torsdag 1 oktober 2009

Något är ruttet inom svenskt polisväsende

Sveriges Polis gick snett redan i slutet på 60 talet och i början på 70 talet när Olof Palme flyttade misshagliga polischefer och satte dit lojala partigängare som Ebbe Carlsson och Hans Holmer. Kom ihåg att Hans Holmer var Säpo chef tidigt och vi såg ju alla hans kvalifikationer i fältarbete under Palmeutredningen vilket ju om man gillar ironi är högsta vinsten. Palmes egen politiska utnämning misslyckas totalt med att fånga in hans mördare beroende på inkompetens vilket i sin tur beror just på den avlidne. Just Olof Palme och hans nedtystning av Geijer affären verkar ha kopplingar till polis professorn Leif GW Persson och det mysterium varför han får behålla sin tjänst trots inaktivitet sedan 1991. Vad vet Leif GW som vi andra inte ska få reda på? Både Leif GW och Hans Holmer skrev eller skriver romaner, vilket sammanträffande! Trots att Holmer fullständigt misslyckades med Palme utredningen fick han en fin tjänst inom FN systemet som utredare.

Att det finns rivalitet ligger i människans gener och det finns bland alla poliskårer mer eller mindre. Sverige måste ha världsrekord i politiska utnämningar av länspolismästare. Se bara hur Carin Götblad klarade av TV igår när hon fick frågan om läckor i sin egen organisation.... Säger allt om den organisationen och jag kan nog sätta en hundring på att förtroendet för chefen i den kåren är noll, dvs den som gör minst vinner och då försvinner alla vardagsbrott vilket är mycket allvarligt. Göra stora utryckningar och åka med blåljus genom stockholm i grupp är kul så det drar dom inte ner på men att åka på villainbrott det kan någon annan göra vilket bloggkollegan Mårten Schultz skrivit om.

Förlorare på denna inblandning av politik är du och jag och alla de hederliga poliser som bara vill göra ett bra jobb.

Media: DN,

6 kommentarer:

 1. Men är det inte lite onödigt att dessa herrar och damer fina tjänster inom förvaltningen, nu när alla vet att det bara är bluff och att alla de där hållhakarna du beskriver, jag menar massmedia skriver ju nästan rakt ut att de är skyldiga även fast de anklagade är odömda.
  Har det verkligen något värde att döma en odömd dömd?

  SvaraRadera
 2. Tjja, korruption är ett gissel och vill man minimera det i samhället så är det viktigt. Watergate inträffade i USA och fick en President att avgå, i Sverige vad händer här förutom att vi inbillar oss att vi är så fiina och står över sådant.

  SvaraRadera
 3. Men du、GW var väl polischef när Geijeraffärn kom men blev avskedad när han ville driva den? dvs avslöja torskarna.

  SvaraRadera
 4. Ja vad tror du. Tror du att de poliser som lämnar upplysningar gör så gratis? Nä det är nog media som får sluta att betala för uppgifter så blir det nog slut på läckorna. Sedan kanske man skulle ändra sekretesslagen och tryckfrihetsförordningen m.m. De var nämligen till för att allmänheten skulle kunna få insyn.Vidare att anställda på myndigheter skulle kunna avslöja korruption och felaktig myndighetsutövning. Det var inte till för att poliser skulle kunna tjäna pengar på att läcka uppgifter. Det är väl därför bara att inskränka meddelarfriheten till just dessa tillfällen. I alla andra fall ska det vara helt ok att efterforska vem som eg. har begått ett sekretessbrott

  SvaraRadera
 5. @Joss: GW var underställd vår sista riktiga polischef, Carl Persson och han har aldrig varit operativ polis eller chef inom polisen.

  @Anonym: Visst är det ett problem att polisen läcker men är det ett problem eller ett sympton på en rutten organisation so ruttnat uppifrån och ner.

  SvaraRadera
 6. Leif GW Persson var "läckan" till Peter Bratt om Geijeraffären och blev tvungen att gå efter det. Det var då som arbetslös han skrev en deckare inspirerad av Geijeraffären, Grisfesten el ngt liknande heter den.
  Anonym

  SvaraRadera