fredag 21 oktober 2011

I huvudet på en psykopat


Så då är världen en psykopat mindre och denna gång med namnet Muammar Khadaffi. Han dog inte speciellt ärofyllt då han gömde sig i ett avloppsrör efter att ha blivit angripen under sin flykt från Sirta, hans födelsestad.

Att envåldshärskare är psykopater är kanske inte någon överraskning. Men frågan är hur är dom skruvade egentligen. I näringslivet finns dom tyvärr på många ställen och det är kanske inte så underligt då de söker sig till makt och rikedom men rikedom ger makt så det handlar om makt. Däremot är det kanske inte så allmänt känt att de också söker sig till kyrkan och politiken.

Jag har stött på för många i vekliga livet och några kan kanske vara intressanta att läsa om. En var rektor för en folkhögskola. Han kom innan från kyrkan där han hade haft en högre befattning. I efterhand visade det sig att han hade blivit sparkad snett uppåt som det så fint heter och karriären hade varit kantad av konflikter. Denna rektor var en gudabenådad talare som när som helst och var som helst kunde ge ett eldigt tal. Han skaffade sig snabbt favoriter vilket då var sådana som var manipulerbara och givetvis fiender internt vilket då var de som inte kunde manipuleras. Men det som fick honom på fall var att han inte klarade av att sköta interna ekonomin och det visade sig i en rapporter som ett barn hade kunnat göra bättre. Det slutade med kaos och avsättning och exil till en ö. Folkhögskolan repade sig hjälpligt efter detta men det intressanta är ju hur kyrkan då höll honom om ryggen hela tiden.

Just i kyrkan finns svaga människor som kan manipuleras vilket Helge Fossmo gjorde skickligt och att de andra runt honom inte var medvetna om hans eskapader tror jag inte ett dugg på.

Så man kan relativt enkelt identifiera dom genom att dom är ofta är väldigt sociala utgående, duktiga på att tala, klarar inte av komplexa arbetsuppgifter, härskar och söndrar, skapar olust på en arbetsplats med många interna fiender och beter sig svinaktigt mot de som står under personen men slickar uppåt.

Att inte elementär psykologi ingår i journalistutbildning är märklig då denna yrkesgrupp verkar ha en magnetisk dragning till dessa personer och de vill inget hellre än att intervjua dom, trots vetskapen om att de manipulerar omgivning och kan ljuga folk rätt upp och ner utan att blinka. Ett exempel på detta är Stina Drabrowskis intervju med Khadaffi eller lämmeltåget in till Knutbopastorn efter att han blev dömd. Här är ett hemmareportage. Bättre vore besöksförbud och har dom diagnosen så borde de inte få förekomma i media.

Tyvärr lever fortfarande den kristna vanföreställningen om att alla föds goda vilket inte är sant och de psykopater som jag kommit i kontakt med på närmare håll visar med all tydlighet att det är ärftligt och ligger ihop med de andra sjukdomarna inom autism spektrumet.

Sammanfattning:
 • Social utåtgående
 • Ytlig svår att komma inpå livet
 • Klarar inte komplexa arbetsuppgifter, som tex en budget.
 • Svart/vit omvärldsbild
 • Omger sig med jasägare, dvs en svag stab om det är en chef
 • Kolerisk
 • Lysande talare
 • kan ljuga utan att blinka
Vi borde testa personer som aspirerar på höga poster inom politiken så att de som tar dessa poster har normal eller högre empati än normalfallet då dessa påverkar oss mycket genom deras beslut. Det vill säga fortsätta att utveckla vår demokrati som idag bara tar hänsyn till och motverkar en enväldig monark i grundlagen. I näringslivet kan dom fortsätta att lura varandra det gör inget.

