onsdag 2 september 2009

Politiserad forskning


Idag skriver ett gäng magra matematiker på svd opinion om svårigheterna att få anslag till deras forskning. Problemet är väl flera. Dagens politiker kan knappast anklagas för att vara för högt utbildade, motsatsen gäller väl snarare. En typisk politiker har oavslutade studier i statskunskap vilket gör att deras naturvetenskapliga insikter inskränker sig till att beräkna när dom kan köra bil igen efter ett fylleslag aka politiskt möte eller hur många inkvoterade kvinnor det krävs i bolagstyrelser för att tysta Gudrun Schyman. Detta gör dom knappast lämpliga att sitta och besluta om anslag men i demokratins namn knuffas dom in i den akademiska världen och gör mycket skada.

I artikeln tas Google upp vars succe bygger på avancerade algoritmer och just numeriska metoder är ett stort tillämpat område inom matematiken som revolutionerat i stort sett alla ingenjörsområden som inte har digitala tillämpningsområden och bilden ovan föreställer ett luftintag till en robotmotor som opererar i hypersoniska området. Detta görs genom att man löser Eulers ekvationer genom en implicit finit volym metod. Att göra dessa analyser är inte möjligt utan avancerad tillämpad matematik.

Ytterliggare att område där vår politiska adel ska hålla tassarna borta.
Andra bloggar: Slaskbloggen,

2 kommentarer:

  1. www.igrevenstid.se3 september 2009 07:45

    Av stavningen att döma drar jag slutsatsen att du är förbannad och jag förstår dig.

    Ett samhälle där genusforskning och insemination av lesbiska är viktigare än matematikens tillämpning - är ett samhälle i kris.

    SvaraRadera
  2. Inte förbannad bara mycket att göra och så såg jag detta.....

    SvaraRadera