torsdag 11 februari 2010

Importfrun, Silvia Sommerlath


Idag publicerar SVD en artikel om den utökade "handeln" med fruar och roks hänger på. Man myntar ett uttryck, importfru vilket är ett mycket nedsättande tycker jag. Kärlek är ju gränslös och kungahusen har ju länge hållit på med detta och vår nuvarande Drottning, Silvia är ju också importerad från Tyskland och Brasilien för ett materiellt och statusmässigt bättre liv än den OS värd hon var när hon träffade kungen. Hon faller definitivt inom den definition som ROKS och SVD definierat och hennes Svenska kunskaper lämnar ju en del övrigt att önska efter så lång tid så kanske vi borde höja gränsen och låta dessa par var femte år få bevisa sin kärlek, kunskap om Sverige och Svenska kunskaper. Bilden ovan föreställer drottning Silvia före och efter retuschering.

Att vi reser mer och träffar fler människor utanför Sverige och därmed är chansen/risken att träffa någon som man tycker om och vill leva sitt liv med ökar helt naturligt. Att när dessa äktenskap slutar att fungera så hamnar den som inte bor i sitt hemland i större svårigheter än om samma hade hänt i hemlandet. Vi såg detta alldeles nyligen när importfrun Elin Nordegren, tills vidare gift med Tiger Woods, kom på honom med en av hans älskarinnor. Detta utlöste säkert kaos i hennes liv och hennes mamma, den till statsfeminismen bekännande socialdemokraten Barbro Holmberg, fick hals över huvud åka akut till USA där Elin bor för att trösta sin dotter. Man kan säga att Barbro då är ett internationellt ambulerande ROKS.

Just Elin är väl kanske den idag globalt bästa exemplet på en importfru som lämnat sitt eländiga hemland, hemsökt av jämställdhetsnoja för att i USA leva ett lyxliv och föda barn till sin man. Nu spekulerar man om hur mycket pengar hon får för detta och hur mycket mer hon kan få för att stanna hos sin snedstegande man.

Nej detta vara väl lite för elakt skrivet? Kanske det är så att ROKS med tillhörande stormtrupper är i själva verket rasister som inte tror att kvinnor från Thailand kan ta tillvara på sig själva. Jag lutar nog åt att så är fallet. Här är en f.d. riksdagspolitiker, Ann-Marie Ekström, som skrivet ett blogginlägg där hon inte verkar kopplat in dom grå innan (eller så har hon det.... ).

bloggar: Blogge,

7 kommentarer:

 1. Över 99,5 procent av thailändska kvinnor i Sverige är INTE offer för fru-import

  Enligt en artikel i dagens SvD utmålas fru-import från Thailand som ett utbrett och växande problem. Detta bör sättas i sitt perspektiv. Enligt tillgänglig statistik är nämligen mindre än en halv procent av de thailändska kvinnorna i Sverige offer för fru-import. Så vitt man vet skulle resten faktiskt kunna leva helt vanliga och lyckliga liv med eller utan partner i Sverige.

  Kärlek kan sträcka sig över landsgränser, kulturer, religioner, ålderskillnad och traditioner. Men ett antal utländska tjejer träffar varje år fel kille och vill flytta till Sverige av ekonomiska eller sociala skäl. Det finns också exempel på svenska killar som cyniskt kan tänka sig att utnyttja en tjej, som känner sig beroende av dem. Förebyggande regler och stödprogram som kan hjälpa utsatta personer bör ses över.

  Enligt SCB bodde under år 2008 20.156 kvinnor, födda i Thailand, i Sverige. Enligt SvDs uppgifter kom dessutom ca 2.000 kvinnor från Thailand på tillfälligt uppehållstillstånd till Sverige, efter att ha inlett en relation med en svensk man. Till detta kan läggas ett antal som tillfälligt besökte landet med Schengen-visum.

  Av de 515 kvinnorna i Roks undersökning från 2008 hade man data kring ursprungsland på 198 personer – av dessa kom 36 från Thailand. Det gör att man kan anta att ca 18 procent, dvs 94 av de 515 kvinnorna i undersökningen kom från Thailand. 94 av de över 22.000 thailändskt födda kvinnorna i Sverige motsvarar ca 0,4 procent.

