torsdag 13 oktober 2011

En demokrati i förfall


Ideologierna är uppfunna för cirka 200 år sedan under skiftet mellan feodalismen och industrisamhället och passade just industrisamhället bra. De speglar de faktiska och ibland fiktiva motsatsförhållanden som fanns då som tex arbete och kapital. Nu med LO som kanske den största aktieägaren i Sverige så är ju bilden mer mixad. Då runt sekelskiftet var samhället mycket mer hierarkiskt organiserat med tex. Taylorismen som ledande inom industrin vilket återspeglade sig även på den då växande demokratin. Väldigt få var högt utbildade vilket då var naturligt att de representerade de mindre utbildade och ett demokratiskt system utvecklades, nämligen det vi har idag, den representativa demokratin.

Nu när vi traskar vidare i utvecklingen och har en befolkning som är bättre utbildad än någonsin och vi har teknologi som möjliggör en kommunikation på tvärs istället för top-down så är den representativa demokratin med partier baserade på ideologi och organiserade som preussiska armen inte i takt med tiden om man uttrycker det milt. Detta yttrar sig idag i form av ökande politikerförakt i västvärlden samtidigt som demokratin skördar nya segrar i andra delar av världen där man tidigare haft despoter och inte kommit lika långt i samhällsbygget. Denna paradox måste man vara medveten om. Ett annat fenomen är att de som engagerar sig i politiken idag mindre och mindre gör det för sin egen övertygelses skull utan mer för sin personliga vinning, vilket tex i Sverige har fått till följd att topppolitikernas arvoden lämnat terra nova och svävar helt ovanför befolkningens huvuden. I Norge har dom 3 månaders ersättning efter att ha blivit av med en riksdagsplats, i Sverige livslång.

Nu när vi som sitter på åskådarplats åser socialdemokratins totala sönderfall i realtid så är det ett tecken i tiden precis som de interna striderna i KD eller utnämningarna av Lööf och Fridolin. De 2 sistnämnda är ju fina exempel på politiska entreprenörer som kastar ur sig 6 floskler snabbare takt än vi hinner säga sex laxar i en laxask.

Då ingen med makt har släppt den frivilligt så är det upp till folket att ta tillbaka vår demokrati. Det gör vi redan och the tipping point har inte kommit än men i kriser ska man inte säga aldrig då förmånerna sticker i vanligt folks medvetande. Jag frågade igår folk som jag träffade och de är heligt förbannade på Juholt och det som nu utspelar sig inom S.

Media: SVD, DN, Expressen

5 kommentarer:

 1. Jag håller med Kjell-Olof Feldt att sossarna är ordentligt rökta. Blir ett 10-15% parti i valet 2014. Det blir bidragstagarnas parti.

  J. ryker inom 24 timmar.
  På ett mänskligt plan fattar jag inte hur J. står ut med denna enorma mediapress. Att kunna avskärma sig så. Som sagt sossarna är ordentligt rökta. Och kommer kanske även splittras på grund av interna motsättningar.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så. Kjell olof Feldt har ju haft rätt förut med löntagarfonderna tex.

  När det gäller Juholt så avskärmas han säkert av allt ståhej av andra, men att tex assistenten "försvinner" är ju förödande.

  Både V och MP och för all del allianspartierna tar ju S röster idag så visst kan dom krympa mer.

  SvaraRadera
 3. Själv längtar jag efter mer ideologi, när mycket är under förändring behöver vi veta vartåt vi skall sträva. Utan ideologisk debatt tappar samhället riktning och opportunisterna tar över.

  SvaraRadera
 4. Det här samhället är dödsdömt! Detta för att en massa ideologer och annat pack ska få känna sig goda! Det är tur man inte har några barn som ska bli tvingade att leva i det veritabla helvete som dessa politiker skapat!

  SvaraRadera
 5. Personlighetstesta alla i ledande position oavsätt företagsledare eller politiker.
  http://www.b-scan.com/

  SvaraRadera