söndag 30 augusti 2009

SVT och SIDA, sida vid sida de trampar över de fattiga


Så nu har det föga överraskande kommit fram att den nya "familjeserien" som SVT ska visa där 3 lintottefamiljer ska kolonisera ursprungskulturer också lyckats med bedriften att betala de facila priset av 40 kronor per dag som ersättning. Som ursäkt säger dom att dom ändå inte gör något! Vad skickar SVT ut för idioter egentligen. Ska vi gissa att SVT's VD Eva Hamilton, har lite mer i ersättning, sisådär 30000% mer ungefär per dag. Hade dom haft en hjärna att tänka med (SVT folket dvs) så hade dom sett till att dom fått utbildning istället för att utnyttjat dom.

Nu verkar det inte bättre än att det fristående produktionsbolag som gjort serien fejkat alltihop.
Det visades i Spanien (Perdidos en la tribu). Ett spanskt reporterteam åkte ner till Namibia och Indonesien och undersökte saken på plats. "Infödingarna" levde inte alls sa som programmet visade. De hade hus, el, vatten och t.o.m. bilar. De fick betalt for att visa hur de en gång hade levt i konstgjorda byar- inte deras moderna liv. Programmet blev väldigt kritiserat härnere. Rasism, idioti och low-class underhållning" och detta måste vi betala genom en TV skatt!!!!!

Annars så har Gunilla Carlsson's Newsmill artikel renderat flera svar på Newsmill av det biståndsindustriella komplexet som i sin brist på intellektuell kreativitet till och med medger detta. Detta komplex har rest som en man och skrivit indignerade svar men det som är riktigt intressant är att INGEN och då är det verkligen INGEN från de berörda länderna som skrivit en enda rad. Mest trampar dock Jens Orback i klaveret med hans artikel. Att ha Mugabe som polare och ge miljarder till ger tyvärr ingen trovärdighet Jens. Jens Orback som är generalsekreterare för Palme Center. Så här skriver man på sin hemsida:

"Årligen genomför Palmecentret och medlemsorganisationerna omkring 375 projekt världen över. Palmecentret har långsiktiga samarbetsavtal med Sida som möjliggör projektverksamheten. Samarbetet vilar på partnerskap. Det förutsätter att det finns en engagerad och drivande samarbetsorganisation i det land där projektet genomförs."

...och vidare:

"Till de flesta projekt bidrar Palmecentret och medlemsorganisationerna med en egeninsats på tio procent, medan resten (90 procent) finansieras av Sida."

Varför nämner Orback inte med ett ord i artikeln att hans organisation har "långsiktiga samarbetsavtal" med Sida och att Sida till 90% finansierar Palme Centers projekt?

Kan fortfarande rekommendera Dambisa Moyo om utvecklingen i Afrika.

Uppdatering 20090831: Det verkar som denna skandal växer då flera medier har uppmärksammat den.

Andra bloggar: Nairobikoll!, Common Sense, Gunilla Travelogue, Steven Lando,
Media: BLT, DN, Expressen, Aftonbladet, AB1, Expressen1, DN2, Ex2, AB2,

4 kommentarer:

 1. Nåt ska ju avdankade politike med flera, som klappat rätt rumpa, ha att göra. Helst också bra betalt och fiiiint ska det vara. Det sägs att de gör en insats för mänskligheten men i själva verket är insatsen den enda som görs på deras egna bankkonton.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så. En teori om varför just Sverige ska vara den som fyller Mugades schweiziska bankkonto mest är att hela SIDA är en rest från Palmes utrikespolitiska ambitioner där vi som Neutrala vara tvungna att "muta" oss fram för att få politiskt inflytande i 3:e världen. Låter logiskt för mig. Sedan har vi vår vana trogna att aldrig sopa vår egen trappa, bara låtit galenskaperna fortgå.

  SvaraRadera
 3. Ja, det spanska programmet fick en massa kritik i media här i Namibia. När LAC diskuterade filmavtal med Eyeworks innan de kom ner påpekade LAC att de nyligen haft en skandal med det spanska teamet och bad Eyeworks att följa bestämmelserna. Men det var väl nån som inte hade tid, och så struntade de i det hela. Zeka Alberto, som är ansvarig för filmavtalen sa till det svenska filmteamet att "ni kommer inte undan med det här, ni kan inte gömma er". Och vad rätt han fick.

  Johannes Berndalen, Afrikagrupperna, Namibia

  SvaraRadera
 4. Hel upplägget enligt är en slags ubermänniskosyn på "dom" gentemot oss. Vem skulle komma på samma ide när det gäller våra samer? Ingen och den största kolonin samer bor ju i Stockholm! Samma med dessa människor dör vi har ett gemensamt ansvar att utbilda så att även dom kan ta del av det moderna samhället och skapa sig själva en framtid.

  Jag tror det kommer att bli ett ramaskri efter att serien väl startar.

  SvaraRadera