måndag 17 augusti 2009
Politiskt prestigeprojekt - bemannade rymfärder
Det finns inga motiv egentligen att satsa på bemannade rymdfärder annat än politisk prestige. De kostar oss istället enorma mängder pengar och miljö att skicka upp människor i rymden. Bättre då att satsa på robotar och intelligenta system som själva löser alla enkla uppgifter som dessa högutbildade människor gör idag.
Vi är helt enkelt inte skapade för att vistas ute i rymden, varken i korta eller långa perioder dels beroende på fysiska orsaker som tyngdlösheten och strålningen och dels det faktum att vi är en grälsjuk apa som har stora svårigheter att komma överens med våra medmänniskor om vi tvingas vara ihop med dom i ett litet utrymme och under långa perioder.
Vi minns ju alla bilden på elit astronauten som körde bil över halva USA iförd rymdblöjor för att konfrontera sina rival om en annan astronauts kärlek.
Så tyvärr Christer, du gör mer nytta på marken med din doktorsutbildning istället för all den träning i att ratta en skiftnyckel i tyngdlöshet som du fått av NASA.
Media: DN, DN1, SVD, SVD1, DN2, DN3, DN4, Expressen, AB,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta förutsätter förstås att maskinerna du talar om har all förmåga som en människa har vilket idag inte är fallet, tyvärr kan man tycka.
SvaraRaderaDessutom är ju effekterna på austronatuterna både fysiskt och psykiskt intressant för eventuella större rymdprojekt.
Forskning är aldrig, med extremt få undantag, bortkastade pengar. Och vad hade dessa grabbar gjort annars? Tagit jobb av designers på volvo kanske? Och de hade i sin tur tagit "lägre" jobb på volvo och till slut hade de på golvet åkt ut motsvarande folket som jobbar med rymdindustrin. Nej, så länge det finns arbetslöshet är alla arbetstillfällen bra om de inte är miljömässiga katastrofer.
I detta fall som f.d raketforskare så är det extremt dumt att skicka ut människor i rymden just på grund av att vi inte har där att göra och den extra vikt som det medför plus alla stödsystem för att vi ska överleva.
SvaraRaderaAtt åka till Mars är inget annat än vansinne då robotteknologin inte står still utan tvärtom är i sin linda.
Att austronat jobben är "höga" är en annan missuppfattning då de kvalificerade jobben alltid är på backen att konstruera raketerna och allt annat vi skickar upp.
Titta gärna på någon av de dokumentärer eller filmer om rymdfart så ser du hur austronaterna kämpar för att överhuvudtaget få något vettigt att göra.
Katastofen är här redan.Den dagen vi har vingar skall vi fara vidare.
SvaraRaderaDet mesta som inte är direkt relaterat till vår överlevnad kan ju ses som bortkastade pengar. Om bemannade rymdfärder är bortkastade pengar så är även idrott, kultur och religion det. Lägg ner alla muséer, idrottsanläggningar och bibliotek i Sverige så ska du se att vi sparar pengar i statskassan.
SvaraRaderaSen kan man väl hålla med om att ISS inte är den mest vetenskapligt givande satsningen någonsin, men när det gäller t ex Marsutforskningen kommer människor på plats att vara ovärderliga. En robot har små möjligheter att lösa problem och kan inte fjärrstyras enkelt pga tidsfördröjningen. Om t ex en arm fastnar kan den vara helt obrukbar för resten av expeditionen.
@Anonym: Jag har inte sagt att vi ska lägga ner forskningen i rymden, tvärtom, men vi människor har inte där att göra.
SvaraRaderaNästa generations robotar behöver inte fjärrstyras, de kommer att ha tillräcklig intelligens för att själva ta beslut. Se detta i ett längre tidsperspektiv och vi människor kommer alltid att ha våra svagheter. Vi är helt enkelt gjorda för att leva i en otrolig tunn biosfär på tredje klotet från solen i vintergatan, en medelstor galax som det finns flera miljarder av i detta universum.
Den finns en poäng i att människor stannar på Tellus i stället för att fara mot Mars eller längre ut. Tyngdlöshet orsakar osteoporos (benskörhet) och minsknings i muskelmassa, och kosmisk strålning (bortom Tellus magnetosfär) orsakar cellulära skador såsom DNA-brott.
SvaraRaderaLånga färder mot yttre rymden kommer i framtiden genomföras av AI-robotar. Men operationer i omloppsbana runt Tellus kommer i allt större omfattning skötas av teleoperationsrobotar såsom NASAs Robonaut, dvs fjärrstyrda humanoida robotar.
Det kan ju finnas en tanke att Rymdskyttlarna går i pension snart.....
SvaraRaderaJag håller helt med anonym, - skulle allt som inte handlar om överlevnad vara bortkastade pengar?! Absolut inte (då hade vi inte behövt pengar). Dessutom spelar det överhuvudtaget ingen roll om människor är anpassade för rymden eller inte - jag ser absolut ingen nackdel med bemannade rymdfärden. Om det vore ett regeringsbeslut att alla människor skulle flytta till mars vore det en anan sak, men att mänskliga individer åker till andra planeter är precis lika lite idiotiskt som att vi åker till antarktis, eller dyker ner i havet eller att vi utvandrade från Afrika - det är ju kul!
SvaraRaderaOm inte ryssarna hade varit först med att skicka upp sputnik och sedan Laika osv så hade erövringen av rymden tagit ett annat eller flera spår. Nu satsade man allt på raketer, stora sådana och bemannade rymdfärder då kalla kriget även var i rymden och först till månen gällde. Detta vann USA medan Sovjet då satsade på en bemannad rymdstation. Rymdskytteln är en gammal konstruktion som gjort sitt och i framtiden kommer det inte att finnas någon mening med att skicka människor dit för att bedriva "forskning" då robotar gör jobbet bättre. Att vi homo sapiens vill åka dit i alla fall är en annan sak.
SvaraRadera