söndag 16 oktober 2011

Piedestalen hackas långsamt ner


Det är lätt att raljera om senaste veckans händelser kring Juholt och hans Kulbo, sambo, särbo och alla hans olika uttalanden.

Men om vi sätter på oss analyshatten så blir bilden värre för att inte säga mörk dystopi. Dagens ledare i DN , SVD och Sydsvenskan tar upp ämnet och det förfall eller snarare fritt fall neråt som vi ser hos dagens socialdemokrati.

För att försöka förklara detta så har den Svenska socialdemokratin under årtionden haft en unik position bland alla Europas vänster såtillvida att dom har haft en i det närmast obruten maktinnehav och varit det största partiet med över 40% av väljare under mycket lång tid. Inget annat parti i Europa kommer ens i närheten. Det har då utvecklats en intern kultur där makten tas för självklar och om man engagerar sig i unga år i SSU som Juholt så är karriären säkrad eller varje fall det ekonomiska oberoendet. Vi kan ta Ulf Nilsson som exempel, en av Juholts lokala kompisar som jag skrivit om här och här.

Precis som alla andra organisationer, partier och företag lika, så är en dominerande ställning en falsk trygghet då utvecklingen alltid går framåt och står man still blir man till slut omsprungen. I IT världen så har vi sett detta ett otal gånger med tex. Digital Equipment (nummer 2 en gång) och nu senast Nokia (nummer 1 på mobiltelefoner). I Italien så var kristdemokraterna stora en gång och idag pulveriserade. Så att de Svenska socialdemokraterna skulle vara förskonade för detta fenomen är ju inte troligt och nu framstår dom ju som inget annat än en relik från fornstora dagar med en internt demokrati som mer påminner om kommunistpartiet under Sovjet epoken. Att man överhuvudtaget har en grupp tjänstemän som tex Eva Cetin ovan som har stort för att inte säga dominerande inflytande över hur saker är internt är minst sagt sjukt.

Nu så ska tydligen Håkan Bråkan få en överrock i form av Ingvar Carlsson vilket ter sig ju helt sjukt för oss dödliga och ge sig ut på en Håkan gata vilket nog med hans tur blir en ny håkan gate. Karln är ju som en osäkrad handgrant som strör dumma uttalanden omkring sig. Man kan förstå att alla som kunde något lämnade skeppet.

I Danmark reformerade man sig och i Frankrike där Vänstern bråkar sig till döds internt genomförde de en riktigt omröstning för första gången. Det är lovande för i alla demokratier så måste även oppositionen fungera.

4 kommentarer:

 1. Det är ju bara vad som logiskt följer då en genuin, tidsenlig ideologisk motivation saknas i grunden. Kvar efter tiden då SAP drevs av äkta, ideologiskt grundad, politisk vilja finns en massa administratörer och välbetalda högre funktionärer som vill försvara sina positioner och sina inkomster. Följaktligen blir den grundläggande motivationen att först och främst kämpa för sin plats vid köttgrytorna, för makten, med hjälp av diverse poser som man tror ska attrahera en majoritet. Rättvisa, ärlighet, integritet, demokrati osv är sekundärt och tämligen irrelevant i denna kamp. Då bli det precis så här.

  SvaraRadera
 2. Precis kan inte säga det bättre själv.

  SvaraRadera
 3. Man kan bara be för att väljarna till slut ordentligt sänker detta köttgryteparti.

  SvaraRadera
 4. Haha ett ny rubrik att ta! Fyndigt må jag säga.

  SvaraRadera