  Att andelen är relativt liten förringar inte problemet och varje fall är lika tragiskt. Problemet bland nyanlända kvinnor är sannolikt större och tyvärr finns även ett mörkertal. Om de 94 kvinnorna uteslutande skulle ingå i gruppen av de omkring 4.000 kvinnor som kommit till Sverige de senaste två åren så motsvarar detta ca 2,4 procent.

  Till detta bör läggas att andelen inom andra grupper, exempelvis från Ryssland, uppskattningsvis är tre till fyra gånger högre – baserat på data från Roks och SvD. Thailand utgör därmed kanske inte det bästa exemplet.

  Snarare är Thailand kanske det bästa exemplet på globaliserade resvanor och utvecklad acceptans för andra människor och kulturer. Att utmåla relationer över landsgränser som ett utbrett och växande problem, där de goda exemplen framstår som undantag, riskerar tyvärr att minska acceptansen och öka fördomarna.

  SvaraRadera
 2. Är i Thailand med min flickvän nu(thai). Igår förklarade jag för henne att Sverige är hyfsat fördomsfritt, idag försöker jag förklara för henne att massmedia leker tredje riket. Detta ger mig dock mer anledning att få med henne hem. Kanske kan göra en och annan kärring lite sur.:)

  SvaraRadera
 3. Det kanske är så enkelt som att ROKS med anhang tillhör de svenska kvinnor som ratas till förmån för de utländska kvinnor som kan och vill bete sig som kvinnor. Om man inte kan dra ner andra till ens egen misär så kan man alltid klandra dem.

  På samma sätt som socialism är en följd av lågpresterande människors avundsjuka på andras högre materiella väldstånd är feminism en följd av oattraktiva människors avundsjuka på andras attraktivare partners. Det är lättare att klanka ner på mer framgångsrika personer än att förbättra sin egna situation.

  SvaraRadera
 4. Olle, varför inte bara låta människor vara. ROKS är en såpass militant organisation med ett inbyggt manshat så det vi borde göra är att ta bort statsstödet och göra denna verksamhet könsneutral. Detta fenomen med internationella relationer kommer ju bara att öka globalt till vi alla är en del av en smältdegel, ungefär som Brasilien är idag. Detta ligger i våra gener att leta efter en partner med skilda gener från oss.

  SvaraRadera
 5. Nils Dacke: Jo, det är något märkligt med att diskriminerande organisationer som ROKS eller DO får statsstöd.

  Globaliseringen leder till en ökad insikt om skillnaderna mellan Sverige och andra länder, samt en önskan att ta till sig det man ser som bättre utomlands. Det gäller både varor, tjänster, kulturella intryck och människor. Sällan klandras också människor som gillar utländsk mat eller musik.

  Därför borde avundsjuka feminister arbeta bort sina egna tillkortakommanden istället för att projicera dem på män som tar avstånd från feministerna och feminismen.

  SvaraRadera
 6. Vart finns statistiken på att endast en halvprocent av alla thailändska kvinnor inte är här pga kärlek? Skulle gärna vilja läsa mer för hur säker kan man vara på att det stämmer. Kände en gång i tiden en kille vars samtliga kusiner tog hit massa thaibrudar,tjejerna sa när jag pratade med dom att dom egentligen ville bo i thailand och saknade familjen men behövde pengar.Ingen var där av kärlek, det är inte konstigt att man har fördomar..jag tror det är vanligare än vad ni säger...

  SvaraRadera
 7. Svår fråga, detta - liksom alla relationsfrågor. Det går att vända och vrida hur som helst. Ena stunden är det kärlek och andra stunden är det förtryck, rasism och hat.
  Relationer mellan människor har alltid använts i egna syften, såsom att slå hjäl dom (förintelsen) eller vinna politiska fördelar (homodebatten).
  Avarter i umgänget människor emellan kan bara stävjas genom lagar och regler, vilket vi redan har.
  Om någon pucklar på en annan skall han/hon lagföras, så enkelt är det.
  Så fort man börjar göra undantag så som t.ex "hatlagstiftningen" börjar det att balla ur.

  Varför är det värre att misshandla/slå ihjäl en person för hans/hennes hudfärgs skull än hans/hennes bara-vara skull?

  SvaraRadera