måndag 10 maj 2010

Med våld löser man allt


tror kommunisterna i Grekland. Nu fick inte vår Svenska motsvarighet någon hälsning från sina Grekiska bröder till kongressen som var i helgen men det kanske kommer senare till valet. Något jag inte fattar är varför man hatar sig fram i livet. Kan någon förklara detta för mig och samtidigt kan vi väl rösta om vem som är det smartaste djuret på bilden. Jag röstar på hunden. Jag är ändå lite fascinerad av att insikten om att alla måste bidra om man ska bygga välstånd är omvänt proportionellt mot storleken på organisationen och i detta fall en jättekoloss som heter Euro området. Man tror alltid att det sitter någon och tänker djupa tankar och löser allting smartare än en själv och det visar sig hela tiden att så inte är fallet. Vi är (tyvärr) på en evolutionär nivå där vi ska umgås i grupper på 20-30 individer och inte 500 miljoner människor. Vi måste således skapa helt andra beslutsmekanismer som tar tillvara på människors intellektuella förmågor på ett helt annat sätt än idag inom den politiska sfären. Lite samma system som inom vetenskapen där den mest briljanta idéen vinner, inte den som för dagen har makten. Detta är en liten del av svaret som uppkom hos Niklas här.

2 kommentarer:

  1. Med tanke på att minst 90% av de människor jag känner verkar vara mer verklighetsförankrade och mer lösningsinriktade än de som nu radar upp sig som kandidater till maktpositionerna i vårt land .. så kan jag inte göra mer än att hålla med dig!

    Maken å sin sida tycker att alla beslut borde godkännas av en juryliknande grupp av vanliga svenskar från alla samhällsgrupper som kan göra en verklighetsbaserad konsekvensanalys innan några beslut fattas! :-)

    SvaraRadera
  2. Jag är också inne på samma linje. Klok gubbe du har med andra ord ;)

    SvaraRadera