måndag 8 februari 2010

Europas skuld i Afghanistan

Först vill jag ägna en tanke att de familjer som nu drabbats av stor sorg då 2 av deras medlemmar gått bort i en aktiv ålder. Detta måste vara en oerhörd börda att bära. Mina tankar till er.

För att förstå konflikten måste vi backa bandet en längre tid och inse Europas stora skuld till att många konflikter fortfarande finns. Afghanistan är ingen naturlig statsbildning precis som i princip alla Afrikanska länder utan är ett resultat av kolonialismen som vi i Europa har bedrivit över alla kontinenter på denna planet. Som framgår av Afghanistans historia varit kantad av krig men ingen har vunnit landet då det i det närmaste är omöjligt att kontrollera på grund av geografin.

Indien var länge en Brittisk koloni och då omfattade det även Pakistan och Bangladesh. När Indien blev självständigt så utbröt krig mellan nuvarande Indien och Pakistan som i huvudsak är ett muslimskt land. Detta krig har pågått under lång tid och har stått om regionen Kashmir. Detta krig har varit asymmetriskt, det vill säga att Indien har dominerat stort och då har Pakistan tillgripit det vapen som stod dom till hands, det religösa. Det har gjort att statsmakten har tillåtit koranskolor att växa upp på Den Pakistanska sidan av gränsen som utbildat självmordsbombare och terrorister att infiltrera på den Indiska sidan av Kashmir. Dessa "terrorister" har då varit nyttiga idioter i staten Pakistans tjänst mot Indien. Nu slog detta vapen mot Pakistan själva vilket var lätt att fatta. Vi själva har utnyttjat religionen kraftigt i alla krig som Sverige bedrivit som alla andra.

Sedan blev det statskupp i Afghanistan och en kommunistregim tog makten. Denna fick stöd av Sovjetunionen och vips var USA där och stöttade "frihetskämparna" Mujaheddin som framgångsrikt slogs mot kommunisterna tack vara bra luftvärnsrobotar från USA. När Sovjetunionen fått nog och lämnat landet så fortsatte krigsherrarna sitt lågskaliga inbördeskrig. Dessa krigsherrar är inget annat än stamhövdingar och med så många etniska grupper så är och förblir Afghanistan en krutdurk.

Nu så träder en extrem grupp in på arenan, Talibanerna som tar makten i landet och inför sharia laga. I ett av världens fattigaste länder så betyder det katastrof för framförallt kvinnorna som dör ihop med sina barn. Dessa talibaner hatar allt västerländskt och därmed är dom en frihamn för diverse utländska grupperingar som vill slåss för islam däribland, Usama bin Laden.

Så i denna gryta av etniska motsättningar med stamhövdingar finns dessutom som lök på laxen ideologiska och teologiska motsättningar. Efter 911 så invaderar USA med stort stöd att många länder Afghanistan. Sedan har allt gått snett.

USA som aldrig lär sig skulle från början satsat på att bygga upp civilsamhället men verkar mer har varit intresserade av att jaga en motståndare finns inte går att vinna över om man inte har befolkningen med sig. Då USA verkligen hade stöd av många länder när dom gick in så har deras urusla politik fått fortsätta och ingen har satt emot.

I denna soppa finns det en naiv styrka från Sverige som spelar med i en teater där ingen kommer att vinna. Nu visade det dessutom att de soldater som omkom var ute i ett rent polisärende, att stoppa droghandeln. Vi måste komma ihåg att den repressiva drogpolitiken också är ett västerländsk påfund som vi i vår imperialistiska syn på världen pådyvlat andra länder. Det vill säga, vad har Svenska soldater att blanda sig i ett annat lands polisärenden? Inga alls enligt mig.

Ska vi då lämna Afghanistan som det är och åka hem? Nej det går inte heller då landet säkert skulle hamna i klorna på Talibanerna. Men vi skulle utnyttjat vårt ordförandeskap i EU till att radikalt ändrat inriktningen mot mer humanitär och uppbyggande verksamhet. Detta har börjat i liten skala då en juice fabrik öppnat. Detta är förstås en rännil men detta är vägen framåt, inte bomba med dålig precision och mörda fler civila än motståndsmän som då bara förökar sig exponentiellt.

Uppdatering 20100209: Ulf Nilsson skriver om de drönare som USA gillar att sätta in och som enligt mig dramatiskt sänker deras legitimitet i konfliktområden.

Media: DN, DN1, DN2, AB, SVD, SVD1, SVD2,

Bloggar: Bloggelito,

22 kommentarer:

 1. läs http://www.nyapolitiken.biz

  SvaraRadera
 2. Det går inte att jobba 'humanitärt' när man hotas av religiösa extremister med vapen i hand. Hur ska biståndsarbetare och biståndsprojekt fungera när talibanerna dödar all biståndspersonal och förstör biståndsprojekten.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sagt att militären ska åka hem eller hur? men att den skulle ha koordinerats a andra aktiviteter som dominerat. nu har ju istället tack vara USA hela insatsen fått en negativ image i Afhanistan.

  SvaraRadera
 4. Efter att ett land invaderat en annan nation och vunnit de huvudsakliga striderna kommer den svåraste uppgiften: att närvara med antipartisanstyrkor och slåss mot rebeller/partisaner som vill ta tillbaka makten.

  Oavsett om det är Afghanistan 2010 eller Frankrike 1943 så krävs det antipartisanstyrkor som dämpar viljan att göra motstånd. En slags indoktrinering av befolkningen att det är en ny makt som tagit över.

  Däremot vet jag inte varför Sverige lånar ut sina styrkor till USA när man inte är allierad eller förklarat krig mot Afghanistan...

  SvaraRadera
 5. Vi i europa.. Mig veterligen har Sverige inte ägnat sig åt kolonialism sedan 1700-talet och då inom Europas gräser. Den skuld vi skulle besitta kan man nog anses vara betalad vid det här laget samt att Sverige inte besitter de länder man en gång lade under sig.

  Det är extremt konstigt hur vi ska se på saker i europa och vad andra europeer gör. Sverige är någon sorts världssamvete och de problem som USA och England skapat i Afghanistan är på något vis också våra. Det är upp till vår regering om de vill stödja aktionerna i Afghanistan men Sverige besitter absolut ingen skuld till detta land!
  tvärt om.

  -

  SvaraRadera
 6. Vad jag vet så är vi med i EU liksom England, Frankrike, Tyskland, Portugal och Italien så nog är vi med alltid. Alla dessa länder delare upp Afrika mellan sig plus mellanöstern med alla konsekvenser det har inneburit fram till våra dagar. Att vi vill vara ett världsamvete idag hänger väl ihop med vår neutralitet under ww2 och Olof Palmes maktambitioner internationellt.

  SvaraRadera
 7. Så ska vi svenskar skicka ner vanliga civila biståndspersonal som när dem är där nere inte har skydd av några och blir ihjäl skjutna av talibanerna är de så man vill att de ska vara i stället för att ha militärpersonal som skyddar och hjälper biståndspersonalen.

  SvaraRadera
 8. fint. skicka alla etniska svenskar till irak och afganistan o tvärtom, och sätt upp skylten "bytt är bytt"..

  SvaraRadera
 9. Vem har sagt det Anonym? frågan var vad som ska vara ledande? Att jaga talibaner med robotar eller bygga upp landet? Jag hävdar det senare.

  Kan ni inte bra skriva in ett nick så det går att skilja er åt, por favor!

  SvaraRadera
 10. Så läng muslimerna inte vill ha oss där, kommer detta att fortsätta tills vi tröttnar.

  SvaraRadera
 11. Lika lite som vi är ett kollektiv med en åsikt är inte muslimer ett kollektiv med en hjärna! Religiösa extremister finns inom alla religioner och är ett fåtal utom i USA där dom är många ;)

  SvaraRadera
 12. "Afghanistan är ingen naturlig statsbildning precis som i princip alla Afrikanska länder utan är ett resultat av kolonialismen som vi i Europa har bedrivit över alla kontinenter på denna planet."

  Med andra ord så är det Sveriges och övriga västvärldens fel att det har gått åt helvete med den muslimska världen. Typiskt västerländskt självhatarargument. Problemet är bara att det inte stämmer.

