söndag 4 oktober 2009

Sida vid sida, Staten mot oss!


Så nu har vi svart på vitt det som vi alltid har misstänkt att det hela är en charad. Hur ska man annars förklara varför den nuvarande regeringen först genomförde Bodströms förslag om övervakning av folket genom FRA och sedan men all kraft vill sekretess stämpla tsunamibanden i 70 år. Man tror inte att det tidningarna skrivit är sant. Argumentet är att det kan skada regeringskansliets arbete om det kommer ut till allmänhetens kännedom hur arbetet går till. Man trodde i sin enfald att vi hade något som kallas offentlighetsprincipen som vi alltid hyllat och försökt exportera till resten av Europa som vi anser står långt efter oss när det i själva verket är precis tvärtom. Alla andra regeringar har offentlig gjort vad respektive land gjorde under andra världskriget med ett undantag. Varför Sverige fortfarande inte låter medborgarna ta del av vad som hände för mer än 65 år sedan, finns det ingen godtagbar förklaring till. Våra politiker vill till exempel fortfarande inte ge oss insyn i besluten om att använda Sverige som transitland för trupptransporter av tyska soldater till det ockuperade Norge.
Likaså utgör baltutlämningen under andra världskriget en dystert kapitel i Sveriges historia, som fortfarande omfattas av viss sekretess. De baltiska och tyska soldater som skickades till Ryssland för att bli avrättade är ingenting som Sverige har anledning att skryta med.
Inte heller kan Sverige försvara återlämnandet av kapitulerande tyska soldater i slutet av andra världskriget. Det var tyska soldater som alldeles i slutet av andra världskriget hade kapitulerat med ubåt och allt utanför Göteborg och inte ville återvända till Tyskland. Även i det fallet är handlingarna sekretessbelagda, ett i demokratiska stater enastående långt hemlighållande.

Att som hände fram till 1990 borde offentliggöras nu och även tsunamibanden. Vad kan finnas på dom mer än kanske trivialiteter som alltid förekommer på en stor arbetsplats.

Snacka om pest eller kolera!

Media: SVD, DN, DN1, Ex,

Bloggar: Udda Stenen, MedborgarenX,

6 kommentarer:

 1. Politiker är inte dumma. När man missköter sitt jobb så hemlighetstämplar man det så att inte väljarna får reda på inkompetensen

  JH

  SvaraRadera
 2. VI kan bara hoppas att det betalar sig illa på valdagen och att Piratpartiet kommer in i riksdagen och helst med ett riktigt brak!Själv ska jag rösta på PP och övertalar alla jag möter att göra detsamma.

  SvaraRadera
 3. Varför inte göra som i Turkiet där man sonika bytte ut ALLA ledamöter. Nu blir det ju bara mer och mer en cirkus där partiveteraner blandas med allsköns kändisar och ingen har kompetens att stifta lagar.

  SvaraRadera
 4. Dacke!

  Väl skrivet! Tjänstemannaansvaret togs bort ur grundlagen på 70-talet. Nu försöker man upphäva offentlighetsprincipen. Ingen insyn och inget ansvar har blivit den politiska maktens nya ledord. Fega kräk, det är vad de är!

  SvaraRadera
 5. Makt korrumperar! Så enkelt är det.

  Man borde tidsbegränsa tiden man får ägna sig åt politiken, till - låt säga - två mandatperioder. Då behöver inte besluten styras av personliga överväganden som omval etc.

  SvaraRadera
 6. Min hädangångne mor sa alltid 3 mandatperioder och det ligger mycket i tankegångarna och allt sådant här skulle kokas ner i en författning, om vi hade en värt namnet.....

  Och en författningsdomstol som kunde döma.

  SvaraRadera