tisdag 21 april 2009

Fanerdun debaclet!


När hysterin kring etableringen av Fanerdun pågick som värst i Kalmar så skulle vi alla få se rader av jumbojets kommer nersinglande från skyn för att mötas i Kalmar. Kalmar skulle bli ett Europeiskt handelsnav och staden skulle blomstra som den aldrig gjort sedan Kalmarunionens tid.

Delegation efter delegation av politiker och deras tjänstemän åkte ner till Kina för att se bluffen med egna ögon och tindrande komma hem igen. för mig räckte det att se skojaren själv, Jinxing Luo, plötlsligt få ett låtsas samtal från Kinas premiärminister direktsänd TV för att inse att detta var en potemkin kuliss.

I detta fall agerade kommunledningen med Johan Persson et al nyttiga idioter för en affärside som innebar att rika kineser kunde få ut sitt kapital ur Kina som annars inte går, dvs penningtvätt.

Felen som begåtts är ju så många att man inte vet var man ska starta men Invest in Sweden har ett stort ansvar för att inte ha kollat upp solvensen i Fanerdun gruppen och Regionförbundet i Kalmar län för att inte heller har gjort någon som helst ansats till granskning.

Faktum är att Kalmar Stad har kanske flest kommunalråd av alla städer i Sverige jämfört med sin storlek och kanske det går att postulera en lag: Ju fler politiker desto sämre beslut. Är beredd att äta upp min hatt för den som klarar av att motbevisa mig!

Johan Persson är en av Mona Sahlin's förtrogna och en tilltänkt person att ingå i en framtida rödgrön regering. Man kan fasa för mindre saker. Vad kan denne tomte till Kalmarit hitta på på riksplanet?

Nu spikas sista spikarna då även facket begär dom i konkurs för ej utbetalade löner. Med tanke på alla miljarder som skulle investeras känns lite 100.000 lappar futtigt eller hur Johan?

Behöver jag nämna att revisionsrapporten ger grönt ljus för alla inblandade politiker?

Media: Barometern, Barometern1, Barometern2, Barometern3, Barometern4, Östran,

4 kommentarer:

 1. Envar utrustad med en hjärna större än en ärta insåg direkt att projektet, som det presenterades officiellt, totalt saknade verklighetsförankring. De dolda motiven var väl sannolikt att sälja uppehållstillstånd och semesterboende för rika kineser i en naturskön, glesbefolkad del av världen och kanske även penningtvätt, som hävdas ovan. Det tråkiga var att så många gick på det. På allvar.

  SvaraRadera
 2. Visst är det märkligt att så många trodde på detta på allvar. Typsikt grupptänk och ska du lura någon, så går det stort som bara f-n så går det hem. Nu vet jag inte om Mr. Lou tjänat så många stålar på detta och hans anseende även i Kina måste vara kantstött. Det har ju onekligen funnits varningssignaler under vägen.

  SvaraRadera
 3. "Politiker greppar alltid det närmaste halmstrået. Beslutsfattande blir kollektivt vilket gör att ingen känner ansvar för att baxa projektet i land, ej heller när det brakat samman.

  Jag har själv varit politiker i Norra länsdelen (den norraste kommunen) där vi, under min tid, hade ett visstadsprojekt som var vansinnigt redan från början. Alla jublade emellertid och stack huvudet i samma buste när det väl havererade. Pinsamt!

  Nu har vi ett pågående projekt med Holiday Club som skall etablera en hotellanläggning med kringaktiviteter på det gamla dårhusets område utanför staden. Planeringen med en ny golfbana, infrastruktur etc. har redan satts igång. Holiday Club har emellertid inte satt igång sin del. Det kommer naturligtvis att haverera med stora kostnader för kommuninnevånarna och aningslösa politiker som skruvar sig och ljuger som följd.

  Så där är det bara. Så där har det alltid varit. Så där kommer det alltid att vara - om man inte kopplar det till någon form av personligt ansvar - eller helt enkelt förbjuder dom att göra den här typen av affärer med skattebetalarnas pengar".

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det är ett sympton på en region i "decline" dvs nedgång parat med kreativitetsbrist och en övertro på någon långtbortifrån. Alla projekt som startats upp i detta län har ju haft s.k. entreprenörer/skojare utifrån som Fanerdun, Holiday club och nu senast Figeholm som också ska ha en Holiday Club klon med Danskar som ägare. Vi får inte glömma WTC i Kalmar......

  Löjets skimmer över Kalmar län tyvärr.

  SvaraRadera