  För det första kan man fråga sig vad som är en "naturlig statsbildning" då de flesta länders gränser inte har satts upp efter folkomröstningar. Även inom Europa har vi dessa "onaturliga" statsbildningar, som t ex Schweiz där de tre folkgrupperna fransktalande, tysktalande och italiensktalande samsas utan att spränga ihjäl varandra med väg- och kyrkbomber.

  För det andra är resultatet av den europeiska kolonialismen bl a världens största demokrati (Indien) och världens rikaste land (USA). Man kan fråga sig hur dessa områden hade sett ut idag utan europeisk inblandning.

  För det tredje var Européerna knappast de enda som koloniserade omvärlden. Anledningen till att Afghanistan överhuvudtaget är muslimskt är den islamiska koloniseringen av landet 642–1187. Och det är därför problemen med religiös intolerans, koranskolor, självmordsbombningar, kvinnoförtryck etc existerar i Afghanistan. Inte pga att européer har varit där och förbättrat infrastrukturen och tagit livet av några våldsfixerade västhatare. Något civilsamhälle i västerländsk mening har aldrig funnits i något muslimskt land.

  Vad kan vi då lära oss av detta? Ja, dels att _vi inte har någon skuld alls_ i situationen i Afghanistan eller andra primitiva länder. Dels att ett civilsamhälle är oförenligt med islam. Man kan inte predika rättigheter för icke-muslimer och kvinnor i ett land som förbjuder detta i lag och där majoriteten anser att detta är ett brott mot guds vilja. Vill väst bygga upp ett civilsamhälle i Afghanistan så måste väst avskaffa islam.

  Annars kan vi lika gärna dra tillbaka trupperna och istället sätta in någon hårdför saddamtyp som visserligen inte bryr sig mer om demokrati och mänskliga rättigheter än talibanerna, men som åtminstone har kraft och ambition att kuva både västfientliga islamister och drogexporterande rövare. Vi förtjänar att leva i fred oavsett vad afghanerna anser om den saken. Väst har iallafall gett dem ett val och historiens bästa chans att bygga upp sitt land.

  SvaraRadera
 13. Du missar stora delar i historiebeskrivningen om Afghanistan, exempelvis hur det under perioder funnits olika statsbildningar i området och att det ungefär samtidigt som islams intåg myntades ett begrepp, afghanistan, som egentligen avsåg de pashtunska folkgrupperna. I samband med detta började också en utveckling där folken i området alltmer började identifiera sig som just afghaner snarare än den etniska folkgrupp man tillhörde - eller så använde man både och.

  Förvisso kan statsbildningen Afghanistan sägas komma av den utländska press som skapades iom att landet för en tid var omringat av det ryska respektive brittiska imperiet. Men det är fel att jämföra med afrikanska statsbildningar där summariska gränsdragningar skapat oerhörda svårigheter för nationsbyggande.

  Jag skulle vilja säga att det huvudsakliga problemet för Afghanistans statsbyggande är den bristande infrastrukturen och den svåra terrängen. Det finns byar och områden som fortfarande tror att de är i krig med Sovjet.

  Bra av dig att dra slutsatsen att vi inte bör dra oss hemmåt, och jag förstår att du anser att insatserna bör ha mer av humanitär profil. På så vis är det ju också positivt att USA ändrat sin taktik och rules of engagement, då de är den största aktören i landet. De ska kort sagt, tydligen, göra lite mer som Sverige.

  Till skillnad från oss så har de en förmåga att starkt sammanblanda bistånd och militär verksamhet vilket innebär att det i nuläget knallar runt hundratals överstar och anställer tusentals afghaner för allehanda jordbruks- och infrastrukturprojekt. De gör liksom som oss fast tvärtom kan man säga, USAID (deras SIDA) jackar in sig på militären och skickar ut jordbruksexperter och agronomer, soldater med lantbruksbakgrund visar hur lador ska byggas och djurhållning ske, militära veterinärer utbildar afghanska diton och genomför masskontroller av kreatur, militära läkare agerar mentorer till afghanska, ingenjörssoldater utbildar på väghållning och hjälper till med vägbyggen osv osv osv.

  Och så utbildas det visst också en herrans massa afghanska soldater, poliser och gränsvakter. Nu när man konstaterat att det tidigare inte fungerat och rättat till.

  Jag tror ni som tvivlar på möjligheten till framgång i Afghanistan, och då inom ramen för att med välstånd nöta ut talibanerna, är lite väl dystra.

  Skulle det däremot om ett år inte se bättre ut, ja då är det dags att utvärdera och kanske tänka på refrängen. Man kan säga att det är nu eller aldrig, och då aldrig som i den permanenta form det innebär.

  SvaraRadera
 14. Livet måste vara enkelt när man är en cyklop ;) Det kan knappast vara västvärldens lott att vara civilisations försvarare. Allt som vi behöver finns i vår DNA sedan tusentals år vilket alla högkulturer visar som har varierat över världen. Att väst skulle vara en garant för ett civilsamhälle eller civiliserat samhälle är en grund myt. I själva verket så är det vi som varit bäst på att ha ihjäl folk på maskinell basis.

  SvaraRadera
 15. Nu blev det lite fel här. Min kommentar ovan var för Sture medan MA lämnat ett mycket intressant inlägg och verkar ha stor kunskap om Afghanistan. Lyfter på hatten!

  Usa skulle haft denna taktik från början också i Irak.

  SvaraRadera
 16. Nils Dacke: Västvärlden har den lott västvärlden själv ger sig. Det vi idag kallar civilisation är en samling värderingar med västerländskt ursprung som har spridits med kolonisation, krig och handel till mottagliga länder.

  Japan och Indien är bra exempel på hur värderingarna kan slå rot och införlivas även i icke-västliga kulturer. Inbördeskriget Pakistan-Indien är ett bra exempel på att värderingarna inte är kompatibla med alla kulturer.

  Vid Indiens självständighet var Pakistan en del av Indien. Det mångkulturella och multireligiösa Indien ville basera sin konstitution på sekularism och religionsfrihet. De landsdelar vi idag kallar Pakistan och Bangladesh krävde istället att konstitutionen baseras på islam och så var inbördeskriget i full gång.

  Jag antar att du syftar på nazism och kommunism med "bäst på att ha ihjäl folk på maskinell basis". Fördelen med det västerländska samhället är att vi kan pröva olika politiska ideologier och sedan förkasta dem när de har visat sig ineffektiva eller människofientliga. Men hade det sett likadant ut om nazism/kommunism även hade inneburit en religion och en livsstil som påtvingas barn redan före skolåldern och som i bästa fall medför ett svårt socialt stigma att ta avstånd ifrån?

  Vad gäller uppfattningen att "bara vi är kompromissvilliga och generösa mot de andra så kommer de att vara kompromissvilliga och generösa tillbaka" så kan jag avslöja att det är en eurocentrisk myt. Ni utgår från att människor med helt andra levnadsvillkor och en helt annan kulturell bakgrund med helt andra lojaliteter skulle ha precis samma moralsyn som en genomsnittlig europé.

  Men i den här delen av världen ses kompromissvilja som en svaghet som kan och bör utnyttjas. Därför kommer alla ansträngningar att minska fiendens förluster leda till ökade förluster på den egna sidan och dessutom uppmuntra till nya attacker eftersom segern uppfattas som närmare.

  SvaraRadera
 17. Vi har olika människosyn du och jag Sture, där du ser människor ingående i ett kollektiv och jag som individer. Vi lär nog aldrig komma överens.

  SvaraRadera
 18. Viva Sverige....Hej, Nu är det nog..Ingen behöver dö orättvist och för ett orättvist krig för en del som vill ha bara mer makt, mer intresse, mer pengar och vill styra hela världen.Nu är det stopp , världen .Läs det här ,varsågoda:-
  Medias ansvar, moral och rättvisa ska tvinga alla journalisterna och författare att tänka, skriva och visa fakta och alla sanna nyheter åt alla folk och åt alla partier m.fl..
  Världens politik är ett stort område med olika människor , tankar , intresse, makt och olika mål..
  Medias arbete och medias ansvar och moral är att folket får det bästa , sanna, riktiga fakta och nyheter..Idag har man mycket olika media och mycket olika nyheter och olika händelser som kommer från olika håll och fort, men man kan ta dem också fort ..Media ska inte mörklägga ,förvränga eller ändra nyheterna och alla händelserna ..
  En stor del media gör det ...De medierna vill påvecka folk till fel fakta, fel införmation och till osant händelser för en viss intresse och för en viss politik och partier som tänker på val, makt, mer intresse och på mer stöd från folket..
  Palestinafrågan, Irakkrig, Gazakrig och allt vad som händer i Mellanöstern med krig mot terror och att kritisera Islam med arabvärlden har varit i en del media mörklagda och förvrängda av de som vill skydda den här politik eller det här land-makt-....
  Carl Philip bör vara rädd om Sveriges moral och rykte..Ta hem soldaterna ,politiker ..De ska till deras familjer och arbeta för en rättvis ,säker framtid utan krig och de alla mörklagda ,förvrängda fakta om en del stora frågor i politiken..Tack..MVH..

