måndag 21 september 2009

Trianguleringens häxmästare


Vad ska man säga om höstbudgeten som idag lades fram av Rasputin Borg fast han läckte den själv igår. Arbetslinjen ska gälla och trots att denna finanskris inte startade här vilket alla verkar vara överens om, så ändrar inte regeringen sin linje trots att arbetslöshet är marknadsekonomins gissel så lallar man på såsom vi fortfarande var i en högkonjunktur. De som blivit arbetslösa har framförallt jobbat i vår exportindustri kan väl knappast anklagas för att vara fuskare av systemet ändå är det dom som får bära hundhuvudet i krisen medan politikereliten seglar förbi oberörda men med kraftigt förbättrad ekonomi. Som ett brev på posten så kritiseras budgeten av den rödgröna soppan såklart. Att bry sig om de svagaste i samhället är inget som är prioriterat utan makten till sig själva är det som gäller. Detta gäller även en grå massa under de synliga politikerna som man kan kalla för byråkratkomplexet och består av 100.000 människor minst.

Varför kan man inte gå ihop och gemensamt ta fram en plan för framtiden nu när vi är i den värsta krisen sedan 1930 talet. Risken är stor för att inte säga överhängande att arbetslösheten blir permanentad såtillvida att industrins jobbtapp blir permanent och dessa jobb istället går till andra länder. Vi har för höga löner för okvalificerade jobb som är fackets fel med den solidariska lönepolitiken som inneburit att hela yrkesgrupper försvunnit som tex. sekreterare vars yrkesgrupp nästan försvann i 90-tals krisen.

Istället ska lågproduktiva jobb hållas kvar i den offentliga sektorn och frågan är vad som ska generera pengar i framtiden? Var är satsningen på nästa generations exportframgångar? Alla pratar om kunskapssamhället med de mest outbildade vi har sitter i riksdagen och ska besluta över oss, är det vettigt?

Media: SVD, SVD1, DN, DN1, Expressen, AB, DN2, DN3, SVD2, AB1,

2 kommentarer:

  1. Kunskapssamhället finns inte, det är bara ett stort missförstånd, det finns inget land som har en dominerande tjänstesektor när det gäller (utrikes) handel. Utan export av varor går ekonomin i sank. Grejen med stark kunskapssektor är att den är beroende av de andra sektorerna, man kan inte ha det ena utan det andra.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt kära anonym! Vi kan inte avveckla industrin och tro att vi kan ersätta den med en livskraftig tjänstesektor. Det vore som om vi la ner jordbruket men trodde att alla hela matförädlingsindustrin finns kvar intakt.
    Dock går det att exportera tjänster, se bara på Indien eller Danmark. Du måste dock vara nischad.

    SvaraRadera