söndag 4 april 2010

Byrå krater ska leka entreprenörer


Löntagarfonder 2.0 har idag lanserats av en ohelig trojka på dn debatt. Förslaget går ut på att staten ska vara med och riskera skattepengar på små innovativa företag genom fonder som ska förvaltas av vem?

Man har satt Marcus Wallenberg som ordförande för denna grupp och man kan verkligen undra varför dom inte investerar den 1 miljard som vi Svenska skattebetalare varje år subventionerar deras stiftelse med. Istället har dom problem med att åldermannen tar ut för stor pension genom att mycket märkligt upplägg av Investor.

Vinnova brottas vi med nästan dagligen då de i princip aldrig går in och stöttar projekt som drivs av små företag utanför forskningsvärlden. Så en enkel sak, Charlotte Brogren är att ta ut huvudet från hålet där du likt strutsen tror att bara forskare från universitetsvärlden som kan starta innovationsföretag. I verkligheten är det ofta tvärtom.

Vi har genom höga skatter och förmögenhetskatter för alla utom Wallenbergarna drivit ut kapital och även gjort oss tvehågsna att investera i småföretag och varför skulle vi? Vi har ju konsekvent missgynnats genom åren. Istället har vi skapat anonyma fonder som drivs av lika anonyma byrå krater ( i deras artikel benämns dom management) som sitter i anonyma styrelsen och tillsätter lika slätstrukna tjänstemän att driva företagen och resultatet blir på känt Svenskt maner sådär lagom mellanmjölksaktigt.

Skräckexemplet nummer 1 är 6:e AP fonden där alla verkar ha sina fingrar nerstuckna i syltburken då det är en skandal av stora proportioner som verkar tystas ner. Nu vill man utöka detta. Man tar sig för pannan.

De blixtbelyser det som är problemet i Sverige och stora delar av Europa jämfört med USA. Vi har för få entreprenörer som gjort resan och är villiga att investera i andras företag. Dessa är de överlägset bästa då de redan bevisat att dom kan driva tillväxtföretag som är en konst, ungefär som att rida en häst i full galopp med hundar springandes runt benen. En äkta entreprenör slutar bara med sitt företagande när man gräver ner dom. Så det behövs inte mycket uppmuntran för att vända denna skuta så att dom investerar sina pengar i andra företag istället för in i anonyma fonder.

Förslaget har tagit fram av en arbetsgrupp där Ted Fjällman varit ordförande och gissa om han driver några företag? Nix pix. I alla fall sitter han inte i någon styrelse.

Det dom istället kunde göra var att stuva om i de institutioner de idag sitter som ansvariga på så att dom verkligen hjälper småföretag. Där finns idag stora brister.

Andra bloggare: Attila the hun, Svenska Ponnyn, Den hälsosamme ekonomisten,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar