söndag 17 maj 2009

Kulturberikarna i schlagerfestivalen

Man spyr ju åt detta spektakel. Tacka vet jag när Berlinmuren fortfarande stod upp och de inblandade länderna bara var ett fåtal och alla som sjöng verkligen kom från det landet. Nu är det ju en salig blandning av människor och musik från alla världens hörn.

Vinnaren en Vitryss boende i Norge trallandes en melankolisk sång med glad Norsk refräng, hur ska man förhålla sig till den? Trean som påstås komma från Sverige och Malmö, Arash med den heta Aysel och representerades den Persiska kulturen. Vad har den i vårt Europa att göra? Som lök på laxen kommer Turkiska kvinnor, de mest lättklädda i hela tävlingen, och dansar skiten ur alla andra. Vi har ju fått lära oss att muslimska kvinnor går i burka!

All den förbrödning av 42 länder och hyllande av vårt kulturella arv när vi stormar framåt kan inte vara bra. Ska vi inte fortsätta med vårt gamla paradnummer att slåss och hata varandra längre?

Vart har världen tagit vägen?Media: Times, SVD, SVD1, DN, DN1, Expressen, AB, AB1, Expressen1,

4 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag har så mycket att säga om det där med var sångarna kommer ifrån och så. Kanske bara är ett utslag av globaliseringen - eller nåt.

  Vad gäller spektaklet håller jag med dig till fullo. Utan att ha velat följa det har man matats med detta sedan jul. Det gråts, slås ut och pratas skit. När vi väl vaskat fram en låt efter ett evigt resande land och rike runt så ska den slå "Europa" med häpnad. Hur många poäng fick hon i år - hon förra året och året före det?

  Innan programmet är slut uppmanas man skicka in en låt inför nästa års spektakel!
  Jag har aldrig lyckat se en hel final utan att somna - så även i år som väl var.

  SvaraRadera
 2. Det var menat som satir.... vilket jag hoppas går fram. Denna festival där allt blandas gör mer för förbrödningen än 700 EU parlamentariker som kostar oss en förmögenhet.

  Att du somnar framför TVn beror på att vi är medelålders Wolter ;)

  SvaraRadera
 3. Jag uppskattade särskilt Israels bidrag i år. Och så håller jag med, melodifestivalen är ett av många sätt att i verkligheten få vårt Europa mer integrerat och skapa förståelse över gränserna. Jag är riktigt stolt över att Arash kom så högt upp. Att just en norrman med rötter i Vitryssland kom först säger ju en hel del om att vi går åt rätt håll.

  Cuben

  SvaraRadera
 4. Håller helt med. Jag glömde i brådskan att ta med Israel som jag också tyckte var ett alldeles lysande exempel på integration.

  Visst går vi åt rätt håll och de som bejakar utvecklingen får ju så mycket roligare.Önskar man var yngre....

  SvaraRadera