  SvaraRadera
 19. Äntligen en blogg med intressant läsning och bra inlägg i debatten. Amer sade ngt mkt viktigt om medias makt och för mig verkar det som om oavsett teknikens utveckling så upphör inte censuren av vad som tillåts i media. Sanningen är dyrköpt. Det finns inte den sannings moralen hos de allra flesta journalister såvida de inte har ett personligt engagemang. Dahr Jamail, Mohammed Omer, John Pilger vågar skriva sanningen om allt elände och korruption i den här världen. USA har en gedigen historia av omoralisk krigsföring och okupation samt förtryck av minoriteter, samt bevisligen okapabla att besegra Gerillan i de länder som de har fört krig i (Vietnam tex)

  SvaraRadera
 20. Tack Kate! Amer! Jag tror jag förstår vad du menar men argumentera gärna mer tydligt som tex:

  Jag anser att problemen i Mellanöstern och terrorismen härstammar från Israel och deras ockupation av land med stöd av USA. Denna fråga måste lösas innan terrorismens frö kan släckas ut.

  Är det detta du menar?

  SvaraRadera
 21. NATO träningsläger - kallar jag AFPAK för.

  Why AFPAK?
  Building global military force...fighting kids with DU cluster bombs...building, securing TAPI oilpipeline + harvesting opium with Karzais brother.

  (Se: Brzezinskis global strategiböcker)

  Vad sägs om följande "neokoloniala" citat?

  We need a new social order:
  terrorism will be one branch
  and environmentalism, the other.

  To make HUMANS the enemy,
  with us the managers managing.

  (Citatet tilskrivs: R N HAAS, tankesmedjan CFRs chef)

  SvaraRadera
 22. Ta hem soldaterna .De dör orättvist och för USAs ockupation och EUs tystnad med FN:s maktlöshet....Stoppa alla USAs krig ..Alla USAs krig är för AIPACs skull i USA..Soldaterna dör orättvist för USAs Maffias krig i världen ..Ta hem soldaterna och var rädd om Sveriges rykte och Palmes politik..

  Ta hem soldaterna ..De dör för AIPACs makt i USA-Maffias krig--för USAs styre av hela världen..

  Folket måste veta om alla fakta om politiken, politiker och media..Folket får inte alla fakta varför??..Vem mörkläggar alla fakta , politiker??..
  Al-Qaida fick USAs hjälp och stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan..USA lovade Al-Qaida att befria Palestina efter Afghanistan men USA har lurat Usama så kom 11/9!!!!..USA och EU med FN måste tala om alla fakta till folket....
  AIPACs mak i USA styr allt i USA...Läs Läs vad Jimmy Carter och andra i USAs kongress säger om AIPAC..
  Bill Clinton och Jimmy Carter säger : ockupation är terrorism.......Israels brott och terror går vidare med hjälp av AIPACs makt i USA..
  Obama kom till politiken för att AIPACs makt i USA vill det..
  AIPAC styr USA.....AIPAC är Israellobby i USA..De tar hand om politiken i USA och i FN med EU....
  Obama har inte makt ..Makten är hos AIPAC och alla de rika i USA...
  Fråga EU och FN....Fn styrs av USA , sa f.d. FN:s chef Butros Ghali........Stoppa AIPACs makt i USA nu....
  AIPACs makt i USA är Maffias politik över hela världen ..Var är FN??

  SvaraRadera