onsdag 13 maj 2009

Det korruptionsfria Sverige


Detta med att vi har litet korruption i Sverige är en stor myt. Idag har allas vår Thomas Bodström skrivit om detta på sin blogg. där tar han upp det faktum att de forna kommunistländerna i Central och Östeuropa röstar på varandra i eurovisionsschlagerfestivalen. Tidigare gjorde ju de nordiska länderna likadant vilket gick bra då men nu klagar vi. Korrekt iakttagelse Thomas men dra gärna ut tankebanorna lite till.

I de länder med stor korruption enligt statistiken som görs av västländer så utbyter man pengar mot försäljning av varor och tjänster medan man i väst och i synnerhet Sverige utbyter tjänster mot tjänster dvs det är inga pengar med i transaktionen och det gör vår korruption nästan diabolisk och svår att komma åt. Thomas Bodström är ju själv ett lysande exempel som gick direkt från att vara partilös advokat till minister och aktiv socialdemokrat utan att ha kokat kaffe och skrivit ett enda första maj plakat men däremot genom släktband i den nya adeln fick den attraktiva posten. Bilden visar stamfadern i den nya adelslinjen Af Bodström. Bloggen har tidigare skrivit om ätten Wallströms adept Viktor i Bryssel.

När Centern samarbetade med Socialdemokraterna under 1990 talet så fick flera ledande centerfolk fina poster och mest slående exempel var ju Ingbritt Irhammar som fick en generaldirektörspost av Göran Persson på jordbruksverket och där personalen levde i skräck i 3 år innan de gjorde en palatskupp och avsatte henne. Som tack för detta fick Göran Persson bli ordförande i Sveaskog. Är inte detta korruption så vet jag inte vad korruption är. Inga-Britt Ahlenius denna Nordiska amazon har riktat kraftig kritik mot detta förfarande. Citat "Inga-Britt Ahlenius, numera chef för FN:s internrevision, är starkt kritisk till hur processen vid utnämningarna ser ut: -Den är helt oåtkomlig för insyn. Därför finns det ett hundraprocentigt utrymme för totalt godtycke."

Från Wikipedia så kan vi läsa om politisk korruption "Political corruption, the dysfunction of a political system or institution in which government officials, political officials or employees seek illegitimate personal gain through actions such as bribery, extortion, cronyism, nepotism, patronage, graft, and embezzlement. " Varav nepotism är vår Svenska specialgren.

Varför är det så här? Det ligger i människans natur med tjänster och gentjänster så om det inte finns ett aktivt motstånd antingen bland allmogen eller ännu hellre i lagtexter och allmänna råd så kommer det att florera. Alliansen gick ju ut innan valet och slog sig för bröstet att detta ska man göra något åt och resultatet blev en tummetott på sin höjd.

Lycka till i finalen Malena!

Media: SVD, AB, Expressen, DN, SVD1, DN1,

14 kommentarer:

 1. Visst du har en poäng men i de flesta länder i världen så stannar inte det du kallar korruption vid politiska utnämningar utan sträcker sig in i alla delar av samhället.

  Visst det finns saker att jobba på men tror du att de flesta u/länder saknar den Svenska varianten eller ?
  Inte mycket va, men där går tjänsten ofta till kusinen istället.

  SvaraRadera
 2. Nej det tror jag inte men i Sverige går det mer i direkta blodsled som ätterna Bodström (Ministrar), Wallström (kommisionär-lobbyist), Sahlin (minister-UD tjänsteman), Göran Persson är ett undantag, (statsminister-Fru till VD och kusin till GD) osv osv. Från statistiken om familjeföretag vet vi att cirka 4% överlever 3 generationer så att blanda in sina ättlingar i samma jobb som man själv har är inte en framgångsrik strategi för företagen och i detta fall, landet Sverige.

  SvaraRadera
 3. 3 generationer är lång tid.
  Vad händer med dem uppköp, konkurs etc.
  Jag googlade fram två artiklar som pratar om att familjeföretaget är ryggraden i Sveriges bnp och står för mer än 50 % av densamma.
  Alltså en helt annan bild än den du målar.
  Jag redovisar källmaterialet här:
  .
  http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/familjefoeretagen-driver-tillvaexten
  .
  http://www.esbri.se/artikel_visa.asp?id=196

  Vore tacksam för länk till vad du hitta din forskning.

  Vad gäller politikerna så är det en klass precis som musikerna, Skådespelarna, finansen.
  Äpplet faller ju aldrig långt från trädet som bekant.

  SvaraRadera
 4. Jo äpplet faller ofta långt ifrån på grund av att det inte är individen som ska överleva utan arten eller gruppen och då är det mer fördelaktigt med en spridning av personligheter vilket alla föräldrar vet att ens barn inte är kloner av en själv. Här är referensen:

  Endast
  4 procent av
  familjeföretagen
  överlever
  den tredje
  generationen.

  länk: http://www.pwc.com/extweb/pwcpublications.nsf/docid/3D244827A048038B8025709000436402/$file/Agenda_307.pdf

  SvaraRadera
 5. Så det är därför familjen Baldwin uppfostrat 5 utmärkta skådespelare,Skarsgård 4, Ekman många.
  Så det är därför Wallenbergarna håller finanssverige i ett järngrepp sen hundra år.
  Så det är därför Bonniers totalt dominerar mediasverige.

