lördag 3 april 2010

Sida vid Sida, trampar vi över folk


Nu så har 2 före detta generaldirektörer på Sida skrivit en debattartikel på dn och de är minst sagt missnöjda med utvecklingen där våra biståndsminister Gunilla Carlsson ändrar om i denna institution som varit omhuldad och oförändrad sedan 1965.

Det är starka krafter som Gunilla Carlsson utmanar då det biståndsindustriella komplexet omfattar mellan 8000 till 10000 etniska Svenskar som har sin utkomst i att åka till fjärran land och där med ytterst goda lönevillkor göra en insats.

Vi kan ta Guatemala som jag kan mycket väl och se vad dom gör där. Landet plågades av ett inbördeskrig under 26 år och nu så har man problem dels med före detta soldater som bara kan kriminalitet och dels knarkkriget som drabbar Guatemala hårt. Att utveckla ett land är egentligen ganska enkelt. Skillnaden mellan ett utvecklingsland och vi är medelklassen och medelklassen är per definition välutbildade. Så utbildning är nyckeln och det finns organisationer som Camino Seguro som gör underverk i slummen. Deras affärsmodell är genial då de betalar föräldrarna i efterhand för barnens skolgång så att föräldrarna är motiverade att skicka sina barn till skolan och inte ut på barnarbete. Men vad gör Sida? Lallar runt sjön Attitlan som är turistmålet nummer ett och gräver ner vattenrör när det enda de behöver göra att stötta skolor så att alla får en bra utbildning. Men om jag var anställd av Sida så skulle jag också vilja vara vid turistorterna och inte gå runt i slummen som alltid är på soptippen i dessa länder.

Då politikerna har haft detta som sin gullegris så har uppföljningen varit allt annat än bra och skandalerna när man väl lyft på locket varit många.

Men mest allvarlig är den syn på våra medmänniskor som SIDA folket visat upp och med detta exempel visar så tydligt. Så sent som 2005 ville man fördjupa demokratin i världens största demokrati Indien genom att ge dom flyglar så att dom kunde lära sig mer av vår västerländska klassiska musik. Den är visserligen fin men Indien som har haft en högkultur i tusentals år behöver ju knappast lära sig musik och efter detta så tackade Indien själva för detta och sa tack men nej tack till mer "bistånd" som ju egentligen inte är något annat än kulturimperialism i sitt fulaste uttryck.

Att Carl Tham dessutom är en maktmänniska av rang och har partiboken i högsta hugg gör ju inte saken bättre. Sida är ytterligare ett exempel av Olof Palmes misslyckade politik.

Nedan visar en video där fattiga kastar sig över soporna när dom kommer ut ur lastbilarna. Jämför gärna med bilden ovan där SIDA håller till i Guatemala.
Nu har Gunilla svarat och svaret finns här.

10 kommentarer:

 1. Även om Sida med rätta ska synas och kritiseras, så handlar deras artikel framför allt om Gunilla Carlssons skeva retorik, som ju handlar om att misskreditera allt bistånd. Bistånd KAN hjälpa, vilket du själv ger exempel på, även om sätten kan och ska diskuteras. T.ex. försöker hon minska biståndet bakom kulisserna genom att ändra definitionen på bistånd. Genom att smyga med det är hon inte ett dugg bättre än den korruption hon påstås bekämpa, eller?

  SvaraRadera
 2. men varför ska svenska staten belåna sina medborgare för att ge bort pengarna ?????

  SvaraRadera
 3. @Anonym
  Läs på lite: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bnp

  SvaraRadera
 4. @Klas, kan du vara mer specifik. Det jag har sett på fältet före under och nu efter är enbart till det bättre. Förr var det en katastrof. Jag kan ge ett exempel:

  I f.d. östblocket så hade SIDA ett projekt som gick ut på att uppmuntra kooperativ. De åkte runt på landsbygden och propagerade för detta och alla med ett normalt intellekt fattar ju att kooperativ i de nyss havererade kommunistländerna där staten beslagtog privat mark för att bygga kooperativ var dömt på förhand och mycket riktigt de enda som tjänade på detta projekt vara SIDA anställda i landet och tolkarna. De behöver ju handfasta råda att återuppbygga sin industri och infrastruktur och inte lajj-lajj projekt.

  Ska jag ge mer exempel?

  SvaraRadera
 5. För att citera mig själv:
  "...så handlar deras artikel framför allt om Gunilla Carlssons skeva retorik, som ju handlar om att misskreditera allt bistånd"

  Hur kan du missa essensen i det jag skriver. Artikeln handlar om Gunilla Carlssons retorik. Den är förkastlig. Jag kan vara mer specifik när det handlar om den.

  Kan DU vara mer specifik?

  SvaraRadera
 6. ... men Nils Dacke, det går ju alltid att plocka fram lite anekdoter om hur dåligt något är? Eller hur?

  Så varför inte ta en lite lektion i biståndspraktik?

  #1: Inga utvecklingsprojekt kan göras utan biverkningar i någon form. Du kommer alltid att hitta kritikr av varje projekt, medan andra hävdar det motsatta.

  #2: det uppenbara är inte alltid rätt.
  Mikrokrediter till kvinnor som många tror på (hallelujah Barnevik!), kan i många fall öka våldet i hemmet och ökar inte heller jämställdheten. Sådana projekt misslyckas ofta såvida man inte blandar in någon form av organisering och kollektiv aktion (nu förstår ni kanske varför genusvetenskap behövs för att lösa utvecklingsproblem).
  #3: biståndet lever i en politisk värld.
  Detta beskrivs ju ytterst tydligt av de två generaldirektörerna som ett av de största problemen med den nya biståndspolitiken. Sett i mitt perspektiv som biståndsarbetare sedan många år liknar Sverige våra mottagarländer alltmer och det är inte smickrande.

  #4 Sveriges bistånd är inte detsamma som 1965. Förändringarna är enorma och Sverige ingår i dag i ett globalt nätverk av givarländer som idag är fler än någonsin. Koordinering är viktigt men trögt eftersom stora givarländer använder biståndet som en del av sin geostrategiska politik.
  #5 Alla klagar på att Sida har mycket folk ute utom biståndsministern lustigt nog. Men de har aldrig varit så få som idag. Lokalanställda tar alltmer av jobbet och de gör det billigare och bättre och alltmer pengar går därför till mottagarna.
  Tyvärr har korruptionshysterin i Sverige gjort att den förtjänsten börjat ätas upp av byråkratin, och inte minst tjänar många revisorer runt om i världen stora pengar på oss.

  SvaraRadera
 7. @Klas: Ska vi börja märka ord som Banarne så bra uttrycker det ;) Jag tror inte att de människor som behöver utveckling på denna planet är speciellt intresserade av ideologiskt färgad debatt om biståndet. Rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 8. 1) Ge mig ett konkret bra projekt, det kan väl inte vara så svårt.

  2) Genusvetenskap i biståndsarbetet, Tack för det fina exemplet på ideologisk imperialism. Först körde vi ner kristendomen i halsen på dom och nu som lök på laxen genusvetenskap! Vi europeer lär oss tydligen aldrig. Arrogans och högfärd är våra signum.

  3) Så du menar att om inte biståndsministern är uttalad socialist så är det ett problem? Förtylidliga här gärna. Ska vi fortsätta stödja diktaturer bara dom har "rätt" ideologi?

  4) Välkommen till världen och hur den ser ut.

  5) Revisorerna skulle inte behövas om vi köpte deras produkter istället för att lattja bistånd i menigslösa projekt som jag givit exempel på ovan.

  Tack för inlägget anonym. Jag kunde inte gjort det bättre själv och speciellt tack från invånarna i Guatemala som förtjänar något bättre än Svenskt bistånd. Dom har skrattat gott idag.

  SvaraRadera
 9. vadå är du slö klart jag vet vad bnp är ditt pucko men sverige behöver i år låna pengar av i första hand kina, sedan ger vi bort 33 miljarder till tex kina helt vannsinnigt läs på själv din salongskommunist

  SvaraRadera
 10. Kära Anonym, jag vet inte till vem du riktar ditt inlägg men med tanke på de goda argument som finns så behövs inte tillmälen, eller hur?

  SvaraRadera