fredag 21 maj 2010

Kardinalfelet hos KD
Göran Hägglund intervjuades imorse i SVT och han har nog humor men den kommer aldrig fram (tyvärr) och programmet handlade om så viktiga saker som Viktorias bröllop och kvotering av föräldraledigheten. Man upphör aldrig att förvånas om den intellektuella nivån på SVT journalister. Trots det så har dom ett mycket stort fel som tyvärr inte kom fram då programledaren inte är uppdaterad på modern forskning inom etologi.

Frågan som kom upp var den om skapelseberättelsen är sann eller inte vilket avhandlades för 150 år sedan så frågan borde vara avgjord vid det här laget. Frontlinjen idag går vid huruvida vi föds som ett blankt kort och att alla föds goda eller om våra gener styr oss mer än vad vi tror.

Här har modern forskning gjort stora framsteg och går parallellt mellan primatforskningen som visar att våra kusiner besitter moral och ett rudimentärt rätt och fel tänk. Så vår civilisation bygger inte på att vi måste ha en bok i detta fall bibeln för att inte "falla ner" utan vi föds med en knippe gener som hjälper oss att interagera i samhället. Professorerna Steven Pinker och Frans de Waal är ledande inom detta område. Citat de Waal: "han menar att alla primater har en inbyggd rättskänsla och biologiskt betingad moral."

Den andra parallellen är den hjärnforskning som görs, fortfarande mycket primitiv, som visar vilka områden i hjärnan som påverkas vid vissa sinnestämningar, kemin i hjärnan osv osv. Här kan man nämna vår Svenska professor Martin Ingvar. Således går forskningen utifrån och in och motsvarande inifrån och ut fast det är inte samma forskare.

Redan nu så vet vi så mycket att vi borde applicera forskningen i samhället och inte tvärtom. Här är KD en stor ideologisk bromskloss vilket är kardinalfelet. Vi föds inte som blanka blad och naturen är varken god eller ond, det är en mänsklig uppfinning. Det borde stå inskrivet i grundlagen att vetenskapen styr i vår sekulära samhälle och att religion är en privatsak.

Det finns således inget existensberättigande för KD längre annat än som ett stödparti till marxistisk feminism ala Gudrun Schyman som också har en sexualskräck.

3 kommentarer:

 1. Finns det ens någon vetenskaplig debatt om tabula rasa? Det går idag att lista hundratals identifierade gener som påverkar sinnelag, personlighet, mätbar intelligens (IQ), verbal förmåga, aggressivitet (=mängden produktion av främst testosteron) etc.

  Det är inget snack om att vi föds med såväl personligheter som medfödda förmågor att nå viss potential.

  Och det är inte bara primater som föds med en viss moral och personlighet, gäller de flesta någorlunda intelligenta däggdjur, fast jag kan inte hänvisa till någon forskning just nu.

  Tabula rasa är bara en vänsterpolitisk konstruktion för att inbilla folk att alla är lika, och tydligen använder även den kristna högern alltså detta.

  SvaraRadera
 2. Visst är det konstigt men jag tror att den intellektuella nivån i den offentliga rummet är mycket låg som min kompis utrycker det. Av all djur på gården är jag själv mest imponerad av hönsen. Dessa djur som vi måste gå 300 miljoner år tillbaka för att hitta gemensamma rötter till har också mycket olika personligheter, komplicerad social struktur och embryo till empati.

  I detta fall med Tabula rasa så är det nog bibeln som är roten och den fick nog inspiration änu längre tillbaka då den är så
  tilltalande för oss att vi föds som blanka blad. att socialismen också tagit till sig denna vill dom inte känna vid dvs deras starka koppling till religion och inte vetenskap.

  SvaraRadera
 3. Idén om Tabula rasa grundlades på 1200-talet av Thomas av Aquino.
  På slutet av 1600-talet utvecklade John Locke tanken till hur den ser ut i dag.

  SvaraRadera