15 kommentarer:

 1. Tycker det låter som de flesta politiker.

  "Social utåtgående
  Ytlig svår att komma inpå livet
  Klarar inte komplexa arbetsuppgifter, som tex en budget.
  Svart/vit omvärldsbild
  Omger sig med jasägare, dvs en svag stab om det är en chef
  Kolerisk
  Lysande talare
  kan ljuga utan att blinka"

  SvaraRadera
 2. Jag försökte "gömma undan" det men du såg igenom det direkt..... Visst är det så att många topppolitiker har en psykopatliknande personlighetsprofil i olika grad. Vi måste komma ihåg att det finns grader även i helvetet och tex. Anders Behring Breivik kom ju mycket högt på rankingen vilket ju inte är så konstigt. En sådan person klarar inte av det sociala spelet att armbåga sig fram till en toppposition inom varken näringslivet eller politiken utan det är folk med lindrigare symptom, men läskigt är det.....

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Är man beroende, naiv och inga kunskaper i psykologi kan man råka väldigt, väldigt illa ut. De borde avslöjas och stoppas.

  Politiker-skrået är ju en enda stor köttgryta dit psykopater dras som flugor till en ko-skit. Som sagt makt och pengar.

  SvaraRadera
 4. Skulle psykopati vara en ärftlig sjukdom? väl skrivet bortsett från de då!

  SvaraRadera
 5. Nek inte ärftlig i den bemärkelse att den automatiskt slår ut med 50% sannolikhet som bruna/blå eller gröna ögon men om vi tar Anders Breivik så var det ju på vippen att Anders blev omhändertagen av myndigheterna som liten pga moderns oförmåga att ge kärlek och jag har personligen upplevt liknande fall där sonen faller ut som psykopat och där modern helt klart har en empatistörning och där även släkten i övrigt har hela spektrat av asbergers, infantil autism, adhd osv.
  Har dock inte skrivit klart avhandlingen än ;)

  SvaraRadera
 6. För densom vill fördjupa sig i ämnet, här är ett par informativa länkar:

  http://evah.org

  Robert Hare
  http://www.hare.org/index.html
  Corporation : Clinical Diagnosis (PCLR)
  http://www.youtube.com/watch?v=ui9C6xVpVf0&feature=player_embedded

  http://www.b-scan.com/History.htm

  Oh-oh! Politicians share personality traits with serial killers: Study
  http://latimesblogs.latimes.com/washington/2009/06/politicians-and-serial-killers.html

  SvaraRadera
 7. Jag läste just andra upplagan av en bok skriven av en svensk psykolog (lånat ut boken men googla på psykopat+chef så hittar ni den). Denne psykolog anger en punkt till: Psykopaten har även ett utsvävande sexualliv. Han försöker sätta på allt i kjol och klänning i sin närmaste omgivning. Läs boken!
  mvh TJT

  SvaraRadera
 8. Lars-Olof Tunbrå heter författaren. Sydsvenskan körde en hel artikelserie om ämnet.

  SvaraRadera
 9. Tackar för informationen. som sagt har tyvärr stött på för många IRL.

  SvaraRadera
 10. Dom är vanligare än Tunbrå tror!

  SvaraRadera
 11. Visst är det så och även i helvetet finns det nyanser och alla är inte som Anders Behring eller Khadaffi.

  SvaraRadera
 12. Kan rekommendera en rörig, men fantastiskt informativ bok av Sigvard Lingh: Psykopati och sociopati - ett spektrum.

  http://www.bokus.com/bok/9789186690434/psykopater-och-sociopater-ett-spektrum/

  När det gäller den direkta kopplingen mellan politik och psykopati så har den polska psykiatrikern Andrzej Lobaczewski skrivit en lite udda och svårgenomtränglig bok om detta med utgångspunkt i erfarenheterna i Polen under 1900-talet (men generell)

  http://www.amazon.co.uk/Political-Ponerology-Science-Adjusted-Purposes/dp/1897244479/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1318790989&sr=8-1

  Att tolka samhällsutvecklingen vi ser i psykiatriska termer tror jag är ganska fruktbart för övrigt.

  SvaraRadera
 13. Kan vi verkligen ha psykopater som styr Sverige ?

  SvaraRadera
 14. Det ar varre an sa da de styr varlden!

  SvaraRadera
 15. Sigvard Linghs bok är inte speciellt bra. *Mycket* rörig. Pengar i sjön enligt mig.

  SvaraRadera