tisdag 9 februari 2010

Svanesången för SAS

Detta fina och stolta bolag har som alla tidigare monopolbolag stora problem med sin lönsamhet och bolaget blöder kraftigt med ett negativt kassaflöde. För oss som varit nära detta bolag är det inte en överraskning då de konsekvent har bråkat internt mellan de tre länderna och haft dålig känsla för kostnader internt.

Här kommer en historia från verkligheten. IT systemen återspeglar kulturen i företaget så de har varit oerhört komplexa och därmed dyra i underhåll. SAS har haft ungefär dubbelt så höga IT kostnader jämfört med sina andra högkostnadsbolag, vilket då inte säger lite. De hade haft ett IT system sedan 70 talet och detta system fungerade väl men kunde inte byggas ut mer och anpassas till deras förändrade verksamhet så det behövdes bytas ut. De fick 2 alternativ. Bygga om det befintliga för X miljoner eller köpa nytt för 10X miljoner dvs 10 gånger mer eller 1000 procent mer! Självklart valde dom det dyrare alternativet då det billiga inte kunder erbjuda roliga och intressanta studieresor och medlemskap i en klubb. Har dom uppnått något av de affärsmål de satte upp innan? Knappast då kringsystemen inte är utbytta fungerar systemet dåligt.

Nej det återstår nog tyvärr bara att bita i det sura äpplet och ansöka om konkurs eller uppdelning av bolaget i dess nationella delar. Nu ber dom ytterligare pengar samtidigt som dom drar ner men värre är trafiken minskar och då är spiralen neråt i full sving, frågan är bara om den är kontrollerad eller inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar