tisdag 16 februari 2010

I de lugnaste vatten...


simmar de fulaste fiskarna. Varför är det på det viset? Vi har sett det gång på gång på gång genom historien att de organisationer vars företrädare ska vara de vänaste och frommaste av dom alla, istället är de mest hemska man kan tänka sig.

Nu avgår Biskopen i Växjö, Thidevall från biskopstjänsten för att istället tillträda en "forskningstjänst" i Uppsala. Han har tidigare haft stora problem runt sig enligt denna artikel i Smålandsposten. Otroligt då att han får en ny chans på en ännu högre befattning inom Svenska kyrkan. Överhuvudtaget verkar Svenska kyrkan vara utsatt för rena arbetsviruset som gör att många som jobbar där vantrivs och krigar internt. Varför ??? Jag frågade en präst för några år sedan som inte gjorde karriär och enligt honom så berodde det på att så många av de som jobbar där är besjälade av sitt arbete och har sina känslor på utsidan. Min teori är snarare att vissa inom kyrkan vill se till att just dom kommer till himmelen och det är egentligen en väldigt egoistisk ide som tyvärr kristendomen underblåser. Nu gäller ju inte det alla som tur är, dvs de har dödskräck parat med egoism. I Lilla Oskarshamn hade man också en skandal i den av kyrkan ägda lokala folkhögskolan där man anställde ( eller sparkade snett uppåt ) tidigare kyrkomusikledaren Ragnar Håkansson som hade otroliga visioner men som efter split och hårda strider med medarbetarna fick gå och skolan i ruiner. Trots att Ärkebiskopen då var biskop i stiftet så lyftes inte ett handtag för att underlätta situationen. Mycket märkligt agerande av vår ärkebiskop, Anders Wejryd i bägge dessa händelser.

Sedan all turbulens inom Röda korset där tidningarna varje dag kommer med nya avslöjande om frosseriet i en organisation där 98%? jobbar gratis skor sig ledningen något alldeles kopiöst. Nu senast idag en artikel i AB om badtunne-badande. Hur Bengt Westerberg kan sitta kvar är för mig en gåta.

Samma med den idag häktade f.d. länspolismästaren som jag skrivit tidigare om här. Hans profilering med feminism och talesperson för antikränkhetskulturen i Sverige och som avslöjad som den värsta hycklaren.

Vad har då detta med representativ demokrati att göra som ändå bloggen ska handla om? Jo lärdomen är att personer med stora ambitioner för egen makt klättrar i alla organisationer och det spelar ingen roll om dessa är icke vinstdrivande. Det verkar snarare som om dessa organisationer är som flugor kring koskit då de kan verka i det fördolda snarare än att hålla till runt stureplan och lura andra finansmänniskor. Vi som kollektiv måste vara mer observanta på detta och även bygga in bättre system för att hitta och spotta ut dessa människor innan de får betydelsefulla poster inom politiken så att det blir som inom Stockholmsmoderaterna med ett utbrett fusk. Sådär även inom Piratpartiet vilket var helt väntat enligt teorierna ovan.

Mer robusta system måste skapas som minimerar hänsynslösa personer att klättra i förtroendebranscherna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar