk vänskapskorruption.

  John-Olle förolyckades i just Oskarshamn då han var med i det flygplan som störtade strax innan landning. Orsaken var ett baktungt plan och en besättning som inte tordes säga åt gubbarna där bak att flytta fram. ( Med det kanske du visste redan. )

  SvaraRadera
 5. Jo, det var därför jag tog upp det. John-Olle var just den där mobbartypen som alltid suttit längst bak i bussen och plågat sina medresenärer. Han fortsatte i samma stil som politiker och föll på eget grepp s.a.s. Personalen vågade inte säga till honom och valde därmed att riskera sitt eget liv med känd utgång. Det är mobbing det!

  Den här Vik verkar vara av samma virke. Vi måste våga säga ifrån. Det du gjort nu genom att ta upp det och visa på kopplingar och korruptionstendenser är superbra. Mer av det!

  SvaraRadera
 6. Oskarshamn lever i fara, förtroendet för politiker och tjänstemän verkar vara på väg mot botten. Detta är av allt annat än godo, just sådana här "mystiska" kopplingar sänker förtroendet ytterligare.
  Jag har själv inte varit med så länge men har insett att det är av yttersta vikt att Oskarshamn återigen blir en kommun där invånarna har ett förtroende för sin kommun. Tackar för dina berikande inlägg

  SvaraRadera
 7. Jag trodde själv att det mesta var skrönor innan jag själv började gräva lite mer. Tyvärr finns det mer.....

  SvaraRadera
 8. Intressant att få läsa att även Oskarshamn är korrupt. Jag bodde i Oskarshamn tills jag var 20 och flyttade till huvudstaden. Jag har trott att det mesta i Oskarshamn varit OK ända tills jag i somras, vid ett besök hos mor, läste i Oskarshamns Nyheterna om Tekniska kontorets affärer.
  Jag bor sedan några år på Gotland och har trott att detta måste vara Sveriges i särklass mest korrupta kommun...
  Jag försöker opinionbilda genom att delta på lokaltidningarnas debattforum samt skriva blogg om eländet. http://www.blogg.gotlandsbilden.se

  Tyvärr har inte Gotland någon lokaltidning med det kurage som Oskarshamns Nyheterna besitter. Därför blir man av betraktad lite som rättshaverist (t ex Gotlands Tidningars nyhetschef Mats Pettersson :-)) när man påtalar att "så här får det inte gå till". Men under de år jag engagerat mig märker jag att allt fler gräsrötter har fått upp ögonen för hur det går till och har lärt sig att det är fel. Detta märks tydligt på lokaltidningarnas debattforum där protesterna växt i omfattning. Tyvärr är inte politiker och de småpåvar som gynnas det minsta intresserade att ändra på den rådande ordningen och avvisar oss som förespråkar rättsäkerhet och likabehandling som avundssjuka.

  SvaraRadera
 9. Helt rätt att Nyheterna i Oskarshamn ska ha en stor eloge för sitt arbete och vi andra rätthaverister kan fortsätta att Don Qichota som vi säger i Småland.

  Jag kan ju inte alla kommuner i Sverige men i Södra Sverige är nog Oskarshamn en av de mest korrupta regimerna vi har och anledningen är ju att sossarna alltid haft makten och det hade säkert varit samma sak om något annat parti abonnerat på makten lokalt och centralt.

  SvaraRadera
 10. Men hörrni,
  Det här är demokratins baksida - eller i alla fall lokaldemokratins baksida.

  I lokalpolitiken görs det kompromisser hela tiden. I stort som smått. För varje kompromiss man "vunnit" uppstår också en payback. Till slut sitter alla fast i sin egen gegga. Kreativiteten har inga gränser, då spiller det över gränsen och blir korruption. Det finns mycket att spela med - och det gör man.

  Så enkelt är det i analysen. Hur svårt är det inte att åtgärda?
  Antagligen är en lösning att tidsbegräns uppdragen så att nya, icke skadade, politiker kan ta vid med friska tag.

  SvaraRadera
 11. Han har återigen kommit på diskussion här:
  https://www.flashback.org/t1991257

  SvaraRadera