fredag 8 maj 2009

Dom långa knivarnas tid


Varför blir man politiker? Ett brinnande intresse för samhället? Ett stort intresse för människor och en vilja att förbättra allas vardag? Nja, vi vet ju från etologin att strävan efter makt och att vara högst upp ger evolutionära fördelar för avkomman och sig själv så strävan efter makt är stor bland schimpanshanar och homo politicus. Min etologi idol Frans de Waal har skrivit en bok "Schimpanzee politics" som har blivit nästan som en bibel för att förstå allt taskspel som pågår i maktens korridorer. Lite insyn får vi i allmogen som tex. när Ebbe the movie gick nyligen i SVT.

Nu så verkar det som om Bodström på allvar positionerar sig inför det stundande kriget om vem som ska bli nästa ledare för socialdemokraterna. En blogg där han i starten var lite ironisk mot sig själv, kommer sluggern fram igen då han nu går till attack mot först Fredrik Reinfeldt(M) och sedan sin jurist kollega i riksdagen Johan Persson(FP). Han anklagar Johan Persson för bristande kontakt med verkligheten och citerar på slutet Axel Oxenstierna "Vet du icke, min son, med hur lite förstånd världen styrs" Vilket kan användas mot hela det jurist utbildade kollektivet i riksdagen som ju knappast kan anklagas för att klara av ens de grundläggande rättsprinciperna som att man inte ska behöva bevisa sin oskuld och att hellre fria än fälla. Uppenbart är Bodström ute efter makten nu och visar sitt rätta ansikte. Vi kan inte ens lita på statistiken kring brott!

Nu tar vår blomkålsörajurist Pelle Svensson, an ett annat fall som Bodström tuggat på och slängt ut på soptippen, Den om Tito Beltran. Citat "Svensson tror att Tito Beltran har goda chanser att få det svenska rättsväsendet prickat. - Bland annat gick Thomas Bodström, som var ordförande i justitieutskottet, ut i media och sade att Tito Beltran var skyldig. En så tung politisk makthavare får inte påverka processen på det viset, säger Pelle Svensson" Vilket ju är helt rätt analys.

Att det pågår en rosornas krig inom (S) är nog ställt utom all tvivel. med det långa maktinnehavet så dras makthungriga politiker till partiet som flugor till koskit och vad gynnar det oss? Inte ett dugg. Istället matas vi med det ena dumma förslaget efter det andra i deras iver att framstå som kraftfulla och våra räddare när dom i själva verket bara vill komma åt personlig makt.

Här är Bodström, Sahlin, Reinfeldt, Borg, Schingman, Littorin, Björklund, Olofsson, Eriksson osv osv alla lika goda kålsupare.

Till slut ett bra citat från en kommentar från bloggen bodströmsamhället "Bra Bodström!
Äntligen en politiker som fattar att hans yrkesgrupp är full av verklighetsfrånvända människor. Synd att det inte finns något undantag till den regeln."

8 kommentarer:

 1. Bodström är en makalös linslus och egotrippad man, vars bränsle består av rampljus och centrering

  SvaraRadera
 2. Att dessa personer finns och kommer att finnas i framtiden med är oomtvistligt. Men hur går vi för att förhindra att de kommer in i politiken?

  SvaraRadera
 3. Vill minnas att Bodström inte ens var politiker när Patron Pers(s)on serverade honom ett av landets högsta ämbete.

  SvaraRadera
 4. Han var bara infödd i adeln så varför ta omvägen kring medlemsmöten, demonstrera och andra tidstjuvar när man kan komma in direkt i toppen?

  SvaraRadera
 5. Kombinationen politiker-advokat kan vara förödande - eller neutraliserande om man menar att två negationer tar ut varandra.

  Politiker, advokater och säljare är yrkesgrupper som kan argumentera för en sak de inte tror på men tjänar på i makt, pengar eller status.

  SvaraRadera
 6. Man kan inte förhindra att dom kommer in i politiken men det är viktigt att vi förhindrar de riktiga avarterna - eller megalomanerna - som jag kallar dom på min blogg.

  Ur en megaloman växer en diktator. En diktator kan se ut som helst, Napoleon, Hitler, Stalin, dom känner vi igen. Vi känner inte igen andra lurendrejare typ, Al Gore eller followers/opportumister som Anders Wiijkman.

  Klimatfrågan är nutidens "sockerbit" för flugorna/megalomanerna. Tidigare har vi haft krigssituationer, världskommunismen, imperialismen, kolinialismen etc.

  Tar det slut? Aldrig!
  Kommer det något nytt? Självklart!

  SvaraRadera
 7. Helt rätt analys, detta tar aldrig slut såvida inte allmogen tar saken i egna händer vilket kommer att hända dock kanske långsammare än vag jag hoppas. Anders Wijkman är precis som du nämner en bra illustration på en politikerentreprenör som inte drar sig för att exploatera miljön för sin egen vinnings skull. Hur många partier har han avverkat vid det här laget?

  Den mest kända megalomanen är ju Mugabe och det är viktigt att inse att även vi i Europa skulle haft sådana här härskare om vi inte hade haft författningar som hindrar det.

  SvaraRadera
 8. Politiker är ute efter makt. De som prövar politik i tron att förändra slutar snart. Ärlighet varar ingenstans inom politiken, här gäller det att ljuga så ini helvete och dessutom stort!

  Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!

  Jag är så skittrött på alla politiska partiers floskler, lögner och höga arvoden. Säg mig vilket arbete kan du kvittera ut full pension efter att ha arbetat i tolv år? Nä, just det! Men som riksdagsledamot har du full pension efter tre mandatperioder.

  Tror du verkligen att vi fotfolket hade gått med på det om det blivit en omröstning? Aldrig i livet, men nu bestämmer de själva om sitt och sina arvoden. Jag menar inte dem själva personligen men deras själfränder i korridorerna som vill hålla sig väl med maktens boningar.

  SvaraRadera