söndag 28 mars 2010

Analys av Bjästa

Jag har som regel att bara ge mig på personer i maktposition och även detta inlägg hoppas jag ska hålla sig till denna regel. Det är för oss utomstående otroligt svårt att veta vad som har föregått och vem som gjort vad osv. Det är alltid lätt att gå med i lynchmobben baserat på bristfälligt underlag. De reportrar som "avslöjade" Bjästa har skrivit en artikel på Newsmill och jag personligen har mycket svårt att se vad vi resten av Sverige ska prioritera denna typ av reportage när de egentligen borde granska makten mera. men det är ju alltid enklare att ge sig på småfolket än de personer i vårt samhälle som verkligen har makten och som kan försvara sig. Ingen av de inblandade har ju haft den minsta mediavana till skillnad från den nya adel vi fått.

Som vanligt finns guldkornen bland kommentarerna och denna förtjänar verkligen att lyftas fram och den är skriven av "luttrad".

"
Dagens Expressen innehåller en inte oväntad artikel ”Skolchefen skyller på Linnéas föräldrar”. Det som är förvånande är att den kom så snabbt. Jag har ett 35-årigt yrkesliv med insyn i maktens korridorer och är inte förvånad över händelsernas utveckling.
Efter uppdrag gransknings avslöjande gör alla utpekade beslutsfattare en ”pudel” och intygar att ”man borde ha gjort mer” och ,mer eller mindre, erkänner sin skuld.
Det sannolika fortsatta händelseförloppet torde bli att när uppståndelsen har lagt sej kommer ”dementimaskinen” att gå igång. Det var inte mitt fel, det var någon annans! I detta fall förefaller det som om paniken har tagit över och man har redan börjat skuldbelägga offret, t.ex. Linnéas mamma. Makten dvs politiker, skolchefer, kommunala företrädare, kyrkans representanter m.fl. kommer att med alla medel försvara sitt handlande och sin position. Ingen får ifrågasätta deras maktposition. Allt som de upplever som hot kommer att bemötas oavsett kostnader och konsekvenser.
Många chefer och beslutsfattare väljs och anställs utifrån påstådd kompetens. Sanningen är i många fall en helt annan, de anställs för att de har bekräftat personerna som står över dom i hierarkin. Att man kan ifrågasätta rektorn, prästen och de övrigas kompetens är helt uppenbart.
I svåra situationer brukar socialt starka och begåvade personer kliva fram (informella ledare). Minns Estonias förlisning, vem trädde fram? Inte Vd´n utan den ”starke mannen” var en lägre tjänsteman. Tsunaminkatastrofen, vem trädde fram? Jo, en platsansvarig resebyråtjänsteman. UD med sin maktstatus var handlingsförlamade och saknade handlingskraft.
Konstaterar att i Bjästa-fallet har endast två unga skolflickor visat civilkurage och handlingskraft. Dessa två saknar större livserfarenhet pga sin ålder men har ändå visat en moral som saknats i maktens korridorer.
Hur kommer de att belönas? Risken finns att de betraktas som hotfulla i maktens korridorer.
Heder över dessa flickor.
"

Man kan inget annat än att lyfta på hatten. Jag delar denne persons analys och heder åt tjejerna som stod upp.

4 kommentarer:

  1. Dacke, nu är du farligt nära ett misstag.

    Antingen granskar du makten och låter "småfolket" gå, eller så gör du det inte (ditt val här, absolut, även om småfolkets tarvliga brott är lika otrevliga som makthavarnas, bara inte lika synliga). Detta var i särklass det mest ofokuserade jag läst dig skriva. Vad är det du försöker säga genom att låta en Newsmillkommentatör (nota bene, småfolkets egen lilla hattribunal) tala åt dig? Om du inte vill driva frågan på din blogg, så gör det inte. Och analys? Var? Vilken är din analys? Att det är svårt att veta vad som hänt? Få saker verkar så genomlysta som just den här frågan, just nu. Skala bort mediaridån och människors sedvanliga resonemangsbrist så har du ändå en hyfsat tydlig bild av händelseförloppet, polisrapporter och bymentalitet inkluderad.

    Din blogg är lysande för att den har ett tydligt fokus. Även om jag håller med dig i sakfrågan anser jag att när du skriver ordet "analys" i rubriken så får du nog analysera på riktigt, och själv. För om det är tydligt att det inte är så, slipper jag lägga tid på att läsa inläggen.

    SvaraRadera
  2. Jag kan delvis hålla med dig då jag själv var tveksam om jag skulle skriva något om Bjästa. Det är väl våren som får mig precis som tjurarna jag har att bli okoncenterade ;)

    SvaraRadera
  3. Mitt råd till dig är att sätta dig in i båda sidor innan du tar ställning. Den andra synen på händelsena i Bjärsta hittar du på nedanlänkande blogg, men en varning det tar tid, Själv följde jag fallet i nästan en månade innan jag tog ställning och det är inte på den sidan som uppdraggranskning ger sitt stöd.http://daddys.blogg.se/

    SvaraRadera
  4. Det jag försökte säga med ovanstående vilket misslyckades är att vi som int var med har otroligt svårt att veta vad som egentligen hände och det är ju därför vi har domstolar och inte att inte pöbeln ska döma då det ofta blir fel plus att de som vi utser som ledare ofta inte är det och det ser vi under kriser.

    SvaraRadera