I morse så var Lars Ohly(V), Cecilia Wikström (fp), och riksåklagare Anders Perklev på plats i TV4 morgonsoffa. Anledningen var åklagare Hillegren olyckliga uttalande om våldtäckter i nära relationer. Att Lars Ohly den gamle kommunisten har problem med hur en demokrati fungerar är kanske inte så konstigt men att Cecilia nästan i fasett anklagar åklagaren för hans grundlagskyddade rätt att uttrycka sin personliga åsikt är värre och Per Nichols var den enda med huvudet kallt och kunde sin lag.
Mest iögonfallande är ändå professor emeritus Madeleine Leijonhuvud som kräver Hillegrens avgång. Varför har inte en Professor i och för sig pensionerad men i alla fall, grundläggande kunskap om hur en demokrati ska fungera?
Obegripligt är det i alla fall och visar med emfas hur illa det är ställt i Sverige med diskussionsklimatet och respekten för demokratin.
Uppdaterat: Jag tog fel på vilken åklagare som satt i morgonsoffan. Anders Perklev ska det vara.
Sanna Rayman har ett vettigt inlägg om detta med Hillegren här och Hillegren har själv skrivit
ett förtydligande här.
Media: SVD, SVD1, DN,
Tja, är det någon som, fortfarande, tror att vi har yttrandefrihet i Sverige. Att jämställa det som åklagaren säger med en överfallsvåldtäkt saknar all rim och resom. Har man inte den politiskt korrekta åsikten skall man vara tyst. Hur var det nu det sades "jag ogillar din åsikt men jag kan gå i döden för din rätt att säga den".
SvaraRaderaKan inte kvinnor också "tilltvinga" sig samlag med t.ex. hot.
Lite nyans bland tyckarna önskas
"jag ogillar din åsikt men jag kan gå i döden för din rätt att säga den" Javisst. Men om du är åklagare i Sverige kan du inte gå ut och säga det som Hillegren sagt och tro att du har allmänhetens förtroende i fortsättningen. Kort sagt: om Hillegren tror att det är ok är han en idiot. Och idioter har vi inte plats för i rättsväsendet.
SvaraRaderaMen borde inte även en idiot få säga vad dom tycker utan att riskera sitt jobb som mobben nu kräver?
SvaraRaderaBygger inte en demokrati på att respektera varandras åsikter och argumentera emot med sakliga argument?
Och borde inte de som sitter i riksdagen kunna lagen bättre?
Men Nisse, är det inte som demokrati är, en minoritet som hävdar att de är folkvalda och därmed anser sig ha rätt att införa precis vilka tokiga lagar som helst?
SvaraRaderaOm en åklagare uttalar sig emot dessa lagar borde det inte kunna ses som trolöshet mot huvudman?
Hillegren hillegren har förtroende hos en stor del av svenska folket som inte är radikalfeminister. Lejonhuvud saknar noll förtroende i dessa kretsar sedan många år tillbaka.
SvaraRaderasusanna
Tack för passningen Jonas, vi har valt ett demokratiskt system som heter representativ demokrati vilket innebär att vi väljer representanter som representerar oss och våra åsikter vars kompetens och informationsinsamling överstiger vår egen. Detta är legitimiteten i systemet. Jag anser att dessa kriterier inte gäller längre då samhällets utveckling har gått om och den politiska adeln alienerar sig mer och mer från allmogen, dvs folket är demokratin inte tvärtom. Detta fall visar detta med all tydlighet. Det finns en politisk korrekt åsikt och ingen får säga något annat.
SvaraRaderaSka bli mycket intressant att se fortsättningen på detta. Leijonhuvud et al har satt sig själv i en återvändsgränd.