onsdag 23 november 2011

Vilken babianflock ska segra?


Som vi alla primat intresserade vet så är politik inget nytt utan har funnits på denna planet åtminstone i 8 miljoner år, troligen mer. Det vill säga att en individ eller grupp går ihop och smider ränker för att kunna vinna ledarskapet i flocken. 3 medelstarka schimpanser slår alltid den starkaste schimpanshannen så det lönar sig evolutionärt att samarbeta och kanske ibland inte vara helt ärlig i sina avsikter för att knuffa ut konkurrenter i kylan och själv sitta på toppen en dag. Frans de Waal har beskrivit detta bland annat i boken Chimpanzee politics som borde ingå i grundkursen för att som är intresserade av politik, för ideologi handlar det aldrig om. Ideologier förresten är ju en mänsklig uppfinning som inte har mer än 300 år på nacken, en så liten tid i universum att den är totalt försumbar.

Så tillbaka till råkurret inom sossarna och vem ska vinna? Min enkla analys är att de som kallas högersossar eller kanslihushögern är de som styrt sossarna de sista 20 åren och kanske även ännu längre tillbaka och de har definitivt inte gett upp slaget då den andra falangen, eller babianflocken utsåg den mindre smarta Håkan Juholt som sin ledare. Detta kanske var en skenmanöver för att den riktige ledaren snabbt skulle kunna ta makten, ungefär som en schimpansflock, vem vet?

Det enda vi vet med säkerhet är att de personer som sitter i VU hos sossarna, inte sitter där för att dom brinner för någon ideologi utan enbart för sin egen personliga makt och att partiet är hopplöst föråldrat i sin struktur vilket eskalerar alla babianbråk.

Eller är dom mer lika makakerna, som tycker om att bada i varmt vatten samtidigt som dom intrigerar? Lite som romarna, vi sitter här allihopa nakna som jämlikar men snart ska jag sticka kniven i dig. Jag skulle i alla fall inte vara glad om jag var Östros och precis som Maria Abrahamsson skrivit om, skratta högt åt min nemesis alla blunders i riksdagen när jag fick tillfälle.

Det man kan fundera över är vem orkestrerar alltihopa? Och vem betalar kalaset? Ooops det gör visst vi skattebetalarna i detta land. Det känns inte helt hundra att vi har ett parti som kostar oss miljarder i skattepengar som ägnar all sin vakna tid att bekämpa varandra.

Kanske inte så solidariskt......

4 kommentarer:

 1. Nå det är väl bättre att dom slåss inbördes än att dom får tid att prygla oss skattebetalare? Och nog verkar det i skrivande stund som om Ljugholtaren blir kortvarig. Alla kardinalerna visar nu kniven öppet. Tycker TJT

  SvaraRadera
 2. Verkligen fantastiskt hur fort sossarna har pajat. Precis som med Berlinmuren - Vem kunde tro att det skulle gå så snabbt?

  Nu satsar alla sossepampar på att rädda sitt eget arsel. Tillbakagång i väljarkåren ger färre arvoderade uppdrag.
  Och när krubban är tom bits hästarna.

  Jag känner mig säker vad gäller min profetia att J. ryker innan valet 2014.
  Hur blir det om inte ens bidragstagarna röstar på sossarna??
  Under riksdagsspärren?

  SvaraRadera
 3. För demokratins skulle runt 20-25% är väl rimligt. Då ligger dom på samma nivå som de andra nordiska sossarna. Frågan är om de ens når upp till det. Det verkar som om man drar ut vad alla säger att högersossarna runt Sahlin tänker sätta dolken i ryggen på Juholt och få dit damberg istället. Han är knäpptyst vilket också Veronica Palm är men men hon är väl ansedd som vänstersosse.

  På FB liknande dom det med gamla såpan lödder och det ligger något i det!

  SvaraRadera