söndag 6 november 2011

Born in the EUSSR


Som alltid verkar det hända mycket när man är bortrest, i detta fall i central amerika som ju har sina egna problem men det är problemen i Europa som är världsnyheter även här.
Grekland utvecklar sig precis till det drama i många akter som man hade trott. Ledarskapet där lyser med sin frånvaro då allt verkar vara taktikspel för att inte låta den andra klanen få makten. Klanstyrt är det då de 2 dominerande partierna i praktiken är 2 familjer. i partiet Pasok är den klanen papandreo vilket är 3:e generationen politiker. Han har vår egen Pagrotski som rådgivare och han verkar ju vara helt osynlig just för närvarande, oklart varför. Det hela är mycket enkelt Paddan: Grekland är misskött sedan årtionden och skulle aldrig fått komma in i varken EU eller Euro-samarbetet. En annan som tillhör EU adeln är vår egen Margot Wallström som efter en schism med Göran Persson blev uppflyttad snett uppåt. Denna spark har ju gett henne en eu karriär som heter duga vilket även inbegripit hennes avkomma Viktor. Nu är hon i FN systemet vilket ju utmärkt för exekutiva ledare...... Nej där är hon på rätt plats och hennes sista jobb som demokratikommisionär kan man ju lugnt påstå var en katastrof. Vi kommer inte att få något som helst uttalande från henne då hon inte har något att komma med varken då eller nu. Detta är ju det stora problemet med EU att nationella regeringar skickar folk som inte ska överskugga dom och vad blir resultatet: en kleptokrati bestående av tjänstemän som mest verkar vara intresserade av att utvidga sin egen makt, allt lydandes under parkinsons lag. Och nej Peter, vi har inget behov av att utse syndabockar då det i detta fall är så uppenbart vad som gått fel. Däremot är Cervenkas analys spot on då allt bottnar i ett stort demokrati-underskott vilket ju längre och djupare krisen blir, är en tidsinställd bomb för nomenklaturan i Bryssel. För mig är det självklart att jag lever i Europa, en helt fantastisk kontinent som skapat så mycket och fortsättningsvis kommer att skapa så mycket men EU bygget har så stora brister att det nog kommer att bli turbulenta år som kommer.

2 kommentarer:

  1. Det är helt sjukt alltihop. Verkar som den enda chansen att få stopp på dårskapen är att hela systemet brakar ihop av sin egen komplexitet.

    SvaraRadera
  2. Eller att vi folket tar tillbaka makten. Ingen i Europa vill ha tillbaka den gamla tiden heller med protektionism och i förlängningen krig så den tiden är också förbi. Däremot är vi nog klokare än folket i bryssel vill tilltro oss.

    SvaraRadera