  Jag saxar från PDF´n på din egen länk:

  "Ändå är familjeföretag mer långlivade än andra företag.
  Och dessutom mer lönsamma, något som Annelie Karlsson Stider,
  en av Sveriges främsta experter på familjeföretag, framhåller i
  intervjun på sidan 10"

  Hmm har du läst.

  SvaraRadera
 6. De familjeföretag som överlevt många generationer har ju vuxit sig så stora att familjen gått från att vara operativa chefer till att förvalta förmögenheten som tex. Wallenbergarna, Rockefeller och Ford i USA.
  Bonnier är väl ett undantag då.... men då har dom haft intern konkurrens om VD jobbet vilket är nödvändigt då den äldste (sonen ofta) enligt min opublicerade teori inte kan antas ha samma egenskaper som föräldrarna.
  Ge mig ett exempel på 5 generationers restaurang om du kan ;)

  Sedan är ju familjeföretag viktiga för att det är så vi VILL driva företag i världen.

  Du kan ta 2 extrema tävlingsmänniskor som tex.
  Carolina Kluft och hennes pojkväns. Deras framtida barn kommer med stor sannolikhet INTE att bli lika framgångsrik som mamma men däremot ha stora fysiska förutsättningar för det. Tävlingsinstinkt ärvs inte rakt ner då det är en personlig egenskap.

  SvaraRadera
 7. Om vi tar en sak i taget då:
  Wallenbergarna:
  I Wallenbergarnas maktbolag investor sitter
  i själva ledningsgruppen som är det högs beslutande organet och utser tex VD,sitter Jacob Wallenberg som orförande och Peter Wallenberg JR som ledamot.
  Börje Ekholm är VD och operativt ansvarig men jag skulle gissa att han inte gör mycket utan att fråga Wbergarna först.
  Då det gäller deras kära bank SEB så innehas även där orförandeposten av en Marcus Wallenberg och Jacob som ledamot.
  Operativa beslut tas av VD´n men stora övergripande beslut av styrelse.
  När det gäller Ford så är det ungefär samma upplägg där.
  Ge mig ett exempel på en 5´e generationens resturang ?
  När det gäller att idrotts gener går i arv så är det mer tveksamt, handlar nog en hel del om att bli rätt matchad/sporrad/tränad fram mot målet.
  Men visst det förekommer ganska ofta inom lagidrotten tex Tobias & Glenn Hysén, Bengt-Åke Gustavssons son som precis skrev på för Washington, Ulrika Knape + dotter.
  Carlens inom handboll, Bobby+Brett Hull hockey igen osv osv.
  Jag menar att man coachas till framgång både inom företagsvärlden och idrotten.

  Min åsikt naturligtvis ;-)

  SvaraRadera
 8. Det är nog inte så enkelt och här är en professor som forskar om saken eller i varje fall har en åsikt: http://www.dn.se/ekonomi/generna-gor-entreprenoren-1.864883

  Kungaätterna är ju annars lysande exempel på hur det kan gå när man låter bra egenskaper ärvas in i genpoolen ;)

  SvaraRadera
 9. Kungaätterna styrde världen tills för 150 år sen. det skall man inte glömma ;-)

  SvaraRadera
 10. Aja vi har lite olika åsikter, men alltid trevligt med lite debatt.

  Tills nästa gång Herr Dacke

  Au revoir

  SvaraRadera
 11. Då när kungarna styrde var samhället statiskt till skillnad från nu när vi hela tiden utvecklas då den tekniska utvecklingen inte står still. Ett statiskt samhälle är lättare än ett dynamiskt att styra.

  Likewise och den fria debatten på bloggar och andra sociala medier är ju inget annat än en revolution för demokratin och utvecklingen!

  SvaraRadera
 12. Det är farligt när man bestämt att vi inte har korruption. Då ser man den inte. Vi har en institution som skall bekämpa det men dom hotas nästan av nedläggning - dom hittar inga fall.

  Jo, morsning!

  Klart att vi har korruption. Så fort där finns människor i omlopp, finns där korruption. Den en tjänar på vad den andre gör - då blir det värt något för den ene - det får den andre betala. LO-SAP, Göran Persson-doktorshatten, Göran Persson-Anitra Systembolaget, kummuntjänstemän, komma-före-i-kön-på-sjukhus, anmälningsplikten av olämpligt körkortsinnehav mm. mm. Det går nog att hålla på hela dagen om vi var några stycken som brainstormade.

  Här syns det inte - alltså finns det inte!

  SvaraRadera
 13. Jag tror att i Sverige förvärras den av att vi är så självgoda att det INTE finns här precis som du också säger.

  SvaraRadera